Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020 - αριθ. φύλλου: 13574

ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκέντρωση το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ

Τη μέρα που ο πρωθυπουργός θα κάνει τις νέες αντιλαϊκές εξαγγελίες από το βήμα του «οικονομικού φόρουμ της ΔΕΘ». Πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη και στις 11 Σεπτέμβρη


ΣΕΛ.  8

«Ρεσάλτο» στην πρώτη κατοικία και στη ρημαγμένη τσέπη του λαού
  • Τα λαϊκά νοικοκυριά που χρωστάνε, γίνονται νοικάρηδες στα σπίτια τους και εκβιάζονται να πληρώσουν τα χρέη για να μην τα βγάλουν οι τράπεζες σε πλειστηριασμό!
  • Κράτος, πιστωτικά ιδρύματα και επιχειρηματικοί όμιλοι βάζουν στο χέρι ό,τι απομένει από το λαϊκό εισόδημα και την «περιουσία του οφειλέτη», με μοναδική εξαίρεση τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης», λίγα ψίχουλα δηλαδή, μόνο για τα απολύτως στοιχειώδη.
  • Μεγαλοεπιχειρήσεις που πτωχεύουν αποκτούν μια «δεύτερη ευκαιρία» για να επιστρέψουν στην κερδοφορία, ενώ παραμένουν και ενισχύονται οι άθλιες διατάξεις για την αποζημίωση και τα δεδουλευμένα των εργαζομένων που απολύονται.

ΣΕΛ.  6

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Αυτό που πρέπει... »

«Το κράτος κάνει αυτά που πρέπει» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ισχυρίζονται προκλητικά τα κυβερνητικά στελέχη, επιχειρώντας να πείσουν ότι η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στην κρατική ευθύνη και άρα αυτό που μένει είναι να κουνάνε το δάχτυλο στο λαό για την περιβόητη «ατομική ευθύνη». Στην πραγματικότητα, βέβαια, αυτό που κάνει η κυβέρνηση από το ξεκίνημα της πανδημίας μέχρι σήμερα είναι να υπηρετεί όλα τα «πρέπει» του κεφαλαίου, τα οποία είναι διαμετρικά αντίθετα με τις ανάγκες του λαού, με την προστασία της υγείας και της ζωής του.

Για τα «πρέπει» του κεφαλαίου, για να του διασφαλίζει στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης νέες προκλητικές χρηματοδοτήσεις και προνόμια, η κυβέρνηση διατηρεί τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, προσλαμβάνει συμβασιούχους με ημερομηνία λήξης αντί να καλύψει τις δεκάδες χιλιάδες κενές θέσεις μόνιμου προσωπικού.

Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, αντί μέσα στο χρόνο που κερδήθηκε από το λαό να ενισχύσει άμεσα το προσωπικό, το στόλο και τα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών, η κυβέρνηση υποχρεώνει τους επιβάτες να στοιβάζονται σαν σαρδέλες.

Αντί να υλοποιήσει τα αιτήματα εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών και φοιτητών για ασφαλή και ουσιαστική λειτουργία όλων των δομών Εκπαίδευσης, η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα από τα αναγκαία μέτρα, επικαλούμενη ακριβώς το «κόστος» τους για το αστικό κράτος.

Για να ενισχύσει την προσπάθεια του κεφαλαίου να φορτώσει τα βάρη και της νέας κρίσης στους εργαζόμενους, η κυβέρνηση, ταυτόχρονα με το μπαράζ νέων αντεργατικών μέτρων, επιτρέπει στην εργοδοσία να αφήνει τους εργαζόμενους εκτεθειμένους στην πανδημία, χωρίς τα αναγκαία μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, με «πρωτόκολλα» κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των εργοδοτών.

Για τις απαιτήσεις των tour operators, των μεγαλοξενοδόχων, των εφοπλιστών, η κυβέρνηση πετσόκοψε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για το άνοιγμα του Τουρισμού, χωρίς υποχρεωτικά τεστ, με 100% πληρότητα στα αεροπλάνα και 85% στα καράβια, οδηγώντας τελικά σε νέα έξαρση των κρουσμάτων, σε αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών και των θανάτων, ενώ προηγουμένως και τα τρία παραπάνω στοιχεία έβαιναν σημαντικά μειούμενα, ακόμα και μετά την άρση της καραντίνας.

Κατά παραγγελία των μεγαλοξενοδόχων, η κυβέρνηση «κουκουλώνει» συστηματικά τα στοιχεία για τα κρούσματα, ειδικά στις τουριστικές περιοχές, μεταξύ άλλων με το να μη δίνει στοιχεία για το πώς κατανέμονται στη χώρα τα εκατοντάδες εισαγόμενα κρούσματα, με το να μη δίνει στοιχεία ανά νησί κ.ο.κ.

Οποια πτυχή και να πιάσει κανείς, τα «πρέπει» του κεφαλαίου αποτελούν την «πυξίδα» της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ΝΔ.

Τα ίδια ακριβώς «πρέπει» υπηρετεί μαζί με όλα τα αστικά κόμματα και ο ΣΥΡΙΖΑ, που βγαίνει τώρα τάχα στα κάγκελα γιατί «η κυβέρνηση παίζει κορόνα - γράμματα την υγεία των Ελλήνων».

Τα ίδια «πρέπει» υπηρέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, με την παραπέρα εμπορευματοποίηση, υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Αντίστοιχα, η κατάσταση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι και ο λαός στις αστικές συγκοινωνίες, στην Παιδεία, στους χώρους δουλειάς, φέρει ατόφια τη σφραγίδα και της δικής του διακυβέρνησης.

Τα ίδια υπηρέτησε και υπηρετεί και με τη στάση του ως αντιπολίτευση: Στην πρώτη φάση της πανδημίας, με το περιβόητο... «θα λογαριαστούμε μετά» και την αναπαραγωγή των περί «αόρατου εχθρού», έβαλε πλάτη στην προσπάθεια να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου, ενώ η κυβέρνηση κλιμάκωνε την αντεργατική επίθεση μέσα στην πανδημία, για τη στήριξη του κεφαλαίου.

Με την ίδια αντιλαϊκή πυξίδα και στη συνέχεια, στο άνοιγμα του Τουρισμού, υπερθεμάτιζε για ακόμα μεγαλύτερες εκπτώσεις στα πρωτόκολλα που είχαν ήδη πετσοκοφτεί με βάση τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ και σήμερα υπηρετεί τον αποπροσανατολισμό του λαού, με το διά ταύτα της κριτικής του να καταλήγει στο ότι η κυβέρνηση είναι... «χωρίς σχέδιο», όταν σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ολομέτωπη σχεδιασμένη αντιλαϊκή επίθεση με βάση τις προτεραιότητες του κεφαλαίου.

Δεν χωρά λοιπόν καμία αναμονή! Απέναντι στα αντιλαϊκά «πρέπει» του κεφαλαίου και όλες τις δυνάμεις που τα υπηρετούν, απάντηση δίνει η ενίσχυση της πάλης ενάντια σε αυτήν την πολιτική, ο αγώνας για τη ζωή και την υγεία του λαού!


46ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Προσαρμόζονται οι εκδηλώσεις λόγω της πανδημίας

Φέτος το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» θα είναι ...αλλιώς!

Το ΚΣ της ΚΝΕ ανακοινώνει την προσαρμογή των εκδηλώσεων του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», λόγω της πανδημίας του κορονοϊού:

  • Στην Αθήνα, οι κεντρικές εκδηλώσεις, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, θα πραγματοποιηθούν 17 - 18 - 19 Σεπτέμβρη, όχι στο Πάρκο Τρίτση, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, αλλά σε νέους, κατάλληλους χώρους.
  • Θα κορυφωθούν το Σάββατο 19/9 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, με ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και μουσικό αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών.
  • Στην υπόλοιπη Ελλάδα θα γίνουν στις μεγάλες πόλεις μονοήμερα Φεστιβάλ, με τις αντίστοιχες αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Η ΚΝΕ καλεί τη νεολαία με τη συμμετοχή της στο Φεστιβάλ να στείλει δυναμικό μήνυμα «οργανωμένης απειθαρχίας» στη βαρβαρότητα που ζούμε, στη χρεοκοπημένη πολιτική εξυπηρέτησης των λίγων σε βάρος των πολλών! Το σύνθημα του Φεστιβάλ «Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να ανασαίνουμε, για να νικήσει η ζωή!», θα ακουστεί δυνατά!


ΣΕΛ.  7


ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Ασκήσεις, έρευνες, προκλήσεις και ευρωατλαντικές «πρωτοβουλίες» μπλέκουν επικίνδυνα το κουβάρι

Ο σχεδιασμός ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που στρώνει το δρόμο για συνεκμετάλλευση, ενθαρρύνει την επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης


ΣΕΛ.  4

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ