Τετάρτη 17 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
«Capitalism is the virus»

Εκδήλωση για συμπεράσματα που μπορούν να αξιοποιηθούν από την περίοδο της πανδημίας

«

Capitalism is the virus» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργάνωσαν πριν από μια βδομάδα η Κλαδική Οργάνωση Υγείας - Πρόνοιας της ΚΝΕ και οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στις σχολές Υγείας και στη ΣΕΥΠ του ΠΑΔΑ. Στον χώρο υπήρχε έκθεση που είχαν επιμεληθεί οι Οργανώσεις σχετικά με την Υγεία στην ΕΣΣΔ, εικόνες από τα συστήματα Υγείας σε σημερινές καπιταλιστικές χώρες, αλλά και από τη δράση των υγειονομικών όλο το προηγούμενο διάστημα και τα αιτήματά τους.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Ηλίας Σιώρας, καρδιολόγος, γενικός γραμματέας της ΕΙΝΑΠ και πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων «Ευαγγελισμού», όπου μεταξύ άλλων τόνισε: «Το ΚΚΕ πιστεύει σε μια αξία, ότι "η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα". Αυτή την αξία συνεχώς την παραποιούν και αυτό φάνηκε και στην πανδημία, τώρα με τον Covid-19, που ανέδειξε τα αποτελέσματα της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας». Αναφέρθηκε στις ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού, στην υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στο κλείσιμο δημόσιων διαγνωστικών κέντρων εν καιρώ πανδημίας, που οδήγησε τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα Υγείας, ενώ τόνισε πως «όλα αυτά που επιταχύνθηκαν από τα μνημόνια από το 2010 μέχρι το 2020, με τις περικοπές που έγιναν και την υποχρηματοδότηση της Υγείας, απορρέουν από τη στρατηγική της ΕΕ, που λέει ότι τα νοσοκομεία και οι δομές Υγείας θα είναι δομές "αυτοχρηματοδοτούμενες", δηλαδή ένα μικρό ποσοστό θα δίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό (τα χρήματα που πληρώνει ο φορολογούμενος), και τα υπόλοιπα θα δίνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και από την τσέπη των εργαζομένων. Επομένως η Υγεία είναι εξολοκλήρου πληρωμένη από τον κόσμο». Συνεχίζοντας είπε: «Η Υγεία για την αστική τάξη έχει τη μεγαλύτερη απόδοση κεφαλαίων από οποιαδήποτε βιομηχανία» και έτσι αναδεικνύεται το ταξικό πρόσημο της πανδημίας «με τη μια μεριά να πλουτίζει μέσα από τα κέρδη των τεστ, τις μάσκες, τον αγώνα για τα κέρδη του εμβολίου και το λαό να πεθαίνει και να χάνει».


Εισηγητική ομιλία έγινε και από τον Κωνσταντίνο Τριανταφύλλου, αναπληρωτή καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» και γαστρεντερολόγο, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν στην Παιδεία και την Υγεία, σημειώνοντας ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η υποχρηματοδότηση και η μείωση του προσωπικού: «Ενώ από το 2010 και μετά έχουν γίνει ελάχιστες εισαγωγές καινούργιων μελών ΔΕΠ, φτάνουν στο σημείο να αναφέρονται και σε αύξησή τους, μόνο στους καταλόγους τους τα μέλη ΔΕΠ φαίνονται αυξημένα. Κι ας φέρω κι άλλο παράδειγμα, εγώ είμαι καθηγητής 14 χρόνια κι από εκεί που δίδασκα το κλινικό μάθημα σε ομάδες των 5 ατόμων, φέτος διδάσκω σε 15 άτομα κι αυτό λόγω της έλλειψης διδακτικού προσωπικού». Ακόμα έγινε λόγος για την τηλεκπαίδευση, αναφέροντας ότι «την πανδημία το σύστημα την αξιοποιεί και θα την αξιοποιήσει στο έπακρον, όπως με τις εργασιακές σχέσεις που ήρθαν για να μείνουν. Ετσι, και η τηλεκπαίδευση ήρθε για να μείνει, δεν απαιτεί προσωπικό και θα καταργήσει την αλληλεπίδραση, τον ζωντανό διάλογο, τη δημιουργία ανθρώπινων σχέσεων, ενώ αφήνει το πνευματικό μας έργο εκτεθειμένο σε υποκλοπή μέσω των τηλεπλατφορμών». Ακόμα, επισήμανε κάποιες πλευρές σχετικά με την έρευνα, σημειώνοντας ότι «γνωστά επιστημονικά περιοδικά δημοσιεύουν αλλά κι αποσύρουν μελέτες κατά παραγγελία φαρμακευτικών εταιρειών», ενώ κάλεσε τους νέους επιστήμονες να αξιοποιούν τα όπλα του αγώνα και του διαβάσματος.

Η Τατιάνα Λιβέρη, ειδικευόμενη γιατρός στο νοσοκομείο «Γεννηματάς», στάθηκε στα εξής: «Σήμερα κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος το αφήγημα του παραδείσου των χωρών του εξωτερικού και το "δείτε τι γίνεται σε άλλες χώρες". Αποδείχτηκε ότι, παρά τις επιμέρους διαφορές, κανένα σύστημα Υγείας καπιταλιστικής χώρας δεν κατάφερε να προστατεύσει το λαό του, όποια κυβέρνηση και αν είχε και όποιο επιδημιολογικό μοντέλο και αν διάλεξε. Κι αυτό όχι γιατί εκεί δεν υπάρχουν "ευαισθησίες", αλλά γιατί ανεξάρτητα από προθέσεις η Υγεία - εμπόρευμα είναι νόμος του σημερινού συστήματος. (...) Οι νέοι ειδικευόμενοι γιατροί έγιναν πραγματικά λάστιχο μέσα στην πανδημία. Ηρθαν να καλύψουν κενά και στα νοσοκομεία αναφοράς αλλά και στα άλλα, καθώς πολλές φορές έμπαιναν στην πρώτη γραμμή μαζί με τους επιμελητές τους, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα του "Θριάσιου" Νοσοκομείου με τον μοναδικό ειδικευόμενο στην Πνευμονολογική κλινική».

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση, με φοιτητές να παίρνουν τον λόγο κάνοντας ερωτήσεις και μεταφέροντας προβληματισμούς. Στη συζήτηση απασχόλησαν ιδιαίτερα ο ρόλος του νέου επιστήμονα, η θέση που πρέπει να κρατήσει, ο αγώνας των υγειονομικών του προηγούμενου διαστήματος και πώς συνεχίζεται κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ