Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΣΒΟΣ
Επίθεση χρυσαυγιτών σε φοιτήτριες

Συγκέντρωση με ρατσιστικό περιεχόμενο έγινε χτες στη Μόρια της Λέσβου, ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκεί παρά τη θέλησή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους συγκεντρωμένους υπήρχαν φασιστοειδή, μέλη της Χρυσής Αυγής, που επιτέθηκαν σε φοιτητές που βρίσκονταν κοντά στα κεντρικά Λύκεια της Μυτιλήνης. Μάλιστα, γίνεται λόγος για επίθεση 15 χρυσαυγιτών σε τρεις κοπέλες, ενώ, όπως καταγγέλλεται, η επίθεση κατά των γυναικών έγινε ενώ ήταν στο συμβάν παρόντες αστυνομικοί, οι οποίοι δεν παρενέβησαν για να τις προστατεύσουν. Μία από τις φοιτήτριες έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβουλίου της Μόριας. Στο τοπικό «hot spot» της Μόριας και στο χώρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ ζουν 5.650 άτομα, όταν η χωρητικότητά τους είναι 3.500.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τοπικό μέσο ενημέρωσης, εκκενώθηκε χτες το «hot spot» της Μόριας από τους εργαζόμενους, λόγω επεισοδίων που ξεκίνησαν από διαμαρτυρία Σύρων και Βορειοαφρικανών. Οι αλλοδαποί, σύμφωνα με πληροφορίες, προέβησαν σε καθιστική διαμαρτυρία γιατί αργεί η εξέταση του αιτήματος ασύλου τους. Δυνάμεις των ΜΑΤ βρίσκονταν στην περιοχή, ενώ στη Μόρια πήγαν και πυροσβεστικά οχήματα.

Περίπου 300 μετανάστες και πρόσφυγες έφυγαν από το «hot spot» και επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας στην πόλη, αλλά αστυνομικές δυνάμεις τούς σταμάτησαν και τους υποχρέωσαν να επιστρέψουν στον καταυλισμό. Με την επιστροφή τους ξέσπασαν μεγάλες πυρκαγιές σε ελαιώνες, νότια και βόρεια του καταυλισμού, τις οποίες έθεσε υπό έλεγχο η Πυροσβεστική.

Επεισόδια επίσης επαναλήφθηκαν μετά τις 7 το απόγευμα με φωτιές και αλληλοεπιθέσεις διαφόρων εθνοτήτων που ζουν μέσα στο «hot spot». To βράδυ υπήρχε μεγάλη πυρκαγιά μέσα στις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου. Η Πυροσβεστική ειδοποιήθηκε στις 19.55 αλλά οι δυνάμεις της δεν μπόρεσαν να μπουν στο χώρο παρά μία ώρα αργότερα. Δέκα οχήματα με 20 πυροσβέστες προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά. Μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών εγκατέλειψε το χώρο του «hot spot». Επίσης εκκενώθηκε και ο χώρος των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων που μεταφέρθηκαν στη δομή του ΠΙΚΠΑ.

Στο μεταξύ, μικροεπεισόδια σημειώθηκαν νωρίς το βράδυ της Κυριακής στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, ανάμεσα σε μεγάλη ομάδα ακροδεξιών και ολιγάριθμη ομάδα αντιεξουσιαστών, που φώναζαν συνθήματα από κοινού με ομάδα προσφύγων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ