Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μεγάλα, ανέξοδα, λόγια

Χτες ο υπουργός Εξωτερικών κατάφερε να μιλήσει μιάμιση ώρα, χωρίς να πει τίποτε καινούριο

«Μεγάλα λόγια» είπε χτες - ίσως γιατί κι αυτός πιστεύει το «αξίωμα» πως σε πέντε - δέκα χρόνια κανείς δε θα θυμάται τι γίνεται σήμερα - για τον ευρωστρατό και το κυπριακό ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός υποστήριξε για το ζήτημα του ευρωστρατού ότι το ζήτημα δε θα κλείσει αν δεν ικανοποιηθούν τα ελληνικά αιτήματα. Για το Κυπριακό, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι η ένταξη της Κύπρου είναι δεδομένη, ανεξάρτητα από το αν θα επιλυθεί το πρόβλημα.

Για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ο Γ. Παπανδρέου είπε: «Το θέμα θα κλείσει μέσα σε ένα διάστημα 1,5, 2 ετών το πολύ, δίνω μεγάλα περιθώρια, είναι απολύτως σίγουρο, είτε λυθεί, είτε δε λυθεί το Κυπριακό. Αυτό το μήνυμα πια είναι ξεκάθαρο. Πρόσφατα ο Πρόεδρος της Επιτροπής ο Ρομάνο Πρόντι πήγε στην Κύπρο. Νομίζω ήταν ιστορική η δικιά του ομιλία και νομίζω το μήνυμα το οποίο πέρασε είχε και ιδιαίτερη σημασία για τη δυναμική που δημιουργείται σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού. Υπάρχουν δύο επιλογές και νομίζω γνωρίζει και η τουρκική πλευρά ότι αυτές είναι οι δυο επιλογές. Η μία είναι ότι θα ενταχτεί η Κύπρος ως έχει και η άλλη είναι ότι θα ενταχθεί η Κύπρος μαζί με τους Τουρκοκυπρίους, δηλαδή σε μια ενωμένη Κύπρο διζωνική, δικοινοτική, όπως λένε και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Αυτές οι δύο εκδοχές υπάρχουν. Δεν υπάρχει τρίτη εκδοχή. Δεν υπάρχει εκδοχή να μείνει απ' έξω η Κύπρος ή έστω και να καθυστερήσει.»

Για την κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα της ΕΕ, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «η Ελλάδα βεβαίως έχει πει ότι αν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της είναι έτοιμη και στις επόμενες βδομάδες να κλείσει το θέμα. Εάν δεν ικανοποιηθούν βεβαίως αυτό μπορεί να τραβήξει και ένα και δύο χρόνια και να μπει και ακόμη και στη συζήτηση, όπως εγώ τόνισα και στην πρώτη συνάντηση, στην πρώτη κουβέντα μας που έγινε πριν από το Συμβούλιο Κορυφής, ότι θα μπορούσε εάν δεν υπάρξουν ικανοποιητικές προτάσεις, να ενταχθεί μέσα στα πλαίσια της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης».

Οι Αμερικανοί

Ανάμεσα στα άλλα ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε και για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ στις 9 και 10 Ιανουαρίου, παρουσιάζοντας επιγραμματικά την ατζέντα των συνομιλιών του Κ. Σημίτη με τον Πρόεδρο Μπους. Στην ατζέντα αυτή, πάντως, εκτός από το Κυπριακό, τον ευρωστρατό και την αμερικανοελληνική «συνεργασία» στα βαλκάνια και στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας οι Αμερικανοί φαίνεται πως έχουν την πρόθεση να τοποθετήσουν και άλλα πράγματα, όπως τα ελληνοτουρκικά «προβλήματα» στο Αιγαίο. Είναι χαρακτηριστικό χτεσινό ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας» από την Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το οποίο η υπηρεσία χαρτογράφησης των ΗΠΑ αμφισβητεί τα σύνορα στο Αιγαίο.

Για το θέμα αυτό ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε «ότι η ελληνική πλευρά, έχει κάνει τα απαραίτητα διαβήματα, σε πολλαπλά επίπεδα, στην Ουάσινγκτον από τον Πρέσβη μας, στις αρμόδιες εκεί υπηρεσίες και βεβαίως, είχαμε και ευκαιρία να συζητήσουμε με τον κ. Μπερνς στο ΝΑΤΟ και με τον κ. Μίλερ, οι οποίοι γνωρίζουν τα θέματα αυτά στην περιοχή.

Κατ' αρχήν έχει μείνει αυτό, σ' ένα τεχνικό επίπεδο βεβαίως, διότι είναι τεχνική υπηρεσία, η γεωγραφική αυτή υπηρεσία, αυτό δε σημαίνει όμως, ότι δεν έχει τις πολιτικές προεκτάσεις, για τις οποίες, εμείς πάντα ενδιαφερόμαστε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ