Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΗ ΣΤΗ «ΝΕΑ ΤΑΞΗ» Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενταση και τυχοδιωκτισμοί

Η αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και η «νέα» ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του πρωθυπουργού με τον υπουργό Αμυνας χτες στο Μέγαρο Μαξίμου

Σε υψηλούς ρυθμούς έντασης εισέρχονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις σύμφωνα με τη διαπίστωση του υπουργού Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος συναντήθηκε χτες με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη. Σε αυτή τη συνάντηση εκτός από την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων συζητήθηκε, επίσης, και η διαδικασία επικύρωσης της ειλημμένης απόφασης της κυβέρνησης για την αποστολή στρατιωτικής δύναμης στο Αφγανιστάν.

Οι μαζικές είσοδοι δεκάδων τουρκικών μαχητικών τις τελευταίες δύο βδομάδες στο Αιγαίο που παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο, παρά το «κλίμα ύφεσης» στις διμερείς σχέσεις προβληματίζουν την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. «Η Ελλάδα έχει ζήσει όλα αυτά τα χρόνια υψηλούς ρυθμούς έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», υπογράμμισε ο κ. Παπαντωνίου και πρόσθεσε ότι έπειτα από ένα «διάλειμμα» η Αγκυρα επανέρχεται σε υψηλούς ρυθμούς έντασης.

Ο υπουργός απέφυγε να προσδιορίσει τα αίτια που οδηγούν την Αγκυρα να κλιμακώνει εκ νέου τις προκλήσεις της στα ελληνοτουρκικά όμως σε κατ' ιδίαν συζητήσεις αναφέρεται συχνά στην ευαίσθητη περίοδο που διανύουμε, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και να διευθετηθεί το εκκρεμές ζήτημα που αφορά τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας αντίδρασης.

Μετά το πέρας της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό, η οποία διήρκεσε 40 λεπτά, ο κ. Παπαντωνίου ανακοίνωσε ότι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) θα συγκληθεί στις 15 Ιανουαρίου, ημερομηνία καταληκτική σύμφωνα με το νόμο για την επιλογή νέων αρχηγών στο Γενικό Επιτελείο Στρατού και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Ο νυν αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γ. Αντωνακόπουλος θα αναλάβει αρχηγός ΓΕΕΘΑ από το Φλεβάρη του 2002, διαδεχόμενος τον στρατηγό Μανούσο Παραγιουδάκη. Το ΚΥΣΕΑ θα επιλέξει το νέο αρχηγό ΓΕΑ ανάμεσα σε 5 αντιπτεράρχους και υποπτεράρχους, αφού ο σημερινός αρχηγός αντιπτέραρχος Δημήτρης Λιντζεράκος έχει συμπληρώσει τρία χρόνια --το ανώτατο όριο που προβλέπει ο νόμος-- στην ηγεσία του Επιτελείου.

Ελληνική δύναμη στο Αφγανιστάν

Η Βρετανία αποδέχτηκε την προσφορά της Αθήνας για τη μετακίνηση ελληνικής μονάδας στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης που θα αναπτυχτεί στην Καμπούλ. Η Ελλάδα έχει διαθέσει μονάδα περίπου 150 στρατιωτικών, η οποία αποτελείται από ένα λόχο μηχανικού με τα απαραίτητα χωματουργικά και μηχανήματα οδοποιίας, μία ομάδα υγειονομικού και αριθμό ναρκαλιευτών και καταδρομέων, οι οποίοι θα αναλάβουν την προστασία του τμήματος. Η μετάβαση των εθελοντών αξιωματικών και υπαξιωματικών στην Καμπούλ θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Γενάρη. Το σχέδιο θα εγκριθεί από τα μέλη του ΚΥΣΕΑ διά περιφοράς χωρίς να απαιτηθεί σύγκληση του ανωτάτου κυβερνητικού οργάνου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ