Τρίτη 16 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Νέα στοιχεία στην κλιμακούμενη αντιπαράθεση

Δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ σε Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή

Από περσινή συνάντηση των αντιπροσωπειών ΗΠΑ και Κίνας στη Σύνοδο του G20 στην Ιαπωνία

Copyright 2019 The Associated

Από περσινή συνάντηση των αντιπροσωπειών ΗΠΑ και Κίνας στη Σύνοδο του G20 στην Ιαπωνία
Νέες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δίνουν συνέχεια στην κλιμακούμενη αντιπαράθεση με την Κίνα. Αυτή τη φορά, σε τηλεδιάσκεψη της «Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής» (American Jewish Committee, AJC), τη χαρακτήρισε «μεγεθυνόμενη πρόκληση» για τη χώρα του και για «όλο τον ελεύθερο κόσμο». Για άλλη μια φορά ο Αμερικανός αξιωματούχος - εκφράζοντας την ανησυχία των ΗΠΑ για τη γοργή ανέλιξη της Κίνας, που αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία τους στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα - σημείωσε: «Πρέπει όλοι μας να επαγρυπνούμε για την απειλή που εγείρει το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας για τον τρόπο ζωής μας».

Στοιχείο της αντιπαράθεσης αυτή τη φορά - έχουν προηγηθεί πολλά ακόμα ζητήματα, όπως ο «εμπορικός πόλεμος», η διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, οι εξοπλισμοί κ.λπ. - είναι η προσπάθεια της κινεζικής πλευρά να αποκτήσει πιο σταθερή παρουσία στη Μέση Ανατολή.

Θυμίζουμε ότι μετά την πρόσφατη επίσκεψη Πομπέο στην Ιερουσαλήμ ανακοινώθηκε ματαίωση της μεγάλης επένδυσης που σχεδίαζαν κινεζικά κεφάλαια σε μονάδα αφαλάτωσης. Μάλιστα ο Τραμπ έκρινε σκόπιμο να σημειώσει, απευθυνόμενος προς τους Ισραηλινούς, ότι «πουθενά αλλού η στήριξη προς εσάς δεν είναι πιο καθαρή από τον τρόπο που χειριστήκαμε τον μεγαλύτερο κρατικό χορηγό του αντισημιτισμού, την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν», που παραμένει βασικός αντίπαλος του Ισραήλ.

Ο Πομπέο κατηγόρησε την Κίνα μεταξύ άλλων για «επιχειρήσεις παραπληροφόρησης» που διεξάγει και υποστήριξε ότι μαζί με την «αδιαφανή στρατιωτική ανοικοδόμηση» του Πεκίνου και την «απερίσκεπτη αδιαφορία του για τις εσωτερικές του υποχρεώσεις» - βλ. κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ - «μας θέτουν όλους σε κίνδυνο». Χαρακτήρισε δε «επίκεντρο των αμερικανικών αξιών την αντιμετώπιση «κακών παικτών».

Την ίδια στιγμή, το «Politico» μετέδωσε ότι ο Πομπέο σχεδιάζει να συναντηθεί με Κινέζους κυβερνητικούς αξιωματούχους στη Χαβάη, μέσα στη βδομάδα, πληροφορίες τις οποίες μέχρι χτες δεν είχε σχολιάσει επίσημα καμία από τις δύο πλευρές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ