Παρασκευή 19 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενισχύει το ρόλο της Τοπικής Διοίκησης ως φορέα υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής

Το σύνθημα ώστε να διαδραματίσουν δήμοι και Περιφέρειες το ρόλο της υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και ταυτόχρονα το «μαξιλαράκι» απορρόφησης της λαϊκής δυσαρέσκειας από αυτή την πολιτική έδωσε χτες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε εκδήλωση που έγινε στο «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος», όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», που είχε εξαγγελθεί από τον υπουργό Εσωτερικών εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, πριν μερικές βδομάδες. Το πρόγραμμα, που έχει ορίζοντα το 2023, περιλαμβάνει περίπου 5.000 δράσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Δήμοι και Περιφέρειες θα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Παρακαταθηκών με κάλυψη απ' το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία θα συνδράμει με 1,5 δισ. ευρώ.

Ας δούμε όμως λίγο πιο συγκεκριμένα:

-- Ο πρωθυπουργός ήταν απολύτως σαφής σχετικά με το ρόλο δήμων και Περιφερειών. Και είπε: «Σήμανε η ώρα του Δήμου - πολεοδόμου, του Δήμου - τεχνολόγου, του Δήμου - μάνατζερ. Και του πετυχημένου επιχειρηματία».

Βέβαια, εδώ και χρόνια οι δήμοι παίζουν ακριβώς αυτόν το ρόλο. Του τμήματος του αστικού κράτους που με τις αποφάσεις του εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Οι συμπράξεις με ιδιώτες, η αύξηση της φορολογίας των δημοτών, το αίτημα για είσπραξη του ΕΝΦΙΑ ώστε να έχουν έσοδα, η υλοποίηση της πολιτικής των περικοπών της χρηματοδότησης και βέβαια η υλοποίηση της μερικής απασχόλησης, του άθλιου καθεστώτος των συμβασιούχων ακόμα και της μιας μέρας, είναι ακριβώς όσα υλοποιούν ήδη. Και αναμένεται αυτό να κλιμακωθεί σε βάρος των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών.

-- Ο Κυρ. Μητσοτάκης προανήγγειλε «την ενεργότερη εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης και στην Πρωτοβάθμια Υγεία». Δηλαδή, σε ένα ζήτημα κρίσιμης σημασίας για την υγεία του λαού, που το ζήσαμε με αφορμή τον κορονοϊό και την ευθύνη του οποίου θα έπρεπε να έχει αποκλειστικά το κράτος και το υπουργείο Υγείας, τώρα θα εμπλακούν εκτός από ΜΚΟ και διάφορες ιδιωτικές εταιρείες... «μη κερδοσκοπικές» και οι δήμοι. Με ό,τι μπορεί να σημαίνει, με δεδομένη τη διαρκή μείωση της χρηματοδότησής της.

-- Ο Κυρ. Μητσοτάκης με θράσος αναφέρθηκε σε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, που θα δημιουργήσει το πρόγραμμα. Είπε: «Θα δημιουργηθούν 40.000 νέες θέσεις απασχόλησης. (...) παντού στην Ελλάδα, πρωτίστως στην ελληνική περιφέρεια».

Και το λέει αυτό, όταν ακόμα και εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση δεν έδωσε τη δυνατότητα να γίνουν νέες προσλήψεις σχολικών καθαριστριών, προκειμένου να προστατευτούν οι εργαζόμενες, οι μαθητές, οι καθηγητές και οι οικογένειές τους. Και ανάγκασαν τις εργαζόμενες να τρέχουν από Δημοτικό σε Γυμνάσιο και από παιδικό σταθμό σε Λύκειο για να καθαρίζουν... Τέτοια ευαισθησία.

-- Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα: «Δήμοι και Περιφέρειες θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Παρακαταθηκών με κάλυψη από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων». Δηλαδή, με απλά λόγια, νέα δάνεια που η αποπληρωμή τους θα βαρύνει τους εργαζόμενους, τη στιγμή μάλιστα που οι περισσότεροι δήμοι εδώ και χρόνια οδηγούνται σε οικονομικό στραγγαλισμό, εξαιτίας των περικοπών και των παράνομα παρακρατηθέντων πόρων. Ετσι, θα κληθούν πάλι να πληρώσουν οι ίδιοι, που είναι οι λαϊκές οικογένειες.

-- Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Και ήταν ξεκάθαρος για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Είπε: «Από τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων μέσω ΣΔΙΤ (...) για μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους». Το τι σημαίνει ΣΔΙΤ για τα σκουπίδια το έχει ζήσει ο λαός με την περίπτωση της Φυλής. Αυτήν τη στιγμή παίζεται ένα τεράστιο παιχνίδι επιχειρηματικών συμφερόντων για την υλοποίηση του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού της Αττικής, που παρουσίασε πρόσφατα ο Γ. Πατούλης. Βασικός λοιπόν άξονας είναι η επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής, που δηλητηριάζει τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Αθήνας, καθώς και η δημιουργία νέας χωματερής. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι ακονίζουν τα μαχαίρια στις πλάτες των εργατικών οικογενειών και της δημόσιας υγείας. Και αυτό γίνεται ακριβώς γιατί αυτός ο σχεδιασμός, που περνά και από την Τοπική Διοίκηση, έχει καταρτιστεί με βάση τις ανάγκες της κερδοφορίας των ομίλων και όχι των λαϊκών αναγκών.

-- «Το τεράστιο αυτό έργο που αναλαμβάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση (...) παρά τα προβλήματα και τους πενιχρούς πόρους (...) έχει βάλει πολλές φορές τα γυαλιά στην κεντρική Διοίκηση». Ετσι είπε ο πρωθυπουργός. Τι σημαίνει αυτό; Οτι ένας δήμος, εξαιτίας της πενιχρής χρηματοδότησης, αναθέτει σε επιχειρηματίες και σε εταιρείες υπηρεσίες που θα μπορούσαν να εκτελέσουν οι εργαζόμενοι του δήμου, όπως για παράδειγμα η καθαριότητα. Βέβαια, τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής τις βιώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά με την αύξηση τελών και φόρων, αλλά αυτή είναι η κεντρική πολιτική επιλογή και η Τοπική Διοίκηση έχει τον δικό της καταμερισμό στην υλοποίησή της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κοινές προσεγγίσεις» για τις «πράσινες» μπίζνες(2020-03-10 00:00:00.0)
Ευκαιρία για το κεφάλαιο η εμπλοκή σε επιχειρηματικούς - στρατιωτικούς σχεδιασμούς(2017-11-14 00:00:00.0)
Προωθεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα(2013-02-16 00:00:00.0)
Για τα λαϊκά προβλήματα από την εφαρμογή του «Καλλικράτη»(2011-07-20 00:00:00.0)
Με στόχο την αποτελεσματικότερη υλοποίηση αντιλαϊκών επιλογών(2003-11-14 00:00:00.0)
Κοκορομαχία για την γκετοποίηση της Αθήνας!(1997-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ