Σάββατο 20 Ιούνη 2020 - Κυριακή 21 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο
  • Αποκαλυπτική έκθεση της Πυροσβεστικής επιβεβαιώνει τους φόβους κατοίκων και εργαζομένων
  • Ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ

INTIME NEWS

Φωτιά ξέσπασε, μετά τις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής, σε επιχείρηση ανταλλακτικών και λιπαντικών αυτοκινήτων, επί της λεωφόρου ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο. Μάλιστα, η φωτιά ήταν τόσο μεγάλη που οι καπνοί ήταν ορατοί από την Αθήνα. Η φωτιά είχε πάρει μεγάλη έκταση εξαιτίας των εύφλεκτων υλικών και καιγόταν η επιχείρηση, ωστόσο δεν υπήρξε κίνδυνος επέκτασης σε παρακείμενους χώρους. Οι εργαζόμενοι εγκατέλειψαν το χώρο και μέχρι το απόγευμα δεν υπήρξε πληροφόρηση για τυχόν εγκλωβισμένους.

Στο σημείο είχαν σπεύσει και επιχειρούσαν 30 άνδρες της Πυροσβεστικής με 10 οχήματα. Λόγω της φωτιάς είχε διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφ. ΝΑΤΟ και στα δύο ρεύματα από το ύψος της οδού Μεγαρίδας έως την οδό Τριγώνη. Δυόμισι ώρες μετά την εκδήλωση της φωτιάς, οι φλόγες είχαν περιοριστεί σε ορισμένο χώρο της επιχείρησης.

Αποκαλυπτική έκθεση

Η πυρκαγιά στο εργοστάσιο με λιπαντικά στον Ασπρόπυργο είναι ένα ακόμα περιστατικό, που προστίθεται σε παρόμοιες φωτιές που έχουν ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα, μετατρέποντας την περιοχή σε θάλαμο αερίων, ως αποτέλεσμα των ελλείψεων σε μέτρα πρόληψης στην περιοχή. Μια τεράστια περιοχή, με άναρχη χωροθέτηση βιομηχανιών, όπως διυλιστηρίων και χημικών εργοστασίων, αποθηκών, με κατεργασία επικίνδυνων αποβλήτων κ.ά., χωρίς στοιχειώδη μέτρα προστασίας για ενδεχόμενο Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Εκτασης.

Αποκαλυπτική έκθεση: «Χρήση φιαλών προπανίου χωρίς τα απαιτούμενα μέτρα πυροπροστασίας» διαπίστωσε η Πυροσβεστική σε πρόσφατη πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο
Αποκαλυπτική έκθεση: «Χρήση φιαλών προπανίου χωρίς τα απαιτούμενα μέτρα πυροπροστασίας» διαπίστωσε η Πυροσβεστική σε πρόσφατη πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο
Δεν υπάρχουν οδοί ασφαλούς διαφυγής, δεν έχει γίνει καμιά άσκηση εκκένωσης για τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και κατοίκους. Δεν υπάρχουν στελεχωμένες υπηρεσίες πυρόσβεσης ή αντιμετώπισης άλλων έκτακτων καταστάσεων.

Είναι χαρακτηριστική η έκθεση της Πυροσβεστικής για μια από τις τελευταίες φωτιές που ξέσπασε σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στην ίδια περιοχή, η οποία επιβεβαιώνει τις τραγικές ελλείψεις σε μέτρα προστασίας, που μπορεί να αποβούν μοιραίες. Οπως αναφέρεται στην έκθεση, μετά από έλεγχο στις εγκαταστάσεις διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν «εμφανείς ενδείξεις επηρεασμού από προγενέστερη πυρκαγιά και εντός αυτών γίνονταν αποθηκεύσεις και διεργασίες ανακύκλωσης». Επίσης, ότι αυτές οι διεργασίες γίνονταν «σε μεγάλους όγκους, καθώς και χρήση και αποθήκευση φιαλών προπανίου δίχως να έχουν ληφθεί τα απαιτούμενα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα πυροπροστασίας»!

Η ειρωνεία είναι ότι την ώρα που ξέσπαγε η φωτιά της Παρασκευής στο εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο, βάζοντας ξανά σε κίνδυνο μια ολόκληρη περιοχή, ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, αποθέωνε την «ιδιωτική πρωτοβουλία», παραλαμβάνοντας τη δωρεά των 20 οχημάτων που πρόσφερε βιομήχανος στην Πυροσβεστική Υπηρεσία...

«Θάλαμος επικίνδυνων αερίων»

Ανακοίνωση με αφορμή την πυρκαγιά εξέδωσε η Κομματική Οργάνωση Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ.

Σε αυτήν επισημαίνει: «Η πυρκαγιά που ξέσπασε σε εργοστάσιο στην περιοχή του Ασπροπύργου, δυστυχώς πλέον δεν αποτελεί ένα σπάνιο φαινόμενο.

Εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής έρχονται συχνά αντιμέτωποι με πολλούς κινδύνους. Εργοστάσια και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, και μάλιστα πολλά από αυτά με εύφλεκτα υλικά, δεν παίρνουν μέτρα πρόληψης. Τα θεωρούν κόστος, και για τα κέρδη τους θέτουν σε κίνδυνο όσους εργάζονται αλλά και συνολικά την υγεία και τη ζωή του λαού της περιοχής. Οι συχνές πυρκαγιές κόβουν κυριολεκτικά την ανάσα και μετατρέπουν συχνά την περιοχή σε θάλαμο επικίνδυνων αερίων.

Την ίδια στιγμή, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, οι έλεγχοι είναι ελλιπείς έως ανύπαρκτοι, αλλά πολύ περισσότερο δεν υπάρχουν μέτρα και σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης ενός πιθανού βιομηχανικού ατυχήματος, σε μια περιοχή όπως ο Ασπρόπυργος, που η βιομηχανική δραστηριότητα εκτείνεται δίπλα ή και μέσα στον οικιστικό ιστό.

Απαιτούμε:

  • Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Η τήρησή τους να ελέγχεται συστηματικά από τους αρμόδιους φορείς του κράτους.
  • Να συγκροτηθεί, τώρα, ολοκληρωμένο σχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ενός πιθανού βιομηχανικού ατυχήματος στην περιοχή.

Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση της διεκδίκησης στα χέρια τους, δυναμώνοντας τον αγώνα για την προστασία της ζωής μας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ