Στην παραλία της Βάρκιζας γίνεται αντιπλημμυρικό έργο της Περιφέρειας. Εδώ και αρκετό καιρό κατά διαστήματα η θάλασσα γίνεται καφέ και αυτό αποτρέπει τους κατοίκους να μπουν στη θάλασσα... Η περιφέρεια δεν έχει δημοσιοποιήσει αποτελέσματα μετρήσεων ούτε έχει εξηγήσει επισήμως τι συμβαίνει |
Περιοχές που απέχουν μόλις 20 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας, μοιάζουν να βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.
Αν δει κάποιος τους τιμοκαταλόγους στις παραλίες, θα πειστεί για την κατάσταση που επικρατεί. Σε ιδιωτική πλαζ στον Αλιμο το κόστος είναι 6 ευρώ το άτομο. Στη Βάρκιζα 6 ευρώ, στη Βουλιαγμένη 5 ευρώ, στη Βούλα 6 ευρώ, στο Καβούρι 16 ευρώ, στο «Grand Resort» στο Λαγονήσι 25 ευρώ, στον «Αστέρα Βουλιαγμένης» 32 ευρώ και για τα παιδιά 16 ευρώ.
Σε κάποιες παραλίες δεν υπάρχει είσοδος, αλλά η παραχώρηση σε επιχειρηματίες μεταφράζεται ως εξής: Στο Σούνιο η είσοδος είναι δωρεάν, αλλά το σετ για ομπρέλα - ξαπλώστρα είναι 25 ευρώ! Και στο Λαγονήσι σε άλλη παραλία το σετ έχει κόστος 12 ευρώ. Ετσι στις κατ' όνομα «ελεύθερες» παραλίες το κόστος για ομπρέλα και ξαπλώστρα ξεκινά από 10 ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 120 ευρώ... Μάλιστα, από φέτος, δεν ισχύουν σε πολλές περιπτώσεις οι μειωμένες τιμές ή η δωρεάν είσοδος για τους δημότες, ενώ εκτός από την είσοδο που πληρώνει κάποιος έχει επιβληθεί και αντίτιμο για τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες!
Στην παραλία της Βάρκιζας |
Ακριβώς δίπλα βρίσκεται η παραλία «Varkiza Resort», με εισιτήριο γενικής εισόδου 6 ευρώ τις καθημερινές και 7,5 ευρώ τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Εκτός από το εισιτήριο ο επισκέπτης πληρώνει 5 ευρώ την ξαπλώστρα. Είναι προφανές ότι ένα μπάνιο για μια τριμελή οικογένεια το Σαββατοκύριακο μπορεί να κοστίσει ακόμα και 40 ευρώ! Εκτός από το κόστος για ένα νερό ή πρόχειρο φαγητό. Μέσα στο χώρο υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός καταστημάτων εστίασης γνωστών επωνυμιών (franchise) τα οποία έχουν υπενοικιαστεί από τον επιχειρηματία που έχει την εκμετάλλευση της παραλίας.
Παραλία Βάρκιζας: Μία από τις ελάχιστες «ελεύθερες» παραλίες στις οποίες συγκεντρώνεται πολύς κόσμος. Οι σχεδιασμοί προβλέπουν προσεχώς την παραχώρηση σε επιχειρηματίες |
Το ερώτημα είναι ποια εργατική οικογένεια μπορεί να επισκεφτεί αυτές τις πλαζ, το καλοκαίρι, πολύ περισσότερο που με τις νέες ρυθμίσεις περιορίζεται ακόμα περισσότερο ο «ελεύθερος» χώρος. Για το συγκεκριμένο καθεστώς την απόλυτη ευθύνη έχουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, που παραχώρησαν - και συνεχίζουν να το κάνουν - παραλίες σε επιχειρηματικούς ομίλους, είτε βάζοντας εισιτήριο στην είσοδο είτε ζητώντας τεράστια ποσά για να κάνει κάποιος μπάνιο σαν άνθρωπος. Μεγάλη είναι η ευθύνη και των δήμων που προχωρούν σε ιδιωτικοποίηση ελεύθερων τμημάτων των παραλιών, με το αιτιολογικό της εξεύρεσης εσόδων, χαρατσώνοντας όμως τους εργαζόμενους.
Ακτή Βουλιαγμένης: Κάποιοι φτάνουν στο ταμείο και ...αποχωρούν |
Στην πραγματικότητα, όλα τα προηγούμενα χρόνια, το καθεστώς των διευκολύνσεων προς τους δημότες λειτουργούσε σαν αμορτισέρ για τις αντιδράσεις από το πανάκριβο εισιτήριο που αποφάσιζαν οι διαχειριστές σε συνεργασία με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, την ΕΤΑΔ και το ΤΑΙΠΕΔ. Ομως, στις σημερινές συνθήκες που αυτό κόβεται, επειδή οι επιχειρηματίες θέλουν να αποκομίσουν μεγαλύτερα οφέλη, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις και από τους δημότες των περιοχών αυτών.
Ο πανέμορφος όρμος της Ζώσκας στη Βουλιαγμένη αποτελούσε εδώ και χρόνια ένα μικρό κομμάτι ανάσας που φιλοξενούσε και κατοίκους από αρκετές περιοχές της Νοτιοανατολικής Αττικής. Ομως, εδώ και μερικά χρόνια, αυτό το τμήμα αιγιαλού και παραλίας παραχωρήθηκε από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και το δήμο σε επιχειρηματίες. Ο Γ. Πρωτούλης επισκέφτηκε το χώρο και αυτό που διαπιστώνει κάποιος είναι ένα ελάχιστο γωνιακό τμήμα «ελεύθερο» και το υπόλοιπο με ξαπλώστρες πολυτελείας και «καμπάνες». Το κόστος για τους επισκέπτες φτάνει ακόμα και τα 50 ευρώ τα Σαββατοκύριακα για το σετ με ομπρέλα - ξαπλώστρα! Αντίστοιχο είναι το καθεστώς που ισχύει και σε άλλες μικρότερες παραλίες, με αποτέλεσμα οι επιλογές να μειώνονται...
Στη μαρίνα της Βουλιαγμένης, ένα έργο που έχει προκαλέσει αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής |
Ο Γ. Πρωτούλης επισκέφτηκε τη μαρίνα, δεδομένου ότι σε επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου πρόκειται να συζητηθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Θυμίζουμε ότι το 2018 η «Λαϊκή Συσπείρωση» είχε καταψηφίσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ενώ πριν από περίπου ένα μήνα η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης καταψήφισε τη ΜΠΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο. Με απόλυτα κυνικό τρόπο, οι μελετητές περιγράφουν την ανάγκη για αύξηση της κερδοφορίας του επιχειρηματικού ομίλου που υπαγορεύει μια τέτοια παρέμβαση στον όρμο Ζωστήρα. Ομως, σε γνωμοδότηση του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, στο οποίο απευθύνθηκε η «Λαϊκή Συσπείρωση», καταγράφονται λεπτομερώς οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του σχεδιαζόμενου έργου.
Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι στη μελέτη της εταιρείας αναφέρεται ότι το έργο θα δώσει θέσεις εργασίας, όταν ο «Αστέρας» από το 2012 μέχρι και το 2017 έχει προχωρήσει σε δεκάδες απολύσεις εργαζομένων και σε μειώσεις μισθών.