Παρασκευή 19 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Εστίες «αναζωπύρωσης» σε διάφορες χώρες

Στη Γερμανία υπήρξε νέα εστία της πανδημίας σε εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος στη Βάδη - Βυρτεμβέργη, όπου καταγράφονται πάνω από 600 εργαζόμενοι που έχουν μολυνθεί. Ο Sven-Georg Adenauer, διοικητής της επαρχίας Γκύτερσλο, δήλωσε την Πέμπτη ότι ο ιός μπορεί να εξαπλώθηκε όταν εργαζόμενοι από έθνη όπως η Ρουμανία επέστρεψαν από τις επισκέψεις στις οικογένειές τους, καθώς χαλάρωσαν οι ευρωπαϊκοί συνοριακοί έλεγχοι τις τελευταίες βδομάδες. Ωστόσο, από τους εργαζόμενους εκφράζεται ανησυχία για ελλειπή μέτρα προστασίας. Από τις γερμανικές αρχές ανακοινώθηκε τοπική καραντίνα.

Γεγονός είναι πάντως ότι τέτοιοι χώροι δουλειάς, όπως οι μονάδες επεξεργασίας κρέατος (η συγκεκριμένη έχει 6.800 εργαζόμενους), γίνονται συχνά εστίες μόλυνσης. Στην ΕΕ πάνω από 1.000 είναι τα κρούσματα έως τώρα σε εργοστάσια σε χώρες όπως Γερμανία, Ιρλανδία και Βρετανία.

Η Σουηδία πέρασε το όριο των 5.000 θανάτων (5.041) από τον νέο κορονοϊό και 102 θάνατοι σημειώθηκαν μόνο τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 54.562. Η μικρή κοινότητα Γκαλιβάρε, με 17.000 κατοίκους, άρχισε να κλείνει δημόσιες εγκαταστάσεις (χώρους άθλησης, βιβλιοθήκες κ.λπ.), σημειώνοντας ότι η διασπορά είναι ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη. Πολλοί άνθρωποι έχουν νοσήσει και οι τοπικές αρχές θεωρούν ότι ο κορονοϊός έχει εξαπλωθεί περισσότερο από όσο καταγράφουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Η Γκαλιβάρε έχει καταγράψει 128 επιβεβαιωμένα κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας.

Στη Ρωσία, ένα άλλο συγκλονιστικό στοιχείο είδε το φως της δημοσιότητας. 489 γιατροί και νοσηλευτές έχουν πεθάνει από τον νέο κορονοϊό, δήλωσε χτες σε on-line διάσκεψη που ήταν αφιερωμένη στη Μέρα του Ιατρικού Προσωπικού η επικεφαλής της υγειονομικής υπηρεσίας (Roszdravnadzo) Αλα Σαμοϊλόβα. Μετά η δήλωση αυτή αναφέρθηκε ότι ήταν με βάση μη επίσημα στοιχεία «που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο», δηλαδή στην ιστοσελίδα που έχουν δημιουργήσει υγειονομικοί, καταγράφοντας απώλειες συναδέλφων τους.

Στις ΗΠΑ επίσης, που είναι έτσι κι αλλιώς στην πρώτη θέση σε κρούσματα και νεκρούς (2,2 εκατομμύρια και 120.284), υπήρξαν νέες εστίες σε περιοχές που ήταν μέχρι τώρα σε χαμηλά επίπεδα όπως η Οκλαχόμα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ