Τετάρτη 22 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Αντιδράσεις στην ετοιμότητα του Καΐρου για στρατιωτική εισβολή

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ μίλησε για «αμυντική τοποθέτηση» της Αιγύπτου

ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ - ΑΘΗΝΑ - ΤΟΜΠΡΟΥΚ.--

Αντιδράσεις προκαλεί η προχτεσινοβραδινή απόφαση του αιγυπτιακού κοινοβουλίου να δώσει στην κυβέρνηση Σίσι «πράσινο φως» για στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο, στο όνομα της υπεράσπισης της ασφάλειας και σταθερότητας της χώρας, την οποία φυσικά το Κάιρο επικαλείται για να υπερασπιστεί τις δικές του γεωπολιτικές επιδιώξεις και ενώ οι εξελίξεις στη Λιβύη αναδεικνύονται σε βασικό πεδίο αναμέτρησης ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Ο εκπρόσωπος του λιβυκού κοινοβουλίου (που συντάσσεται με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Χαλίφα Χάφταρ και εδρεύει στην ανατολική Λιβύη) Αμπντουλάχ Μπλεχάκ υποστήριξε ότι η απόφαση της αιγυπτιακής Βουλής «έρχεται να υπερασπιστεί την ασφάλεια της Λιβύης, της Αιγύπτου και της περιοχής (όλης) από τις τουρκικές αποικιοκρατικές φιλοδοξίες που αποσκοπούν να σφετεριστούν τον πλούτο της χώρας και να σκορπίσουν χάος, καταστροφή και αστάθεια».

Ικανοποίηση για την απόφαση του Καΐρου εξέφρασε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Αμυνας και Εθνικής Ασφάλειας του Συμβουλίου Διαβουλεύσεων του Μπαχρέιν Αμπντουλαζίζ μπιν Αμπντουλά Αλ-Αζμάν, αναφερόμενος στο «δικαίωμα του Καΐρου να διαφυλάξει τα δυτικά του σύνορα από την τρομοκρατία» αλλά και το «αραβικό του καθήκον να διατηρήσει την εδαφική ακεραιότητα στη Λιβύη».

Δηλώσεις έκανε και ο Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, που αφού υποστήριξε ότι η Αθήνα «επιδιώκει τους στόχους της "Διαδικασίας του Βερολίνου", δηλαδή την επίτευξη ανακωχής, καταρχάς, και ειρήνης μετά στη Λιβύη» εκτίμησε ότι «πρόκειται για απόφαση πρόβλεψης ενδεχόμενης επιθετικής δραστηριότητας άλλων παραγόντων στη Λιβύη... η οποία, κατ' ουσία, συνιστά αμυντική τοποθέτηση της Αιγύπτου...».

Ρωσική «κινητοποίηση» και επαφές στην Αγκυρα

Οι νέες γοργές εξελίξεις κινητοποιούν, όπως είναι φυσικό, και τη Ρωσία, της οποίας ο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, για «την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, με επίκεντρο την κρίση στη Λιβύη». Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, «οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η κατάσταση στη χώρα μπορεί να επιλυθεί μόνο με διαβουλεύσεις που περιλαμβάνουν όλες τις πλευρές, στο πλαίσιο της εφαρμογής των αποφάσεων της Διαδικασίας του Βερολίνου, ενώ στάθηκαν και στη σημασία της "Δήλωσης του Καΐρου της 6ης Ιούνη" (σ.σ. της αιγυπτιακής διπλωματικής πρωτοβουλίας για "ειρήνευση") για την προώθηση των βασικών αρχών της Διαδικασίας του Βερολίνου με στόχο τη διοργάνωση ενός ενδο-λιβυκού διαλόγου χωρίς αποκλεισμούς, για τρόπους οικοδόμησης της μεταπολεμικής τάξης στη Λιβύη πάνω στην ισορροπία των συμφερόντων των τριών ιστορικών περιοχών της χώρας».

Την ίδια στιγμή, τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν χτες ότι στην Αγκυρα αναμενόταν ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Βερσίνιν, που θα συναντούσε τον Τούρκο ομόλογό του Σεντάτ Ουνάλ, με θέμα - όπως μετέδιδε και η «Χουριέτ» - μια ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, αλλά και τις εξελίξεις στη Συρία.

Σημειωτέον ότι τη Δευτέρα, ο απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου για τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή Μιχαήλ Μπογκντάνοφ δήλωσε ότι «η Μόσχα θα ενθαρρύνει όλους τους εξωτερικούς παίκτες να συνεισφέρουν σε μια διευθέτηση στη Λιβύη, όπου δεν υπάρχει στρατιωτική λύση». Αναφερόμενος ειδικά στο ρόλο της Τουρκίας, ο Μπογκντάνοφ είπε ότι «θα συνεχίσουμε να παροτρύνουμε την Αγκυρα να επιδράσει εποικοδομητικά στην κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA)».

Τέλος, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ υποδέχτηκε στην Αγκυρα και τον Καταριανό ομόλογό του Χαλίντ Μπιν Μοχάμαντ αλ Ατίγια, τον οποίο ευχαρίστησε «για τη σοβαρή και ουσιαστική υποστήριξη προς τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης (σ.σ. του Φαγέζ αλ Σάρατζ) και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος σταθερότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ