Τετάρτη 22 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Περιοδεία Τσαβούσογλου στη δυτική Αφρική

Ανακοίνωσε το άνοιγμα τουρκικής πρεσβείας στο Τόγκο

Ο Τσαβούσογλου μαζί με τον ομόλογό του από το Τόγκο, Ρ. Ντουσέ
Ο Τσαβούσογλου μαζί με τον ομόλογό του από το Τόγκο, Ρ. Ντουσέ
Το ενδιαφέρον του τουρκικού κεφαλαίου για τη «μαύρη ήπειρο» αναδεικνύει και η περιοδεία που ξεκίνησε τη Δευτέρα στη δυτική Αφρική ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούτσογλου, που σήμερα αναμένεται να ολοκληρώσει τις επαφές του σε Τόγκο, Νίγηρα και Ισημερινή Γουινέα.

Από το Λομέ, την πρωτεύουσα του Τόγκο, ο Τσαβούσογλου - ο οποίος έγινε ο πρώτος Τούρκος υπουργός που επισκέπτεται τη συγκεκριμένη αφρικανική χώρα - ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει τουρκική πρεσβεία και εξήγησε ότι αντικείμενο της επίσκεψής του είναι η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Σύμφωνα με εκτενή τουρκικά ρεπορτάζ, πρόκειται συνολικά για την πρώτη περιοδεία Τούρκου ΥΠΕΞ σε αυτές τις χώρες, η οποία καθόλου τυχαία πραγματοποιείται αφού η Αγκυρα έστειλε «ανθρωπιστική βοήθεια» (ιατρικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό κ.λπ.) σε διάφορα αναπτυσσόμενα αφρικανικά κράτη, στοχεύοντας στη διάνοιξη διπλωματικών οδών για την προώθηση των μονοπωλιακών συμφερόντων που εκπροσωπεί. Ο Τσαβούσογλου συνάντησε τον ομόλογό του Ρομπέρτ Ντουσέ, με τον οποίο υπέγραψε συμφωνίες διμερούς συνεργασίας, για τη δημιουργία μηχανισμού πολιτικών διαβουλεύσεων, την κατάργηση της βίζας για ταξίδια μεταξύ των δύο χωρών και τη συνεργασία μεταξύ διπλωματικών ακαδημιών τους. Ο Ντουσέ δήλωσε ότι η χώρα του συμφωνεί με το «όραμα» της κυβέρνησης Ερντογάν για την Αφρική και ανάμεσα σε άλλα εξέφρασε ελπίδα ότι σύντομα οι Τουρκικές Αερογραμμές θα ξεκινήσουν απευθείας πτήσεις με το Λομέ.

Από τη δική του πλευρά ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν θα ενθαρρύνει τουρκικές εταιρείες να «εμπλακούν» στην ανάπτυξη του Τόγκο, εκφράζοντας τις υψηλές προσδοκίες των τουρκικών κατασκευαστικών ομίλων. Ακόμα, ευχαρίστησε την κυβέρνηση του Τόγκο για την «αντιμετώπιση» του δικτύου «Χιζμέτ» (του ισλαμιστή επιχειρηματία Φετ. Γκιουλέν, που φέρεται ως πρωτεργάτης της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016) και την ταυτόχρονη στήριξη του πολιτιστικού - εκπαιδευτικού ιδρύματος «Maarif», το οποίο η Αγκυρα έστησε για να «αντικαταστήσει» το «Χιζμέτ» και ως εργαλείο προώθησης ευρύτερων γεωπολιτικών σχεδιασμών.

Το Τόγκο αποτελεί πρώην γαλλική αποικία, το 1960 ανεξαρτητοποιήθηκε και σήμερα έχει πληθυσμό λίγο μεγαλύτερο από 7 εκατομμύρια, ενώ συνορεύει με Γκάνα, Μπενίν και Μπουρκίνα Φάσο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ