Τρίτη 16 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Προπαραγγελίες εμβολίου από την «AstraZeneca»

Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία υπέγραψαν συμβόλαιο για 400 εκατ. δόσεις έως τα τέλη του 2020

Συμβόλαιο με την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία υπέγραψε το Σάββατο η βρετανική φαρμακοβιομηχανία «AstraZeneca», για να πουλήσει στην Ευρώπη ένα πιθανό εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού, με τις παραδόσεις να αρχίζουν έως τα τέλη του 2020. Η πειραματική φάση του εμβολίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.

Το συμβόλαιο προβλέπει έως 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου, που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ανέφερε η εταιρεία, η οποία πρόσθεσε ότι επιδιώκει να διευρύνει την παραγωγή του, ενώ «δεσμεύθηκε» να το προμηθεύσει ...χωρίς κέρδος στη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο, θα χρηματοδοτηθεί για όλα τα έξοδα της παραγωγής (πρώτες ύλες, υποδομές κ.λπ.), ενώ μετά το πέρας της πανδημίας θα εξακολουθεί να πουλά το εμβόλιο. Το ζήτημα της ανακάλυψης, των συμβολαίων με κράτη και της εμπορίας του εμβολίου είναι το νέο πεδίο σφοδρού ανταγωνισμού ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους, που προσδοκούν τεράστια κέρδη, με δεδομένο ότι το φάρμακο και η υγεία αντί για κοινωνικό αγαθό είναι στον καπιταλισμό χρυσοφόρες μπίζνες.

«Καθώς η ευρωπαϊκή εφοδιαστική αλυσίδα μας αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα την παραγωγή, ελπίζουμε ότι θα καταστήσουμε το εμβόλιο ευρέως και γρήγορα διαθέσιμο», ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής Πασκάλ Σοριό. Η βρετανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων ενέκρινε την έναρξη της φάσης III των δοκιμών του εμβολίου της «AstraZeneca», αφού οι μελέτες έδειξαν επαρκή αποτελεσματικότητα και ασφάλεια, σύμφωνα με τον ίδιο.

Η «AstraZeneca» κατέληξε σε διάφορες συμφωνίες παραγωγής προκειμένου να ανταποκριθεί στο στόχο της παραγωγής 2 δισ. δόσεων του εμβολίου, περιλαμβανομένων δύο κοινοπραξιών με την υποστήριξη του ιδρύματος «Μπιλ Γκέιτς» και μιας συμφωνίας ύψους 1,2 δισ. δολαρίων με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

«Πολλές χώρες στον κόσμο έχουν ήδη εξασφαλίσει εμβόλια. Η Ευρώπη δεν το έχει κάνει ακόμη. Η ταχεία, συντονισμένη δράση μιας ομάδας κρατών - μελών θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για όλους τους πολίτες της ΕΕ σε αυτήν την κρίση», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε εντολή από τις κυβερνήσεις της ΕΕ, την Παρασκευή, να διαπραγματευθεί εκ των προτέρων αγορές υποσχόμενων εμβολίων που βρίσκονται στη φάση των κλινικών ερευνών.

Ταυτόχρονα η «AstraZeneca» βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με Ιαπωνία, Ρωσία, Βραζιλία και Κίνα για την υπογραφή αντίστοιχων συμφωνιών για την προμήθεια του πειραματικού της εμβολίου, καθώς ετοιμάζεται να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης των δοκιμών.

Στο μεταξύ, το γερμανικό κράτος - στην κούρσα για την ανάπτυξη εμβολίου - θα επενδύσει 300 εκατ. ευρώ στην εγχώρια εταιρεία βιοτεχνολογίας «Curevac», όπως ανακοινώθηκε χτες από τον υπουργό Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, και τον ιδιοκτήτη της «Curevac», Ντίτμαρ Χοπ. Μέσω της κρατικής τράπεζας KfW, ο δημόσιος τομέας θα αποκτήσει μερίδιο 23% στην «Curevac», με στόχο να δοθεί στην εταιρεία οικονομική ασφάλεια, στο πλαίσιο και του πακέτου στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων που αποφάσισε η γερμανική κυβέρνηση.

Ο Αλτμάιερ τόνισε την ανάγκη να προωθηθούν η έρευνα και η καινοτομία στη Γερμανία και την Ευρώπη, στο πλαίσιο και του παγκόσμιου ανταγωνισμού. Η «Curevac» δημοσίευσε θετικά προκλινικά αποτελέσματα στα μέσα Μάη και οι πρώτες κλινικές μελέτες με υγιείς εθελοντές ξεκινούν τον τρέχοντα μήνα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ