Πέμπτη 30 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
ΜΑΡΙΑ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ
«Γέφυρα» που οδηγεί ταχύτατα στο «σφυρί» την πρώτη κατοικία

Οι όποιες παρεμβάσεις δεν αφορούν τη μεγάλη μάζα εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών, των λαϊκών οικογενειών στο σύνολό τους, από τις οποίες δεν αφαιρείται κανένα από τα βάρη που τους φόρτωσαν η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση... Τα παραπάνω τόνισε η Μαρία Κομνηνάκα, ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο. Οπως είπε, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως «φύλλο συκής» ορισμένα ημίμετρα, που στην καλύτερη περίπτωση αναβάλλουν για ένα διάστημα και δεν αντιμετωπίζουν τα αδιέξοδα της υπερχρέωσης και του εξανεμισμένου εισοδήματος για τους εργαζόμενους.

Χαρακτήρισε κραυγαλέο το άρθρο 10, που, όπως είπε, «πέρασε στον αφρό από όλα τα άλλα κόμματα», το οποίο προβλέπει άλλο ένα αφορολόγητο για τους εφοπλιστές, αφού καταργεί φόρους για τον εφοδιασμό των επαγγελματικών πλοίων, κι αυτό πέρα από τα αφορολόγητα καύσιμα και άλλες απαλλαγές.

Κάλεσε την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα να υιοθετήσουν τις τροπολογίες που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στην πρώτη και δεύτερη κατοικία, που καλύπτει ανάγκες στέγασης και αναψυχής της λαϊκής οικογένειας και δεν εκμισθώνεται, όπως και του τέλους επιτηδεύματος για φορολογητέα εισοδήματα έως 30.000 ευρώ. Και πρότεινε ως «αντιστάθμισμα» «να αυξήσετε τη φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς και τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας των επιχειρήσεων αυτών και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας...».

Χαρακτήρισε «αποκορύφωμα του εμπαιγμού» της κυβέρνησης το πρόγραμμα «Γέφυρα», που παρουσιάζεται ως σανίδα σωτηρίας για τους δανειολήπτες, ενώ στην πραγματικότητα η «σανίδα σωτηρίας» δίνεται από το νομοσχέδιο στις τράπεζες, για να εξασφαλιστεί η βέβαιη εισπραξιμότητα των δανείων, που με την κατάσταση που επικρατεί για τη μεγάλη μερίδα των εργαζομένων, θα ήταν τουλάχιστον αμφίβολη η δυνατότητα αποπληρωμής τους. «Η ρύθμιση αυτή δεν δίνει λύση ούτε στα αδιέξοδα της υπερχρέωσης, πολύ δε περισσότερο δεν παρέχει την παραμικρή εξασφάλιση για το μέλλον της προστασίας της πρώτης κατοικίας, την οποία έχετε αφήσει βορά στα αρπακτικά των τραπεζών και των funds», σημείωσε.

Σχολίασε μάλιστα ως ανεκδιήγητη την αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος άφησε πιο απροστάτευτη την πρώτη κατοικία και θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τα θεμέλια για να χτίσει η ΝΔ την οριστική άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

«Το πρόγραμμα "Γέφυρα" είναι η γέφυρα που οδηγεί ταχύτατα στο να βγουν στο "σφυρί" μαζικά τα σπίτια του κόσμου», ανέφερε η Μ. Κομνηνάκα, καλώντας την κυβέρνηση να κάνει δεκτή την πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ, που προβλέπει διατάξεις που στοχεύουν στην ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας από την υπερχρέωση στην Εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία, στους ΟΤΑ και τις τράπεζες, προβλέποντας τη δραστική μείωση των χρεών των λαϊκών οικογενειών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες ρυθμίσεις για το ξεζούμισμα των λαϊκών νοικοκυριών(2023-03-28 00:00:00.0)
Νέο πακέτο ρευστότητας για τις τράπεζες(2020-07-24 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2004-07-08 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2004-05-26 00:00:00.0)
«Επίτευγμα» της λιτότητας(2001-08-02 00:00:00.0)
Ανάγκη και για υλική συμπαράσταση(1997-03-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ