Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να δέσουμε το «νήμα των αγώνων» αγροτιάς - εργατιάς

Η λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και αγρότες βρίσκεται στην ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής
Η λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και αγρότες βρίσκεται στην ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής
Η ανάπτυξη των αγώνων της αγροτιάς από τον Εβρο έως την Κρήτη και από τη Μεσσηνία μέχρι τη Μακεδονία, έβαλε σε κίνηση - ξανά - αυτή την τεράστια «μηχανή» της υπονόμευσης του αγώνα της αγροτιάς. Στόχοι όσων - κυβέρνηση, ΝΔ, ΜΜΕ, ΣΕΒ κλπ. - κινούν τη μηχανή:

  • Ο αποπροσανατολισμός των ίδιων των αγροτών και η αποτροπή της συσπείρωσής τους στις συντονιστικές επιτροπές αγώνα, η μη συμμετοχή τους εν τέλει στις κινητοποιήσεις.
  • Η κατασυκοφάντηση των αγωνιζόμενων αγροτών, στα μάτια της κοινής γνώμης - εργατοϋπάλληλοι, συνταξιούχοι κλπ., ώστε να αποτραπεί η οποιαδήποτε κοινή δράση - συμπαράταξη απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική.

Σοβαροί αναλυτές, καθηγητές, δημοσιογράφοι και δημοσιογραφίσκοι σε αγαστή σύμπνοια, με τα στελέχη της κυβέρνησης, τα δίνουν όλα, προκειμένου να κρύψουν την αλήθεια, να διαστρεβλώσουν το νόημα του αγώνα, να δικαιολογήσουν την κυβέρνηση και τα όσα καταμαρτυρεί κατά των «υποκινούμενων» αγροτών. Βέβαια, όλοι αυτοί κολακεύουν και κανακεύουν τους αγρότες σαν στυλοβάτες της οικονομικής ζωής της περιφέρειας, όσο οι αγρότες παραμένουν «ήσυχοι» - δέσμιοι των κομμάτων του δικομματισμού και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τα λεγόμενα όλων αυτών, σε σχέση με το δίκιο της αγωνιζόμενης αγροτιάς, έχουν σχέση με την αλήθεια, όση σχέση έχει η μέρα με τη νύχτα!

Μην αγαναχτείτε κύριοι, ψυχραιμία! Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:

1. Στα γραφτά σας, κεραυνοβολείτε τους αγρότες, χωρίς καμία ουσιαστική αναφορά στα αιτήματά τους.

Οι όποιες αναφορές είναι αποσπασματικές μακριά από την ουσία των αιτημάτων των αγροτών έτσι όπως τα διατύπωσαν:

- Στην πανελλαδική σύσκεψή τους, στον Παλαμά Καρδίτσας στο σχετικό αναλυτικό ψήφισμα (βλέπε ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ - ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2001, σελίδα 6)

- Στα ψηφίσματα των συγκεντρώσεών τους σε όλη τη χώρα (δημοσιεύονται κάθε φορά αναλυτικά στο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ)

Δηλαδή όλοι εσείς που κόπτεστε για την αλήθεια, την κρύβετε από τους αναγνώστες σας, την κρύβετε από τους ακροατές σας. Δίνετε απλόχερα το λόγο σε όσους εξαπολύουν μύδρους κατά των αγωνιζόμενων αγροτών. Τρέμετε, κυριολεκτικά, το διάλογο με τους εκπροσώπους της αγωνιζόμενης αγροτιάς. Υποτιμάτε βάναυσα την κρίση της κοινής γνώμης και προσπαθείτε με κάθε μέσο - «χτυπήματα κάτω από τη ζώνη», να τους περάσετε για αλήθεια την «αλήθεια» σας.

Για παράδειγμα:

α) Από γνωστό ιδιωτικό ραδιοσταθμό - μεγάλης ακροαματικότητας - δημοσιογράφος σε πρωινή εκπομπή - σε συνομιλία με τον υφυπουργό Γεωργίας Β. Αργύρη, λοιδορούσε τους Θεσσαλούς αγρότες, χαρακτηρίζοντάς τους σαν θαμώνες των χαρτοπαιγνίων της περιοχής. Ο ίδιος απορούσε πώς αφού χαρτοπαίζουν, παραπονούνται για προβλήματα και μείωση του εισοδήματός τους.

β) Η πρωινή εφημερίδα του κ. Χ. ΛΑΜΠΡΑΚΗ, «πληροφορούσε» τους αναγνώστες - «ΤΟ ΒΗΜΑ» ΤΡΙΤΗ 20 Νοεμβρίου 2001 σελίδα Α4, ερωτήσεις 9 απαντήσεις για το αγροτικό πρόβλημα - γράφοντας πως το βασικό πρόβλημα των βαμβακοπαραγωγών, «είναι το σύστημα καταβολής των επιδοτήσεων». Στο ίδιο κείμενο, «έβγαζε λάδι» τον υπουργό λέγοντας πως «επισήμως δεν έχουν διατυπωθεί, τουλάχιστον στον κ. Γ. Δρυ», τα αιτήματα των βαμβακοπαραγωγών. Δηλαδή, μας καλεί να ξεχάσουμε πως έξι χρόνια τώρα οι αγρότες διατυπώνουν με όλους τους δυνατούς τρόπους τα αιτήματά τους στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κυβέρνηση της οποίας είναι μέλος χρόνια τώρα και ο εν λόγω υπουργός!!!

Από μια άλλη σκοπιά, η «φιλοαγροτική» ΑΥΓΗ - Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2001, σελίδα 2, στο κείμενο «Το αδιέξοδο και η αλλαγή της αγροτικής πολιτικής», «εξαφανίζει» την Ευρωπαϊκή Ενωση και την πολιτική της, που οδηγεί με την αμέριστη σύμπραξη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στο ξεκλήρισμα των μικρών αγροτών και τη συγκέντρωση της γης στα χέρια των λίγων.

2. Κινδυνολογείτε ασύστολα, καταλογίζοντας στους αγωνιζόμενους αγρότες, την ευθύνη επιζήμιων για το κοινωνικό σύνολο κινητοποιήσεων.

Η όποια «τεκμηρίωσή» σας, είναι στα μέτρα της κυβερνητικής πολιτικής και των κατευθύνσεων της αγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δηλαδή «τεκμηριώνετε» στη βάση των παραγόντων που οδηγούν τη μικρομεσαία αγροτιά της Ελλάδας, από το κακό στο χειρότερο, προς το ξεκλήρισμά της.

Ομως το «κοινωνικό σύνολο» το οποίο επικαλείστε συχνά και πυκνά και για το όφελος του οποίου κόπτεστε, δεν είναι κάτι το ομοιογενές, το ενιαίο από ταξική άποψη. Μέσα στο κοινωνικό σύνολο συμπεριλαμβάνονται:

  • Η εργατική τάξη της χώρας
  • Τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης δηλαδή η μικρομεσαία αγροτιά
  • Η νεολαία και οι γυναίκες
  • Η αστική - κυρίαρχη - τάξη, ανά την επικράτεια και τα στρώματα εκείνα που προσδένονται σε αυτήν για την ικανοποίηση των συμφερόντων τους.

Αυτές οι συνιστώσες του «κοινωνικού συνόλου» δεν έχουν ίδια ταξικά συμφέροντα, αλλά διαμετρικά αντίθετα. Κατά συνέπεια, οι συνέπειες των αγροτικών κινητοποιήσεων δε βλάπτουν το κοινωνικό σύνολο στη μεγάλη του πλειοψηφία. Αν βέβαια εσείς θέλετε να καμουφλάρετε κάτω από αυτή τη γενική έννοια τα ταξικά συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης, ε ναι, έχετε δίκιο.

Οι αγώνες της αγροτιάς, οι αγώνες της εργατιάς βλάπτουν και μάλιστα σοβαρά τους οικονομικά ισχυρούς του τόπου και την Ευρωπαϊκή Ενωση των ιμπεριαλιστικών μονοπωλιακών συμφερόντων!!! Οσο αναπτύσσονται οι αγώνες με στόχο την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - μεγάλου κεφαλαίου, όσο προχωράει η συμπαράταξη εργατιάς - αγροτιάς, τόσο περισσότερο δυναμώνουν οι προϋποθέσεις για φιλολαϊκή διέξοδο προς τη Λαϊκή Εξουσία - Λαϊκή Οικονομία.

Σε λίγες μέρες οι εκπρόσωποι των αγωνιζόμενων αγροτών, θα ανταμώσουν και πάλι - στην αγροτομάνα Θεσσαλία - στα Φάρσαλα, για να ανταλλάξουν την πείρα από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και να κλιμακώσουν παραπέρα τον αγώνα τους. Αυτός ο αγώνας είναι η «αγροτική» έκδοση του αγώνα της εργατιάς ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στην εμπορευματοποίηση ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ, στην επιχειρούμενη ισοπέδωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Είναι σίγουρο πως οι αγώνες που θα αναπτυχτούν πρέπει να γίνουν αντικείμενο αλληλοϋποστήριξης και δραστήριας - ενεργητικής συμπαράστασης των αγωνιζόμενων. Σε αυτή το δέσιμο του νήματος των αγώνων, η κυβέρνηση και όσοι υποστηρίζουν αυτή την πολιτική της θα σπάσουν τα μούτρα τους. Η Ομοσπονδία Οικοδόμων - καρδιά του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος - έδωσε προ ημερών με έναν εξαιρετικά εύστοχο τρόπο αυτή τη διάσταση: «Η προσπάθεια υπονόμευσης των αγώνων της αγροτιάς από τη μεριά της κυβέρνησης και των συνοδοιπόρων της θα πέσει στο κενό. Επικίνδυνοι δεν είναι οι αγώνες των αγροτών και οι μορφές που οι ίδιοι αποφασίσουν, επικίνδυνη είναι η κυβερνητική πολιτική, η οποία οδηγεί στο μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και προωθεί αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στον αγροτικό τομέα, για να συγκεντρωθεί η γη, η παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα στα χέρια λίγων επιχειρηματιών. Η συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ που πιστά εφαρμόζει η κυβέρνηση, είναι η αιτία ξεσηκωμού της αγροτιάς και αυτό δεν μπορεί να ανατραπεί από τα κάθε λογής επικοινωνιακά τερτίπια της κυβέρνησης. Η λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, εργαζόμενοι και αγρότες βρίσκεται στην ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Για την επίτευξη αυτού του στόχου θα δέσουμε το νήμα των αγώνων μας με τους αγρότες».


Ανδριανός ΜΠΟΥΚΟΥΡΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οχι» στην απάτη του διαλόγου(2010-01-20 00:00:00.0)
Κομβόι συμπαράστασης στους αγρότες(2002-02-05 00:00:00.0)
Ο αγώνας των αγροτών είναι και δικός μας!(2002-01-31 00:00:00.0)
Δεκάδες φορείς στο πλευρό των αγροτών(1998-02-07 00:00:00.0)
"Φουσκώνει" το κύμα συμπαράστασης(1998-02-06 00:00:00.0)
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΩΡΑ!(1996-12-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ