Σάββατο 29 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 30 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σοβαρά ερωτήματα

Για την κορύφωση των εκδηλώσεων του φετινού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στις 19 Σεπτέμβρη και προκειμένου να υπάρξουν οι αναγκαίες προσαρμογές εξαιτίας της πανδημίας, η ΚΝΕ συμφώνησε με τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό να της παραχωρήσει το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Η συμφωνία αυτή ολοκληρώθηκε και τυπικά στις αρχές της περασμένης βδομάδας, με τη σύμφωνη γνώμη και της ΠΑΕ. Και ενώ η ΚΝΕ με ανακοίνωσή της ενημέρωνε την Πέμπτη για τον νέο χώρο διεξαγωγής των εκδηλώσεων, το απόγευμα της Παρασκευής ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός ενημέρωσε ότι αποσύρει τη συμφωνία! Τι είχε προηγηθεί; Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το βράδυ της Πέμπτης και μετά την ανακοίνωση της ΚΝΕ, υπήρξαν αντιδράσεις από αθλητικούς «παράγοντες» και ορισμένους συνδέσμους, που ζητούσαν να μη δοθεί το γήπεδο στην ΚΝΕ. Είναι φανερό ότι αυτοί αξιοποιήθηκαν ως «μπροστινοί» πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων που θέλουν να βάλουν εμπόδια στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», καθώς ενοχλούνται από την απήχηση της πολιτικής του ΚΚΕ στη νεολαία. Το γεγονός εξάλλου ότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική εξήγηση για την υπαναχώρηση από τη συμφωνία δείχνει ακριβώς αυτό. Πολύ περισσότερο που το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, σε όλη την περίοδο από το 1974 μέχρι σήμερα, έχουν χρησιμοποιήσει πάμπολλες φορές γήπεδα, στην Αθήνα και παντού, για πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, χωρίς ποτέ να υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα. Τα ερωτήματα που προκύπτουν επομένως είναι πολλά και απευθύνονται προς όλους και προς την κυβέρνηση.

Δημιουργική αριθμητική

Μιας που η κυβέρνηση συνεχίζει προκλητικά τη «δημιουργική αριθμητική» γύρω από το άνοιγμα των σχολείων και τις πρακτικές «τζόγου» που εφαρμόζει στην Παιδεία, σε συνθήκες πανδημίας, ας τη βοηθήσουμε λιγάκι κι εμείς. Οπως είπε η υπουργός Παιδείας, τα παιδιά θα συνωστίζονται στα σχολεία σαν τις σαρδέλες, επειδή μια ουσιαστική αραίωση, με τη δημιουργία νέων τάξεων και την πρόσληψη των αναγκαίων εκπαιδευτικών, θα «κόστιζε» (sic) 10 εκατ. ευρώ τη μέρα... «Ε και;». Αυτή είναι η απάντηση που πρέπει να ακουστεί μυριόστομα από γονείς - μαθητές - εκπαιδευτικούς. Κυβέρνηση είναι, να πάει να τα βρει τα «10 εκατομμύρια» (αν ισχύει το νούμερο), ανάμεσα στον πακτωλό των δισ. που μοιράζει δεξιά και αριστερά για να αυγατίζουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Ας πάει να τα βρει στα 4 δισ. ευρώ που δίνουν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια για στρατιωτικούς εξοπλισμούς που στηρίζουν τα σχέδια του ΝΑΤΟ, για να παίρνουν τα συγχαρητήρια του Τραμπ. Με αυτά τα λεφτά θα λειτουργούσαν με ασφάλεια τα σχολεία για 400 μέρες συνεχόμενα! Για να μην μπούμε στον πειρασμό να υπολογίσουμε πώς θα ωφελούνταν τα σχολεία από τα δεκάδες δισεκατομμύρια που διαφημίζονται ότι έρχονται από το «Ταμείο Ανάκαμψης» της ΕΕ... Το «κόστος - όφελος» το επικαλούνται οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου μόνο όταν είναι να καλυφθούν λαϊκές ανάγκες, όταν είναι να γίνουν έργα και υποδομές για την ασφάλεια και την προστασία των εργαζομένων και των παιδιών τους. Οταν όμως πρέπει να πέσει το «ρευστό» για να στηριχτούν επενδύσεις, ξαφνικά «βρέχει λεφτά» κι αρχίζουν οι αλχημείες, σαν κι αυτές που ακούμε τις τελευταίες μέρες.

Αδικαιολόγητη...

Ενας αποκαλυπτικός διάλογος έγινε την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή, στη συζήτηση για την κύρωση των συμφωνιών με Αίγυπτο και Ιταλία για τις ΑΟΖ. Με αφορμή τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που είπε ότι δεν εισέπραξε από τον πρωθυπουργό «τα στοιχεία μιας συγκροτημένης εθνικής στρατηγικής με αρχή, μέση και τέλος», ο Ν. Δένδιας ανέβηκε στα ...έδρανα για να υπερασπιστεί ότι η χώρα έχει στρατηγική, την οποία μάλιστα ακολουθούν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ. Είπε ανάμεσα σε άλλα ο υπουργός, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ: «Αδικείτε τη χώρα και τους εαυτούς σας όσοι ισχυρίζεστε ότι δεν υπάρχει στρατηγική. Η χώρα έχει σαφή στρατηγική. Η Αμυντική Συμφωνία που υπογράψαμε πέρυσι το φθινόπωρο με τις ΗΠΑ είναι σταθμός αυτής της εθνικής στρατηγικής. Μιλάμε για ενεργητική συμμετοχή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, ενεργητική συμμετοχή στο ΝΑΤΟ (...) Αυτή δεν είναι η συμφωνημένη στρατηγική μας; Η υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου δεν είναι η κοινή στρατηγική μας; (...) Η επαναφορά ευρέως στρατηγικού ορίζοντα στα Βαλκάνια, αλλά και προς τον Κόλπο (...) αυτή είναι η εθνική μας στρατηγική και είναι η στρατηγική την οποία ακολουθεί η χώρα όλα αυτά τα χρόνια».

... ταραχή

Η ταραχή του ΥΠΕΞ δεν δικαιολογείται βέβαια, αφού κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβήτησε τα «ιερά και όσια» που ανέφερε στην ομιλία του. Κάθε άλλο μάλιστα, αφού λίγο πριν, ο Αλ. Τσίπρας είχε διαμαρτυρηθεί επειδή η ΝΔ ως αντιπολίτευση τον κατηγορούσε για τη ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών, διαβεβαιώνοντας πως αυτός δεν θα κάνει το ίδιο απέναντι στην κυβέρνηση! Την «ωραία αυτή ατμόσφαιρα», άλλωστε, «χαιρέτισε» και ο αστικός Τύπος, διαπιστώνοντας ότι «ο μέχρι τώρα δημόσιος διάλογος για την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν έχει πάει και τόσο άσχημα (...) Η κυβέρνηση πρόσεξε (...) και η αντιπολίτευση δεν ξεπέρασε κάποια όρια. Η χώρα θα κληθεί να λάβει αποφάσεις το επόμενο διάστημα (και) ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι κρίσιμος σε αυτές τις συνθήκες»...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 29 Αυγούστου

1632 Γεννιέται ο Βρετανός (Αγγλος) φιλόσοφος Τζον Λοκ, «πατέρας» του κλασικού φιλελευθερισμού.

1842 Με τη Συνθήκη του Νανκίν ολοκληρώνεται ο Α' Πόλεμος του Οπίου μεταξύ της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και της Κίνας. Η νικήτρια Βρετανία αποσπά από την Κίνα το Χονγκ Κονγκ.

1922 Πεθαίνει ο Γάλλος φιλόσοφος Ζορζ Σορέλ.

1941 Δημοσιεύεται η γερμανοϊταλική διακήρυξη για την εγκαθίδρυση της «νέας τάξης πραγμάτων» στην Ευρώπη.

1949 Με την πτώση του υψώματος Κάμενικ λήγει στις 29 με 30 Αυγούστου η τελική φάση της μάχης στον Γράμμο ανάμεσα στον Δημοκρατικό Στρατό και τις κυβερνητικές δυνάμεις. Ο Δημοκρατικός Στρατός υποχωρεί συντεταγμένα προς τη ΛΔ Αλβανίας, ακυρώνοντας τη βασική επιδίωξη της αστικής τάξης να τον εκμηδενίσει.

1949 Η Σοβιετική Ενωση πραγματοποιεί την πρώτη της πυρηνική δοκιμή, σπάζοντας το μονοπώλιο της κατοχής του ατομικού όπλου από τις ΗΠΑ.

1955 Ο Νίκος Καρδαμήλας, μετά τη σχετική του καταδίκη από το Διαρκές Στρατοδικείο της Θεσσαλονίκης, εκτελείται με την κατηγορία της κατασκοπείας.

1977 Πειράματα σε καταδίκους πραγματοποιούσε η CIA από το 1948 έως το 1973, αποκαλύπτει ο νέος αρχηγός των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Στόχος των πειραμάτων, που στοίχισαν συνολικά 25 εκατομμύρια δολάρια, ήταν η ανακάλυψη τρόπων ελέγχου της διανοητικής κατάστασης του ανθρώπου.

Κυριακή 30 Αυγούστου

1918 Πραγματοποιείται δολοφονική απόπειρα κατά του Β. Ι. Λένιν, οργανωμένη από τους εσέρους.

1929 Η αστυνομία διενεργεί επιδρομή στα γραφεία και τυπογραφεία του «Ριζοσπάστη» και της «Νεολαίας» (εφημερίδας της ΟΚΝΕ), κάνει κατασχέσεις και προχωρά σε συλλήψεις. Ταυτόχρονα απαγορεύει το φύλλο του «Ριζοσπάστη» της 1ης Σεπτέμβρη.

1932 Ο Χέρμαν Γκέρινγκ, στενός συνεργάτης του Χίτλερ, εκλέγεται πρόεδρος της γερμανικής Βουλής.

1936 Αρχίζει κύμα μαζικών συλλήψεων από το δικτατορικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου. Μέχρι την 1η Οκτώβρη στάλθηκαν στα νησιά της εξορίας 700 περίπου αγωνιστές, κυρίως κομμουνιστές.

1937 Δολοφονείται στην Ακροναυπλία ο κομμουνιστής δάσκαλος Π. Σταυρίδης.

1944 Με την είσοδο του σοβιετικού στρατού στο Βουκουρέστι ολοκληρώνεται η απελευθέρωση της Ρουμανίας από τον ναζιστικό ζυγό και το φασιστικό καθεστώς Αντονέσκου. Η νέα νίκη του Κόκκινου Στρατού σήμανε την κατάρρευση της γερμανικής στρατιωτικής μηχανής στα Βαλκάνια.

1948 Μετά την κατάληψη του Γράμμου, ο κυβερνητικός στρατός (δύναμη 25.000, υποστηριζόμενη από αεροπορία και άρματα μάχης) εξαπολύει συνδυασμένη επίθεση κατά του ΔΣΕ στο μέτωπο Βίτσι - Μάλι Μάδι (δύναμη 9.000). Στις 9 - 10 Σεπτέμβρη ο ΔΣΕ περνά ορμητικά στην αντεπίθεση και σφραγίζει τη νίκη του, κατατροπώνοντας τον κυβερνητικό στρατό και απωθώντας τον από το Μάλι Μάδι.

1960 Ο υπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως, Κωνσταντίνος Τσάτσος, απαγορεύει την παράσταση «Ορνιθες» του Αριστοφάνη, που θα ανέβαζε ο Κάρολος Κουν στο Θέατρο Ηρώδου Αττικού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ