Παρασκευή 3 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Υψηλοί τόνοι αλλά και διαθέσεις «να μιλήσουμε ανοιχτά»

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε χτες ότι η χώρα του περιμένει από τη Γαλλία «να μας ζητήσει συγγνώμη, επειδή δεν έδωσε σωστές πληροφορίες», επιμένοντας ότι το Παρίσι «δεν είπε την αλήθεια ούτε στο ΝΑΤΟ ούτε στην ΕΕ. Δεν ισχύει ότι τα πλοία μας "λόκαραν" τη γαλλική φρεγάτα (σ.σ. στα μέσα Ιούνη). Το αποδείξαμε αυτό και δώσαμε έγγραφα στο ΝΑΤΟ. Και το ΝΑΤΟ είδε την αλήθεια».

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου έγιναν μία μέρα αφότου έγινε γνωστό πως η Γαλλία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη ΝΑΤΟική επιχείρηση «Sea Guardian» στη Μεσόγειο. Σε επιστολή της προς το ΝΑΤΟ, μάλιστα, η Γαλλίδα αντιπρόσωπος στη λυκοσυμμαχία, Μουριέλ Ντομενάκ, ζήτησε «να διευκρινιστούν οι συνθήκες εμπλοκής των πλοίων» που συμμετέχουν στη «Sea Guardian» «και ειδικά οι κανόνες συμπεριφοράς και οι τροποποιήσεις της συνεργασίας με την επιχείρηση "Irini"».

Την Τετάρτη, ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε ότι «κατόπιν αιτήματός μας θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 13 Ιουλίου, με αποκλειστικό θέμα την Τουρκία» και πρόσθεσε πως «ενδέχεται να εξεταστούν και άλλες κυρώσεις» προς την Τουρκία. Την ίδια στιγμή, η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί, μιλώντας σε επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, χαρακτήρισε «θετικό» το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, γιατί έτσι «έχουμε ένα φόρουμ για διάλογο» ώστε «να μιλήσουμε ανοιχτά», για «να βρούμε πολιτικές λύσεις σε Λιβύη και Ανατολική Μεσόγειο».

Τέλος, ας καταγραφεί ότι ο Τούρκος πρέσβης στο Παρίσι, Ισμαήλ Χάκι Μούσα, επιβεβαίωσε ότι ένας πρώην υπάλληλος στο γαλλικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη παραδόθηκε μόνος του στην αστυνομία υποστηρίζοντας ότι δούλευε για λογαριασμό της γαλλικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (DGSE). Συνολικά συνελήφθησαν τέσσερις ύποπτοι για κατασκοπεία σε επιχειρηματικούς και θρησκευτικούς κύκλους για λογαριασμό της Γαλλίας. Ο Μούσα είπε πάντως ότι την υπόθεση χειρίζονται η DGSE και η τουρκική MIT, σχολιάζοντας πως αυτά έγιναν πριν από δύο χρόνια και είναι «παλιό θέμα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ