Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προτάσσεται ο καθορισμός του καθεστώτος κάθε πλευράς

Το θέμα του καθορισμού του καθεστώτος της κάθε πλευράς θα προταχτεί στις συζητήσεις που θα αρχίσουν στις 16 Ιανουαρίου, στα πλαίσια των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αυτή είναι και η βρετανική θέση, την οποία συζήτησε στη Λευκωσία και ο απεσταλμένος του Φόρεϊν Οφις Λόρδος Χάνεϊ. Την ίδια ώρα η πολιτική ηγεσία, όπως προκύπτει και από τη διήμερη συζήτηση που έγινε στο Εθνικό Συμβούλιο, εκφράζει ανησυχία για προσπάθειες προώθησης από τρίτους ιδεών για υιοθέτηση φόρμουλας στο θέμα της κυριαρχίας, η οποία να περιλαμβάνει δυο εσωτερικές και μια εξωτερική (κυριαρχία).

Αυτή η φόρμουλα επιχειρεί να ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές, προσφέροντας πλήρη αυτονομία στην τουρκική πλευρά, ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλίσει το ελληνικό αίτημα για ενιαία διεθνή εκπροσώπηση. Περαιτέρω, εκείνο που φαίνεται να ανησυχεί τη Λευκωσία είναι οι ερμηνείες που δίνονται από μεσολαβητές στο θέμα του «νέου συνεταιρισμού».

Ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε προς το Εθνικό Συμβούλιο ότι έχει έτοιμες απαντήσεις για το ζήτημα αυτό, το οποίο έχει εγείρει κατά τις επαφές του στη Λευκωσία και ο Λόρδος Χάνεϊ.

Επί της δημόσιας τοποθέτησης του Βρετανού απεσταλμένου, ο Ντενκτάς δήλωσε πως ο Χάνεϊ απλώς επανέλαβε τη φόρμουλα Ανάν της 12ης Σεπτέμβρη 2000 που προβλέπει «νέο συνεταιρισμό».

Νέες δηλώσεις Ντενκτάς

Ο Ραούφ Ντενκτάς με νέες δηλώσεις ισχυρίζεται ότι η μόνη λύση για επανένωση της Κύπρου είναι η ίδρυση ενός νέου συνεταιρισμού.

Σε δηλώσεις στην κατεχόμενη Λευκωσία και κληθείς να σχολιάσει τις επικείμενες συνομιλίες του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, είπε ότι στο παρόν στάδιο δε χρειάζεται θόρυβος και φωνασκίες.

Πρόσθεσε, πως όταν από τις συνομιλίες προκύψει κάτι θα διενεργηθεί δημοψήφισμα και αν οι λαοί, κατά την έκφρασή του, απαντήσουν όχι, τότε τα πράγματα θα μείνουν ως έχουν, ενώ αν απαντήσουν ναι, τότε θα υπάρξει συμφωνία.

Μετά την εγκαθίδρυση του «νέου συνεταιρισμού», είπε ο κατοχικός ηγέτης, η διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ θα είναι το κύριο θέμα που θα αποφασιστεί από τα χωριστά δημοψηφίσματα και στις δυο πλευρές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ