Τους κινδύνους για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, που φέρνει ο στημένος εντός πλαισίου ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ «διάλογος» με την Αγκυρα, σκιαγράφησε ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μιλώντας χτες το πρωί στην κρατική τηλεόραση.
Οπως είπε, «η Ελλάδα πάντα λέει ότι είναι ανοιχτή στο διάλογο και αυτό το οποίο διαχρονικά λέει ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, οφείλει να το τηρήσει». Διευκρινίζοντας επί ποιων ζητημάτων επιδιώκεται ο «διάλογος», είπε ότι οι διαφορές Ελλάδας και Τουρκίας αφορούν την «υφαλοκρηπίδα και τις υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες». «Επ' αυτής της διαφοράς η Ελλάδα έχει πει ότι είναι διατεθειμένη απολύτως να συζητήσει και μάλιστα ξαναλέω και του πρωθυπουργού του κ. Μητσοτάκη και διαχρονικά των ελληνικών κυβερνήσεων, έχει πει ότι εφόσον δεν καταλήξουμε σε μια συμφωνία με την άλλη πλευρά, μπορούμε κάλλιστα να κάνουμε ένα συνυποσχετικό και να πάμε στη Χάγη να λύσουμε τις διαφορές μας». Βεβαίως ο όρος «υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες» που χρησιμοποίησε ο υπουργός περιλαμβάνει όχι μόνο την ΑΟΖ, αλλά και τα χωρικά ύδατα όπου ένα κράτος ασκεί απόλυτη κυριαρχία.
Σημειώνεται επίσης ότι ερωτηθείς για το ενδεχόμενο υπογραφής συμφωνίας καθορισμού ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ο Ν. Δένδιας απάντησε ότι «έχει υπάρξει πρόοδος και ελπίζω ότι θα μπορέσει να υπάρξει κι ένα αποτέλεσμα». Και πρόσθεσε ότι «θα μπορούσε η συμφωνία με την Αίγυπτο να έχει φάσεις και θα μπορούσε η πρώτη φάση να είναι μια μερική οριοθέτηση ενός τμήματος των θαλάσσιων ζωνών τις οποίες έχουμε να διαμοιράσουμε με την Αίγυπτο. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια επιλογή». Επιλογή που αφορά οριοθέτηση χωρίς το Καστελόριζο, συμβάλλοντας στο «γκριζάρισμα» άλλης μιας περιοχής, που αφορά και το παζάρι με την τουρκική πλευρά.
Περιγράφοντας τις δυνατότητες για τον «διάλογο» με την Τουρκία, είπε ότι «αυτήν τη στιγμή συμπεφωνημένη διαδικασία έναρξης διαλόγου δεν υπάρχει. Υπάρχουν κάποιες συζητήσεις», επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη κινητικότητα που υπάρχει στο παρασκήνιο. Ως προϋπόθεση έθεσε το «να μην υπάρχουν προκλήσεις», που βεβαίως «κουμπώνει» με το κλίμα που δημιουργεί η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες μετά την «αναστολή ερευνών» που ανακοίνωσε η τουρκική ηγεσία. Ο Ν. Δένδιας πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «δεν χρειάζεται καν διαμεσολάβηση, δεν χρειάζονται τρίτοι», επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση συζητά την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και τις «υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες».
Τόνισε, άλλωστε, ότι «έχουν γίνει εξήντα γύροι διερευνητικών συνομιλιών». «Με κεκτημένο αυτών των εξήντα γύρων που είναι σημαντικό κεκτημένο, μπορούμε να προχωρήσουμε», «να ξεκινήσουμε πάλι από εκεί που σταμάτησαν οι διερευνητικές το 2016», πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, «και αν δεν μπορέσουμε να το λύσουμε, μπορούμε κάλλιστα να οδηγηθούμε στη Χάγη και να λυθεί εκεί».
Μάλιστα, ο υπουργός, σε άλλη μια προσπάθεια εφησυχασμού του λαού, επικαλέστηκε τις τοποθετήσεις του State Department των ΗΠΑ και τις αντίστοιχες του Τζ. Πάιατ, δηλαδή το «γαϊτανάκι» επικίνδυνων παρεμβάσεων που νομιμοποιούν το «γκριζάρισμα» της περιοχής, όπως για τα «αμφισβητούμενα νερά στην Ανατολική Μεσόγειο». Θυμίζουμε ότι μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, ο πρέσβης Πάιατ - τον οποίο ο Δένδιας χαρακτηρίζει εκ μέρους της κυβέρνησης «παράδειγμα» - ανέλαβε την προηγούμενη Πέμπτη να δώσει υποτίθεται «διευκρινίσεις» και ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι οι Αμερικανοί δέχονται και βάζουν στο τραπέζι του στημένου διαλόγου τις απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ΑΠΕ, είπε ότι «ο όρος "αμφισβητούμενα" αναφέρεται απλώς σε περιοχές όπου περισσότερες από μία χώρες προβάλλουν θαλάσσιες διεκδικήσεις», τσουβαλιάζοντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα με τις απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις.
Στο μεσοδιάστημα, με έγνοια τη συνοχή του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική του πτέρυγα και τον ανταγωνισμό με άλλα κέντρα, στο περιθώριο παρουσίας του στην Αλεξανδρούπολη, ο Πάιατ έβαλε ξανά στο τραπέζι τη συνεκμετάλλευση, λέγοντας ότι «αυτός είναι ένας πολύπλοκος στρατηγικός χώρος. Θέλουμε οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας στην περιοχή να προσεγγίσουν την ανάπτυξη πόρων με το πνεύμα συνεργασίας που παρέχει τη βάση για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και κοινή οικονομική ευημερία».
Σε ανάλογο πνεύμα, ο Δένδιας έσπευδε, χτες, να αντιστρέψει την πραγματικότητα και σε ό,τι αφορά την ΕΕ, λέγοντας ότι η Κύπρος «έχει πετύχει ήδη να υπάρχει απόφαση κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, κυρώσεων κατά προσώπων», χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα ανάσχεσης της τουρκικής προκλητικότητας, εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Παρέπεμψε επίσης στο γεγονός ότι στις Βρυξέλλες αποφασίστηκε πρόσφατα να καταρτιστεί «ένας κατάλογος οικονομικών μέτρων», που θα υλοποιηθούν «σε περίπτωση που συνεχιστεί η τουρκική παραβατικότητα». Την ίδια ώρα, βέβαια, η ΕΕ κλοτσάει συνεχώς το ...τενεκεδάκι παρακάτω, επαναλαμβάνοντας σε όλους τους τόνους ότι «η Τουρκία είναι στρατηγικά σημαντική χώρα», με τον ίδιο τον Ζ. Μπορέλ, ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ αρμόδιο για θέματα Ασφάλειας και Εξωτερικών, να μιλά για «γεωτρήσεις σε διαφιλονικούμενα ("disputed") ύδατα στην Ελλάδα».