Πέμπτη 30 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Καβγαδάκια για το σχέδιο ενίσχυσης του κεφαλαίου

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος από τους δύο έχει το καλύτερο σχέδιο ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων προς αντιμετώπιση της νέας κρίσης χαρακτήρισε τις τοποθετήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη και του Αλ. Τσίπρα στη συζήτηση για το νομοσχέδιο. Ο πρωθυπουργός, πέρα από την υπεράσπιση του νομοσχεδίου, εστίασε στο «Ταμείο Ανάκαμψης» της ΕΕ και εμφανίστηκε περιχαρής για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, για την ενίσχυση των μονοπωλίων. Ενημέρωσε ότι άμεσα θα τεθεί σε «διαβούλευση» το «σχέδιο Πισσαρίδη», που θα αποτελεί τον πυρήνα του «Σχεδίου Ανάκαμψης», με το οποίο η κυβέρνηση θα διεκδικήσει τα κονδύλια από την ΕΕ. Ενα σχέδιο που περιλαμβάνει νέα μέτρα και αναδιαρθρώσεις σε βάρος των εργαζομένων. Και όπως είπε ο πρωθυπουργός, «ο χρόνος χρηματοδότησης αυτού του προγράμματος (του "Ταμείου Ανάκαμψης") ξεπερνά την κυβερνητική θητεία αυτής της κυβέρνησης και κατά συνέπεια είναι απολύτως λογικό το σχέδιο αυτό να συζητηθεί, καθώς αναλαμβάνουμε δεσμεύσεις οι οποίες εκτείνονται σε ορίζοντα εξαετίας», επιβεβαιώνοντας ότι τα επόμενα χρόνια θα αξιοποιείται διαρκώς ο μηχανισμός αυτός, για να ζητούνται νέες θυσίες από το λαό.

Επέμεινε ότι «η Ελλάδα είναι από τις κερδισμένες χώρες της συμφωνίας», λέγοντας ότι έχει να περιμένει συνολικά 72 δισ. ευρώ. Και παρείχε διαβεβαιώσεις ότι θα διαχειριστεί τα χρήματα αυτά με ...σύνεση, λέγοντας ότι «το κρίσιμο στοίχημα είναι οι πόροι αυτοί να κατευθυνθούν σωστά σε δράσεις με ουσιαστικό αναπτυξιακό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα». Οπως είπε, τέτοιες βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης θα αναπτυχθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο που προγραμματίζεται να συνεδριάσει αύριο Παρασκευή, ξεχωρίζοντας την «Πράσινη Μετάβαση» (με «απολιγνιτοποίηση» και ενεργειακή φτώχεια) και τον Ψηφιακό Εκσυγχρονισμό του κράτους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διεκδίκησε για το κόμμα του το ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, θυμίζοντας ότι η κυβέρνησή του «παρέδωσε την οικονομία με σχεδόν τρία χρόνια συνεχούς και σταθερής αναπτυξιακής πορείας».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έλαβε έγκαιρα εμπροσθοβαρή μέτρα για την αναχαίτιση της κρίσης, την οποία προέβλεψε βαθιά, καλώντας την ουσιαστικά να δώσει ακόμα πιο απλόχερη στήριξη στους επιχειρηματικούς ομίλους. «Ετοιμαστείτε για μερικά χρόνια λιτότητας ακόμα, γιατί φταίει η πανδημία», ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ο Αλ. Τσίπρας.

Επιφύλαξε ωστόσο θετικά λόγια για την ΕΕ, λέγοντας πως φάνηκε σε αυτή την κρίση να προσπαθεί έστω και δειλά να αλλάξει συνταγή από αυτή που ακολούθησε στην κρίση της περασμένης δεκαετίας, κρύβοντας κάτω απ' το χαλί το γεγονός ότι για το λαό η συνταγή παραμένει ίδια, αφού ο σχεδιασμός είναι να κληθεί ξανά να πληρώσει τα σπασμένα και αυτής της κρίσης.

Σε σχέση με το αναμενόμενο προς δημοσίευση «σχέδιο Πισσαρίδη», ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε ότι αυτό που χρειάζεται είναι «ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που θα περιλαμβάνει αναπτυξιακές πολιτικές με επίκεντρο την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της οικονομίας», όπως άλλωστε δεσμεύτηκε και ο πρωθυπουργός.

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην πρώτη κατοικία, που η δική του κυβέρνηση παρέδωσε έρμαιο στις ορέξεις των τραπεζών, ισχυριζόμενος ότι οι παρεμβάσεις τους «βελτίωσαν σημαντικά την κατάσταση», την ίδια στιγμή που η κυβέρνησή του έμεινε στην ιστορία για τη μετατροπή ακόμα και της αντίστασης στο ξεσπίτωμα σε «ιδιώνυμο αδίκημα». Στο φόντο αυτής της εικονικής πραγματικότητας επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι βάζει ταφόπλακα στην προστασία της πρώτης κατοικίας και υπερασπίστηκε την τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ωστόσο δεν εισάγει παρά τροποποιήσεις στο υπάρχον αντιλαϊκό πλαίσιο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ