Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Συνεχίζουν με επιτυχία τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης

Με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας και μεγάλη ανταπόκριση πραγματοποιήθηκε για 7η χρονιά η εκδήλωση αλληλεγγύης των συνδικάτων

Μουσικοί που έχουν μείνει χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη παρουσίασαν αφιέρωμα στην ηπειρώτικη παραδοσιακή μουσική
Μουσικοί που έχουν μείνει χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη παρουσίασαν αφιέρωμα στην ηπειρώτικη παραδοσιακή μουσική
Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζονται και μέσα στην πανδημία οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που οργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και τα σωματεία - μέλη του.

Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Αυγούστου η εκδήλωση αλληλεγγύης στην κεντρική πλατεία στη πόλης.

Η εκδήλωση αυτή, που διοργανώθηκε για 7η συνεχόμενη χρονιά, είναι κρίκος μιας σειράς δραστηριοτήτων των σωματείων που ξεδιπλώνονται μέσα στη διάρκεια όλου του έτους, με τη λειτουργία «Μαθημάτων Αλληλεγγύης» για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, με εκδηλώσεις για μικρά παιδιά τα Χριστούγεννα και τις Απόκριες, δωρεάν εκδρομές το καλοκαίρι σε κοντινές παραλίες της Ηπείρου για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, κ.ά.

Η δραστηριότητα αυτή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αγωνιστικής δράσης ενάντια σε απολύσεις εργαζομένων, για την επανασύνδεση ρεύματος και νερού σε εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, για την παρεμπόδιση πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών κ.ά., δράση που συναντά γενικευμένη αποδοχή από ευρύτερα τμήματα εργατοϋπαλλήλων του νομού.

Μπροστά και στη φετινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκαν δεκάδες περιοδείες σε γειτονιές και χώρους δουλειάς, με τετρασέλιδη ανακοίνωση όπου αναπτύσσονται οι θέσεις και οι διεκδικήσεις των σωματείων για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την εργατική οικογένεια. Μέσα από αυτήν τη δραστηριότητα συμμετέχουν με διάφορες μορφές εκατοντάδες μέλη σωματείων, ενώ κυριολεκτικά χιλιάδες είναι αυτοί που ενισχύουν οικονομικά ώστε να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα έσοδα που στηρίζουν συνολικά τη δράση των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Ν. Εξαρχος
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Ν. Εξαρχος
Φέτος, στις συνθήκες της πανδημίας, τα σωματεία προσάρμοσαν τη λειτουργία του χώρου της εκδήλωσης αλληλεγγύης. Η κεντρική πλατεία ήταν κατάλληλα χωρισμένη σε τμήματα, με τραπέζια πάνω στα οποία είχαν τοποθετηθεί μπουκαλάκια αντισηπτικού. Οσοι εισέρχονταν στο χώρο είχαν τη δυνατότητα να λάβουν δωρεάν μάσκα μιας χρήσης. Αντί για τη λειτουργία μπαρ, μέλη σωματείων σέρβιραν όλους τους συμμετέχοντες, αποτρέποντας οποιονδήποτε συγχρωτισμό.

Η συνεργασία του εργατόκοσμου στην τήρηση των μέτρων ήταν υποδειγματική, αποδεικνύοντας ότι όταν λαμβάνονται οργανωμένα όλα τα απαραίτητα μέτρα, χωρίς να παραπέμπονται όλα στην «ατομική ευθύνη», όπως επανειλημμένα κάνει η κυβέρνηση όλους αυτούς τους μήνες, μπορούν να πραγματοποιηθούν οργανωμένες, πειθαρχημένες εκδηλώσεις, να μην μπει κανένα φρένο στην κοινωνική και συνδικαλιστική ζωή του τόπου.

Σημαντική η πείρα από τα μαθήματα έμπρακτης αλληλεγγύης

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η πείρα από τα «Μαθήματα αλληλεγγύης», από την εκπαιδευτικό Αντιγόνη Μυλωνά.

Πρόκειται για ενισχυτικά μαθήματα που λειτουργούν εδώ και μια δεκαετία με ευθύνη των πρωτοβάθμιων σωματείων και τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου. Μόνο το 2020, εκπαιδευτικοί καθώς και προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές στήριξαν με δωρεάν μαθήματα πάνω από 100 μαθητές, από το Δημοτικό έως το Λύκειο, σε όλα τα βασικά μαθήματα του σχολείου. Η ενισχυτική διδασκαλία συνεχίζεται και τους καλοκαιρινούς μήνες για τους μαθητές της Γ' Λυκείου.

Από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας της υγείας
Από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας της υγείας
Παράλληλα, λειτουργούν ξενόγλωσσα τμήματα ενηλίκων για την εκμάθηση της αγγλικής και ισπανικής γλώσσας, με πάνω από 50 συμμετοχές. Στα τμήματα συμμετέχουν εργαζόμενοι και άνεργοι κάθε ηλικίας, αλλά και γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Κατά περιόδους λειτουργούν μαθήματα ελληνικής γλώσσας για εργαζόμενους μετανάστες, κατά βάση από το Πακιστάν.

Τα μαθήματα γίνονται σε αίθουσες του Εργατικού Κέντρου οι οποίες έχουν διαμορφωθεί ώστε να εξασφαλίζουν το κατάλληλο περιβάλλον για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Οι ανάγκες σε θέρμανση, γραφική ύλη, πίνακες, φωτοτυπίες και βοηθήματα καλύπτονται από το Εργατικό Κέντρο, ενώ από φέτος γίνεται προσπάθεια για τη δημιουργία και δανειστικής βιβλιοθήκης για τους μαθητές. Παράλληλα με τη διδασκαλία, οι μαθητές παρακολουθούν ταινίες και θεατρικές παραστάσεις με στόχο την ολόπλευρη πνευματική ανάπτυξη.

«Η μεγαλύτερη επιτυχία μας είναι ότι οι μαθητές μας μαθαίνουν στην πράξη τι είναι αλληλεγγύη», υπογράμμισε η ομιλήτρια, προσθέτοντας ότι «τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας φαίνονται στη βελτίωση της επίδοσης των μαθητών στο σχολείο, στις επιτυχίες τους στις πανελλαδικές εξετάσεις και κυρίως στη σιγουριά που βλέπουμε στα μάτια τους ότι στον αγώνα τους για μόρφωση δεν είναι μόνοι».

Για τις διοικήσεις των εργατικών σωματείων, η ουσιαστική επαφή με τους γονείς των παιδιών, για την καλύτερη στήριξή τους, αλλά και την ένταξη των ίδιων στο οργανωμένο εργατικό κίνημα είναι μια πλευρά που απασχολεί ιδιαίτερα όλα αυτά τα χρόνια. Οπως επισήμανε η ομιλήτρια, «μόνο όταν οι εργαζόμενοι κατανοήσουμε την αναγκαιότητα της συσπείρωσης στα σωματεία, του δυναμώματος της συλλογικής διεκδίκησης και της αλληλεγγύης μπορούμε να κατακτήσουμε τη μόρφωση που αξίζει στα παιδιά μας».

Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη και την πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση

Στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, Νίκος Εξαρχος, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποποιηθεί τις ευθύνες της για ουσιαστικά μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Σχολιάζοντας τις διάφορες δωρεές επιχειρηματικών ομίλων και τις κατά καιρούς δράσεις εταιρειών για ευπαθείς ομάδες, τόνισε ότι «δεν υπάρχει καλή ιδιωτική πρωτοβουλία που με τη δράση της στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες, την ώρα που καταδικάζουν στη φτώχεια τους πολλούς και δίνουν ένα κομμάτι ψωμί στους εξαθλιωμένους».

Απάντηση, τόνισε, δίνει η ενίσχυση της εργατικής - λαϊκής αλληλεγγύης και της πάλης ώστε ο λαός να μείνει δυνατός, απέναντι στην επίθεση που δέχεται από αυτό το βάρβαρο σύστημα. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν θα γυρίσουμε την πλάτη σε κανέναν εργαζόμενο, όποιο πρόβλημα και αν έχει, από όποια χώρα και αν είναι, σε όποιο θεό και αν πιστεύει. Ομως, για εμάς πραγματική αλληλεγγύη είναι να προσφέρεις τη ζωή σου στον αγώνα για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά».

Στο μεταξύ, καθώς έχουν απαγορευτεί πανηγύρια και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις λόγω κορονοϊού, με την κυβέρνηση όμως να μη διασφαλίζει το εισόδημα των εργαζομένων του κλάδου, η εκδήλωση αλληλεγγύης αποτέλεσε επίσης βήμα διεκδίκησης στον αγώνα για μέτρα επιβίωσης μουσικών και άλλων καλλιτεχνών της πόλης.

Με τη δύναμη του Πολιτισμού, μέσα από την παρουσίαση αφιερώματος στην παραδοσιακή ηπειρώτικη μουσική, δεκάδες μέλη μουσικών σχημάτων ένωσαν τη φωνή τους με τους συμμετέχοντες, στέλνοντας μήνυμα πως δεν σιωπούν, διεκδικούν το δίκιο που τους ανήκει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ