Τετάρτη 17 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Η εποχή των αυταπατών πέρασε. Ο σοσιαλισμός απάντηση στον 21ο αιώνα!»

Από την εκδήλωση της περασμένης Παρασκευής
Από την εκδήλωση της περασμένης Παρασκευής
«Τι κοινό έχουν μεταξύ τους όλες οι καπιταλιστικές οικονομικές κρίσεις;», «Αλλάζουν οι κοινωνίες; Και πώς;», «Ποιες οι διαφορές του συστήματος Υγείας στον καπιταλισμό και στο σοσιαλισμό;», «Ποιος ο ρόλος του κράτους και του αστικού Συντάγματος αναφορικά με τα λαϊκά δικαιώματα;».

Αυτοί ήταν κάποιοι από τους προβληματισμούς που συζήτησαν φοιτητές, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ στο διήμερο θεματικών ενοτήτων και εργασιών των Οργανώσεων της Περιφερειακής Οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, στη Νέα Παραλία, στις 11 - 12 Ιούνη. Το διήμερο ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής με εκδήλωση με τίτλο «Ανοίγοντας ένα παράθυρο στο μέλλον: Ο σοσιαλισμός απάντηση στον 21ο αιώνα», στην οποία ομιλητής ήταν ο Θανάσης Σγούρος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ και Γραμματέας Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Στην ομιλία του αναφέρθηκε αρχικά στις πολυάριθμες διαδηλώσεις εκατοντάδων χιλιάδων οργισμένου λαού σε όλο τον κόσμο τους τελευταίους μήνες, από τις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες με το σύνθημα «Δεν μπορώ να ανασάνω!», έως και τις πρόσφατες στην Ελλάδα, με την εντυπωσιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, από την οποία μεταφέρθηκε σε όλο τον κόσμο το σύνθημα «Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά!». Πρόσθεσε πως σωστή απάντηση στο ερώτημα «τι είναι αυτό που πνίγει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο;», σε μια περίοδο που αρκετοί υποστηρίζουν πως είναι η καλύτερη που έχει ζήσει η ανθρωπότητα, είναι αυτή που γράφτηκε με μεγάλα γράμματα στις φτωχογειτονιές της Νέας Ορλεάνης: «Ο καπιταλισμός είναι ο ιός».

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον ιστορικά ξεπερασμένο χαρακτήρα του καπιταλισμού και στα αδιέξοδά του, και κατέληξε καλώντας τη νέα γενιά να κάνει «την πιο τίμια, σωστή και ξεκάθαρη επιλογή» και να μπει στον αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση. «Είναι η μόνη επιλογή που σου επιτρέπει να περπατάς με ψηλά το κεφάλι. Η μόνη επιλογή που μπροστά στα πιο δύσκολα που μπορεί να έρθουν, μπορεί να κρατήσει όρθιους και εμάς και το λαό μας. Είναι αυτή η επιλογή για την οποία ξέρουμε: Θα οδηγήσει στην τελική νίκη των λαών όλου του κόσμου, για να ζήσουν όπως τους αξίζει».

Εργαστήρια με πλούσιες θεματικές

Νωρίτερα, την ίδια μέρα, πραγματοποιήθηκαν, ταυτόχρονα, με μεγάλη συμμετοχή νεολαίας, δύο workshops. Από την ΤΟ Φιλοσοφικής, με θέμα: «Πώς αλλάζουν οι κοινωνίες;», και από την ΤΟ Υγείας, με θέμα: «Η Υγεία στο σοσιαλισμό».

Την πρώτη μέρα πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχα εργαστήρια με επίσης μεγάλη συμμετοχή φοιτητών. Αυτό των Οργανώσεων της ΚΝΕ στις Οικονομικές Σχολές είχε τίτλο «Μπορεί να υπάρξει οικονομία χωρίς κρίσεις;», ενώ το αντίστοιχο της ΤΟ Πολυτεχνείου είχε θέμα «4η Βιομηχανική Επανάσταση και Σοσιαλισμός», στο οποίο φοιτητές συζήτησαν για το πώς το κυνήγι του μέγιστου δυνατού κέρδους ουσιαστικά «φρενάρει» τις τεράστιες δυνατότητες που ξεδιπλώνονται από την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών και το πώς μπορεί ο σοσιαλισμός να δώσει λύση σε αυτήν την αντίφαση.

Workshops πραγματοποιήθηκαν επίσης από την ΤΟ Σχολής Θετικών Επιστημών, με τίτλο «Τι σήμαινε να σπουδάζεις θετικές επιστήμες στο Σοσιαλισμό», όπως και από την ΤΟ ΝΟΠΕ, με τίτλο: «Αστικό Σύνταγμα: Μπορεί να κατοχυρώσει τα λαϊκά δικαιώματα;». Το τελευταίο έγινε με τη μορφή ερωταπαντήσεων, με βάση την μπροσούρα που επιμελήθηκε η ΤΟ ΝΟΠΕ, με τίτλο: «Να αλλάξεις τον κόσμο δεν είναι τρέλα, ούτε ουτοπία. Είναι δικαιοσύνη!».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ