Τετάρτη 22 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Απεργία ενάντια στο ρατσισμό και τις κοινωνικές ανισότητες

Διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις με αιτήματα την αύξηση του μεροκάματου, πληρωμένες άδειες ασθενείας, δικαίωμα στο συνδικαλισμό

Από τη διαδήλωση απεργών στη Νέα Υόρκη
Από τη διαδήλωση απεργών στη Νέα Υόρκη
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μία από τις μεγαλύτερες απεργίες που οργανώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας έγινε τη Δευτέρα στις ΗΠΑ, με τη συμμετοχή πολλών χιλιάδων εργατών από τους πιο κακοπληρωμένους κλάδους, όπου συνήθως εργάζονται Αφροαμερικανοί και μετανάστες, όπως χώροι εστίασης, ντελίβερι, αεροδρόμια, γηροκομεία, εμπόριο, εργοστάσια κρέατος.

Με κεντρικό σύνθημα «Απεργία για τις Μαύρες Ζωές» («Strike for Black Lives»), απεργοί και διαδηλωτές σε περίπου 200 πόλεις των ΗΠΑ «γεφύρωσαν» την πάλη ενάντια στον ρατσισμό και την οικονομική ανισότητα και εκμετάλλευση, που τον γεννά.

Η απεργία κηρύχθηκε από τη Διεθνή Ενωση Υπαλλήλων στις Υπηρεσίες και στηρίχτηκε από άλλα συνδικάτα στις μεταφορές, στα τρόφιμα, στο εμπόριο, την Ομοσπονδία Δασκάλων, δεκάδες εργατικές και πολιτικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, χιλιάδες απεργοί επιστάτες διαδήλωσαν στο Σαν Φρανσίσκο, χιλιάδες νοσοκόμες από 85 γηροκομεία της Νέας Υόρκης, του Νιου Τζέρσι και του Κονέκτικατ, στην Ουάσιγκτον απεργοί συγκεντρώθηκαν στο Κάπιτολ Χιλ, ενώ στο Λος Αντζελες εργαζόμενοι σε γηροκομείο έκαναν απεργία σε πολλές βάρδιες και άλλοι συμμετείχαν σε αυτοκινητοπομπή σε κεντρική λεωφόρο. Μπροστά από τον πύργο του Προέδρου Τραμπ στη Νέα Υόρκη, διαδηλωτές απαίτησαν οικονομική βοήθεια σε νοικοκυριά που επλήγησαν από την πανδημία.

Οι διοργανωτές καλούσαν τους εργαζόμενους που δεν απήργησαν να αφήσουν τη δουλειά τους ή να γονατίσουν για 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα - το χρονικό διάστημα που ο αστυνομικός της Μινεάπολις γονάτισε στο λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ.

Η φτώχεια, ο ρατσισμός και οι εκατόμβες των νεκρών - εργατόκοσμος κυρίως - εξαιτίας της πανδημίας έχουν πυροδοτήσει στις ΗΠΑ μεγάλες διαδηλώσεις και απεργίες τους τελευταίους μήνες. Ενα από τα βασικά αιτήματα της προχτεσινής απεργίας ήταν και η προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και συγκεκριμένα άδεια ασθενείας μετ' αποδοχών για τους εργαζόμενους που αρρωσταίνουν ή μπαίνουν σε καραντίνα, υγειονομική περίθαλψη που χρηματοδοτείται από τον εργοδότη, μέτρα ασφάλειας και επαρκή εξοπλισμό ατομικής προστασίας.

Οπως εξηγούσαν διοργανωτές και απεργοί, οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους κλάδους «πρώτης γραμμής» είναι πιο εκτεθειμένοι στον κορονοϊό, επειδή δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι. Σε πολλές επιχειρήσεις δίνεται ελάχιστη άδεια ασθενείας ή καθόλου, αφήνοντας στους εργαζόμενους τις εξής ...«επιλογές»: Να πάνε για δουλειά διακινδυνεύοντας την υγεία τη δική τους και των συναδέλφων τους ή να μείνουν στο σπίτι χωρίς μεροκάματο και να διακινδυνεύσουν να χάσουν παροχές όπως η ασφάλιση υγείας.

Αυτή η πραγματικότητα καθρεφτίζεται και στις τραγικές στατιστικές: Εργάτες (μαύροι και μετανάστες οι περισσότεροι) Αμερικανοί έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό σε σημαντικά υψηλότερα ποσοστά και έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν.

Ομοσπονδιακοί αστυνομικοί για την καταστολή διαδηλώσεων

Επίσης οι απεργοί διεκδικούν ελάχιστο μισθό στα 15 δολάρια και το δικαίωμά τους να συνδικαλίζονται χωρίς επιπτώσεις από την εργοδοσία.

Την ίδια ώρα που ξεχειλίζει η λαϊκή οργή, η κυβέρνηση του Ντ. Τραμπ σχεδιάζει να στείλει ομοσπονδιακές δυνάμεις επιβολής του νόμου σε ορισμένες μεγάλες πόλεις. Ηδη στο Πόρτλαντ του Ορεγκον η χρήση δακρυγόνων και οι συλλήψεις διαδηλωτών από αστυνομικούς χωρίς διακριτικά έχουν προκαλέσει οργή.

«Στέλνουμε δυνάμεις επιβολής του νόμου. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβαίνει αυτό στις πόλεις», είπε ο Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, προσθέτοντας ότι πιθανά θα σταλούν ομοσπονδιακές δυνάμεις στη Νέα Υόρκη, στο Σικάγο, στη Φιλαδέλφεια, στο Ντιτρόιτ, στη Βαλτιμόρη και το Οουκλαντ της Καλιφόρνιας, σημειώνοντας ότι οι δήμαρχοί τους είναι «φιλελεύθεροι Δημοκράτες».

Για τους ομοσπονδιακούς πράκτορες στο Ορεγκον ο Αμερικανός Πρόεδρος σημείωσε πως «βρίσκονται εκεί εδώ και τρεις μέρες και έχουν κάνει πραγματικά φανταστική δουλειά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, κανένα πρόβλημα. Πιάνουν πολλούς και φυλακίζουν τους ηγέτες. Αυτοί είναι αναρχικοί». Στο μεταξύ, κατηγορίες για παράνομη χρήση όπλου απαγγέλθηκαν από εισαγγελέα εναντίον ενός ζευγαριού Αμερικανών, το οποίο στα τέλη Ιούνη σημάδεψε με όπλα διαδηλωτές που πέρασαν έξω από το σπίτι τους στο Σεντ Λούις του Μιζούρι. Το ζευγάρι ισχυρίστηκε ότι σημάδεψε με όπλα κυρίως τους Αφροαμερικανούς διαδηλωτές, που πέρασαν από τον ιδιωτικό δρόμο στον οποίο βρίσκεται η έπαυλή τους, διότι ένιωσε ότι απειλείται και τόνισε ότι έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται την περιουσία του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ