Παρασκευή 3 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Συνεχίζεται η κόντρα για το ρόλο της Ρωσίας στο Αφγανιστάν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε προχτές τους ισχυρισμούς ότι δεν ενημερώθηκε για τη φερόμενη ρωσική δωροδοκία στους Ταλιμπάν, για να σκοτώνουν Αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν, επειδή πολλοί αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών είχαν αμφιβολίες για την εγκυρότητα της πληροφορίας.

Πάντως ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Ο' Μπράιαν, είπε σε δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν με έντονο τρόπο εάν επιβεβαιωθεί ότι η Ρωσία πλήρωνε μαχητές για να σκοτώνουν Αμερικανούς και Δυτικούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν, χωρίς να επεκταθεί σε λεπτομέρειες.

Ανώνυμες αμερικανικές και ευρωπαϊκές πηγές καθώς και της CIA αναφέρουν στον αμερικανικό Τύπο ότι τις τελευταίες βδομάδες οι ΗΠΑ απέκτησαν νέες πληροφορίες, που στήριζαν τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία ενθάρρυνε μαχητές συμμάχους των Ταλιμπάν να σκοτώνουν Αμερικανούς και Δυτικούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν, αλλά υπήρξε εσωτερική συζήτηση στις υπηρεσίες πληροφοριών σχετικά με το αν η Μόσχα είχε πράγματι καταβάλει χρήματα.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Μοργκίλοφ, χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα «φάρσα», με στόχο να διαταράξουν την αποτελεσματική αλληλεπίδραση μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον. «Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι τμήμα του αντι-ρωσικού πολιτικού κατεστημένου της Ουάσιγκτον μπορεί να μην είναι ευχαριστημένο με την αρκετά αποτελεσματική αλληλεπίδραση που έχουν τα δυο υπουργεία Εξωτερικών στο θέμα του Αφγανιστάν», είπε.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η συνεργασία Ρωσίας - Αμερικής προς αυτή την κατεύθυνση υλοποιήθηκε με επιτυχία τόσο σε διμερή μορφή όσο και εντός του τριμερούς μηχανισμού Ρωσίας - ΗΠΑ - Κίνας με τη συμμετοχή άλλων χωρών της περιοχής και αυτό «ενοχλεί» ορισμένους στις ΗΠΑ που «επωφελούνται από τη συνέχιση της σύγκρουσης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ