Τετάρτη 10 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κινητοποίηση σήμερα στο αεροδρόμιο της Αθήνας

Κάλεσμα από την Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων, ενάντια στην εντεινόμενη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας

Από κινητοποίηση των απολυμένων εργαζομένων του αεροδρομίου στο υπουργείο Εργασίας
Από κινητοποίηση των απολυμένων εργαζομένων του αεροδρομίου στο υπουργείο Εργασίας
Κινητοποίηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας οργανώνει σήμερα Τετάρτη, στις 9.30 π.μ., η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων σε αυτό, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, προστασία του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, σταθερή δουλειά με δικαιώματα, να ακυρωθούν όλες οι απολύσεις από την αρχή της πανδημίας κ.ά.

Στην κινητοποίηση συμμετέχει και καλεί το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Η Επιτροπή Αγώνα επισημαίνει ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις αερομεταφορές «συνιστούν πραγματική πρόκληση για τους εργαζόμενους», σημαίνουν «ελαστικότερο πλαίσιο για απολύσεις με αποτέλεσμα τη γενίκευσή τους. Μια πραγματικότητα που βίωσαν 480 συνάδελφοι στις SWISSPORT, SKYSERV», οι οποίοι δούλευαν για χρόνια με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και βρέθηκαν στο δρόμο, την οποία επίσης «μπορεί να βιώσουν χιλιάδες ακόμα εργαζόμενοι στις υπόλοιπες εταιρείες του αεροδρομίου. Ηδη η "Newrest" ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται για ομαδικές απολύσεις και έχει μάλιστα το θράσος να ζητάει τη συναίνεση των συναδέλφων!».

Τα μέτρα, προσθέτει η Επιτροπή, σημαίνουν ακόμα «διατήρηση της εκ περιτροπής εργασίας και της μείωσης του εισοδήματός μας. Τακτική στην οποία προσέφυγαν οι εταιρείες της GOLDAIR, καθώς κι άλλες εταιρείες στον επισιτισμό. Ενώ η "Aegean" χρησιμοποιεί και την τηλεργασία, εντατικοποιώντας ακόμα πιο πολύ τη δουλειά μας».

Την ίδια ώρα, «η "Aegean" αλλά και η "Sky Express" ετοιμάζονται να πάρουν ζεστό χρήμα, πέρα από τις μέχρι τώρα εισφοροαπαλλαγές και μειώσεις στη φορολογία τους», ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση «καταργεί κάθε μέτρο ελέγχου και πρόληψης του εισερχόμενου τουρισμού κατά του κορονοϊού, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων των οικογενειών μας αλλά και συνολικά του λαού».

«Η διασφάλιση των κερδών τους δεν σημαίνει και τη δικιά μας ευημερία», τονίζει η Επιτροπή Αγώνα και καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν και να διεκδικήσουν «την προστασία του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Οχι στο αίσχος των ατομικών συμβάσεων και της εκ περιτροπής απασχόλησης. Να καταργηθούν οι απαράδεκτοι αντεργατικοί νόμοι που επιτρέπουν τις συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου. (...) Να ακυρωθούν όλες οι απολύσεις από την αρχή της πανδημίας. Καμία απόλυση μετά τη λήξη της αναστολής των συμβάσεων στο χώρο του αεροδρομίου, είτε αυτοί εργάζονται με αορίστου χρόνου σχέση εργασίας είτε με οποιαδήποτε άλλη. Αμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις» κ.ά.

Καταγγελία και κάλεσμα από το ΠΑΜΕ

Τις αντεργατικές πρακτικές των αεροπορικών εταιρειών καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, καλώντας στη σημερινή κινητοποίηση της Επιτροπής Αγώνα εργαζομένων στο αεροδρόμιο Αθήνας.

Στην ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η «Aegean», «ενώ επιδοτείται με εκατοντάδες εκατομμύρια από τις κυβερνήσεις, επιβάλλει έναν σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα στους εργαζόμενούς της. Η εταιρεία, που διαφημίζεται μαζί με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, για τα εκατομμύρια των τουριστών που μεταφέρει κάθε χρόνο και για τους πελάτες που δίνει σε "Fraport" και ομίλους του Τουρισμού, από 1η Απρίλη έβαλε σε αναστολή εκατοντάδες εργαζόμενους. Ομως την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι της "Aegean" καταγγέλλουν ότι ενώ είναι σε αναστολή, δουλεύουν μέσω τηλεργασίας και μάλιστα χωρίς ωράριο, από το πρωί έως το βράδυ, καθώς η εταιρεία τους υποχρεώνει να είναι πάντα διαθέσιμοι να απαντήσουν σε κλήσεις ή email».

Οπως τονίζει το ΠΑΜΕ, «στην ουσία η κυβέρνηση επιδοτεί τη δωρεάν εργασία, χωρίς ωράριο, χωρίς καμία προστασία, χωρίς κανέναν έλεγχο. Αυτή η κατάσταση έρχεται να προστεθεί στις απολύσεις συμβασιούχων, στο μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας που ήδη η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι θα εφαρμόσει και συνεπάγεται μείωση μισθών κατά 20%. Με την απειλή της απόλυσης και της ανεργίας η "Aegean" επιβάλλει τζάμπα εργασία, με κρατική επιδότηση.

Οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι αεροδρόμια, λιμάνια, καράβια, αεροπλάνα είναι κουφάρια χωρίς τους χιλιάδες εργαζόμενους. Εργαζόμενοι που ξεζουμίζονται καθημερινά για τα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων. Εργαζόμενοι που όσο τα κέρδη της τουριστικής ανάπτυξης αυξάνονταν, ξέχναγαν τι θα πει ωράριο, σπίτι, ξεκούραση. Ενώ τώρα με αφορμή τον κορονοϊό βλέπουν τις εταιρείες να τους κόβουν τον μισθό, να απαιτούν δουλειά 24 ώρες το 24ωρο και να προχωρούν και σε απολύσεις».

Απέναντι σε αυτήν την εντεινόμενη επίθεση, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα συνδικάτα τους, να παλέψουν και να συσπειρωθούν στην Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στο αεροδρόμιο της Αθήνας, στο Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και τα συνδικάτα του χώρου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποίηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας(2020-06-11 00:00:00.0)
Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στις μαζικές απολύσεις στο αεροδρόμιο(2020-03-27 00:00:00.0)
Απεργία του προσωπικού αποσκευών στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών(2018-10-31 00:00:00.0)
Στη Βουλή οι απολύσεις στην «Olympic Handling»(2013-12-04 00:00:00.0)
Επίσκεψη στο Κατάρ επικεφαλής επιχειρηματιών(2012-11-21 00:00:00.0)
Συνέπεια της πολιτικής που θέλει τις Μεταφορές εμπόρευμα(2010-08-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ