Τετάρτη 17 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΠΟ ΑΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Οχι στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών επί πληρωμή - κατάργηση όλων των διδάκτρων»

Ανακοίνωση με αφορμή την επικείμενη ίδρυση ξενόγλωσσου προπτυχιακού προγράμματος με δίδακτρα στην Ιατρική του ΑΠΘ

«Δεν πρόλαβαν να περάσουν ούτε 24 ώρες από την ψήφιση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, στη Βουλή, και η διοίκηση της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ παίρνει τη σκυτάλη, ανακοινώνοντας και επίσημα ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με δίδακτρα στη Θεσσαλονίκη», σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση η ΤΟ Πανεπιστημίων Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και η ΠΟ ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Οπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του τμήματος Ιατρικής, Αστέριος Καραγιάννης, το πρόγραμμα σπουδών προετοιμάστηκε από τον περασμένο Οκτώβρη, αναμένοντας την ψήφιση του νόμου, και το κόστος των σπουδών θα κυμαίνεται μεταξύ 15-17 χιλιάδες ευρώ ανά έτος.

Η κοινή ανακοίνωση των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τονίζει μεταξύ άλλων πως «πρόκειται για μία άκρως εχθρική πράξη, πραγματική πρόκληση απέναντι στους φοιτητές και τη δραματική κατάσταση που βιώνουν στο πανεπιστήμιο. (...) Οι εξαγγελίες της διοίκησης όχι μόνο δεν στοχεύουν, αλλά διογκώνουν τα πραγματικά προβλήματα των φοιτητών στις κλινικές και τα εργαστήρια, τις τραγικές ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό και αναλώσιμα, τη χρηματοδότηση του τμήματος που "έχει πιάσει πάτο"».

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τονίζουν επίσης πως οι εξελίξεις αυτές είναι επικίνδυνες, καθώς ανοίγουν το δρόμο για τη γενίκευση των διδάκτρων στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε όλα τα ιδρύματα, σύντομα για όλους και όχι μόνο για τους ξενόγλωσσους φοιτητές, ενώ ταυτόχρονα ανοίγουν τη συζήτηση για αναθεώρηση του άρθρου 16.

Επίσης, γιατί το παράλληλο «ιδιωτικό μοντέλο εκπαίδευσης» οδηγεί σε χαμηλότερο επίπεδο σπουδών για όλους, σε συρρίκνωση αντικειμένων που δεν είναι «κερδοφόρα», σε προγράμματα σπουδών προσαρμοσμένα στις ανάγκες των επιχειρήσεων, ακόμα και σε σύμπραξη μαζί τους, σε δυσανάλογο αριθμό φοιτητών σε σχέση με τις υποδομές και το προσωπικό, εξυπηρετώντας μεγαλύτερους «τζίρους».

Τέλος, καλούν το διδακτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό στα ιδρύματα, τους φοιτητές και νέους ερευνητές, να ορθώσουν ανάστημα απέναντι στο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο που υλοποιούν παλιές και νέες κυβερνήσεις, με μαζικές κινητοποιήσεις, αποφάσεις σωματείων, συλλόγων ΔΕΠ, συνελεύσεων τμημάτων και συλλόγων φοιτητών και να παλέψουν «για ένα σύγχρονο πανεπιστήμιο με αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, επαρκές διδακτικό, ερευνητικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, για την κατάργηση των διδάκτρων σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ