Σάββατο 29 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 30 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ
Ενας ναύτης με το απορριμματοφόρο στο hot spot του Σκαραμαγκά

Στη διάρκεια της θητείας μου πέρασα περίπου δύο μήνες στην ΝΒ «Κανελλόπουλος» στο Ναυτικό Οχυρό του Σκαραμαγκά. Εκεί ανάμεσα στις άλλες αγγαρείες που πρέπει να κάνουν οι ναύτες, είναι και το μάζεμα σκουπιδιών εντός Ναυτικού Οχυρού. Μια φορά τη βδομάδα περιλαμβάνεται και το hot spot του Σκαραμαγκά, το οποίο βρίσκεται δίπλα από το Οχυρό. Μια διαφορετική αγγαρεία, που σου επιτρέπει να δεις από μέσα ένα hot spot, να δεις σε ποιες συνθήκες ζουν πρόσφυγες και μετανάστες, τι προβλήματα αντιμετωπίζουν. Πρόκειται πραγματικά για μια εμπειρία ζωής για τους περισσότερους ναύτες, τροφή για σκέψη και προβληματισμό. Εικόνες δυνατές που προκαλούν πόνο στο στομάχι, συναισθηματική φόρτιση αλλά και θυμό. Θυμό για τις πραγματικές αιτίες που δημιουργούν καραβάνια ξεριζωμένων, που εγκλωβίζουν αυτούς τους ανθρώπους και τους αναγκάζουν να ζουν σε άθλιες συνθήκες. Ειδικά αν κανείς δει τη μεγάλη εικόνα και πώς αυτή σχετίζεται στην πράξη με τις εικόνες που βλέπαμε εκεί. Αυτές οι εικόνες δεν ήταν άλλο από τα αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, της πολιτικής των πολυεθνικών και την ένταση των ανταγωνισμών στην Αφρική, στη Μ. Ανατολή και τη ΝΑ Μεσόγειο. Υστερα σκεφτόσουν την ευθύνη της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Μάλιστα εκείνη την περίοδο ερχόταν για επίσκεψη στην Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για να σφραγίσει τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Ετσι έβλεπες, από τη μια, τη συμβολή και το ρόλο των κυβερνήσεων στη μετατροπή της χώρας μας σε μια απέραντη ΝΑΤΟική βάση για να συνεχίζονται οι διάφορες επεμβάσεις και, από την άλλη, το αποτέλεσμα αυτών των επεμβάσεων στα πρόσωπα και στα βλέμματα αυτών των ανθρώπων.

Θυμάμαι, μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση ο μεγάλος αριθμός παιδιών, ειδικά κάτω των 5 ετών και σκεφτόμουνα πως αυτά τα παιδιά είτε γεννήθηκαν εκεί είτε πήγαν μωρά και μεγαλώνουν εκεί μέσα, ενώ τα λίγο μεγαλύτερα θα έχουν σίγουρα μνήμες και από τον πόλεμο αλλά και από όσα πέρασαν για να φτάσουν ως εδώ. Θυμάμαι τις συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης που θεωρητικά, από όσα ξέραμε, ήταν καλές σε σχέση με άλλες δομές, και τότε αναρωτιόμασταν οι ναύτες μεταξύ μας πώς είναι οι συνθήκες αλλού, πόσο χειρότερες είναι, για παράδειγμα, στη Μόρια. Την προσοχή μου είχε τραβήξει και η παρουσία της δανέζικης ΜΚΟ Danish Refugee Council, που δραστηριοποιούνταν στο συγκεκριμένο hot spot και για την οποία είχε τύχει να διαβάσω παλαιότερα αρκετά δημοσιεύματα, με βάση τα οποία η συγκεκριμένη οργάνωση συνεργάζεται με τις επίσημες κυβερνήσεις κρατών και άλλους εθνικούς οργανισμούς. Κύριοι φορείς χρηματοδότησης είναι το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας, η ΕΕ και ο ΟΗΕ, καθώς και κυβερνητικές δωρεές και χορηγίες. Ενας από τους βασικούς χρηματοδότες της είναι το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό!

Δεν θα ξεχάσω, γυρνώντας με τη σκουπιδιάρα μέσα στο hot spot ανάμεσα στα λυόμενα, ανάμεσα σε παιδιά που έπαιζαν κλοτσώντας κάποιο κουτάκι, έβλεπες σκηνές που θύμιζαν κάποιο ρεπορτάζ, κάποιο ντοκιμαντέρ. Εβλεπες το δράμα αυτών των ανθρώπων μπροστά στα μάτια σου.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι ναύτες γυρνούσαν από την αγγαρεία και έλεγαν ότι δεν αντέχουν αυτές τις εικόνες, ότι τους στεναχωρούσαν αυτά τα παιδιά.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά όταν σταματούσαμε στα διάφορα σημεία μέσα στο hot spot και σέρναμε τους κάδους για να τους αδειάσουμε, πολλές φορές μαζεύονταν μικρά παιδιά γύρω μας και χάζευαν το «θέαμα», τον θόρυβο της σκουπιδιάρας, το έβλεπαν σαν παιχνίδι, κάποια μας χαμογελούσαν, άλλα μας χαιρετούσαν. Εκεί «έσπαγε» και ο πιο δυνατός! Τότε ήταν που σκεφτόμουνα και πολλές φορές το έλεγα στους συναδέλφους μου ότι δεν αρκεί να αγαπάς και να συμπονάς αυτούς τους ανθρώπους αλλά πρέπει να μισείς τους υπαίτιους αυτής της κατάστασης, πρέπει καθημερινά με τη στάση και τη δράση μας να καταδικάζουμε τις πολιτικές που έχουν ευθύνη για τον ξεριζωμό και τον εγκλωβισμό αυτών των ανθρώπων και γενικά το βάρβαρο σύστημα που γεννά κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά. Οι νέοι στρατευμένοι που υπηρετούν αυτό το διάστημα και όσοι ετοιμάζονται να καταταγούν, θα έχουν σίγουρα ανάλογες εμπειρίες στο διάστημα της θητείας τους. Από αυτές τις εμπειρίες και γενικά από αυτήν την περίοδο της ζωής τους μπορούν και πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα που να καθορίσουν τη στάση τους και σήμερα ως στρατευμένοι και στην υπόλοιπη ζωή τους.


Πέτρος ΚΗΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση με αφορμή τη δημιουργία νέου hot spot στο νησί(2019-06-25 00:00:00.0)
Το Ψήφισμα(2019-02-08 00:00:00.0)
Χαιρετίζει την πρωτοβουλία των φορέων της Σάμου(2019-01-24 00:00:00.0)
Να κλείσει τώρα το hot spot και να απεγκλωβιστούν πρόσφυγες και μετανάστες(2018-11-13 00:00:00.0)
Θύμα ομαδικού βιασμού 16χρονος μετανάστης(2016-09-29 00:00:00.0)
Επίθεση χρυσαυγιτών σε φοιτήτριες(2016-09-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ