Τετάρτη 10 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΛΑΡΥΜΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΚΟ
Αποφασισμένοι οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν ενωμένοι τον δίκαιο αγώνα τους

Ρεπορτάζ από τις παρεμβάσεις εκπροσώπων των σωματείων μετά την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα

Από την εκδήλωση του ΚΚΕ την Παρασκευή στη Λάρυμνα
Από την εκδήλωση του ΚΚΕ την Παρασκευή στη Λάρυμνα
Την αποφασιστικότητα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ να συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα τους, με επόμενο σημαντικό σταθμό το συλλαλητήριο στην Αθήνα το Σάββατο 13/6, όπως και τη δύναμη που αντλούν από τη σταθερή στήριξη αυτού του αγώνα από το ΚΚΕ, τόνισαν οι εκπρόσωποι των Σωματείων στις παρεμβάσεις τους στην εκδήλωση για τη ΛΑΡΚΟ, που διοργάνωσε το ΚΚΕ στη Λάρυμνα την Παρασκευή 5/6, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα(ολόκληρη η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα δημοσιεύτηκε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»).

Η συγκέντρωση - συζήτηση που οργάνωσε το ΚΚΕ, για μια ακόμα φορά είχε τα χαρακτηριστικά αγωνιστικής συνάντησης, δένοντας το σήμερα με το χτες και το αύριο της πάλης. Φέρνοντας κοντά αγωνιστές του παρελθόντος με τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ που αγωνίζονται σήμερα, με τη νεολαία που ανησυχεί για το μέλλον. Αναδεικνύοντας τις δυνατότητες εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης της ΛΑΡΚΟ προς όφελος των εργαζομένων, των τοπικών κοινωνιών και του λαού της χώρας, κόντρα στο κριτήριο του καπιταλιστικού κέρδους και στη μεθοδευμένη απαξίωση από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Καταγγέλλοντας τη βρώμικη και συκοφαντική επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και του αγώνα τους, τους σχεδιασμούς που προωθούν κυβέρνηση και ΕΕ είτε για τη διάλυση της ΛΑΡΚΟ είτε για την περαιτέρω ιδιωτικοποίησή της, ώστε να εξυπηρετηθεί η κερδοφορία μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου.

Μέσα από την εκδήλωση, την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα αλλά και τις παρεμβάσεις που ακολούθησαν, αναδείχτηκε για άλλη μια φορά ξεκάθαρα πως η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη ΛΑΡΚΟ «ακουμπά» και δίνει διέξοδο στις αγωνίες των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και του λαού των τοπικών κοινωνιών όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία. «Δένει» με τα αιτήματα του αγώνα τους, δίνει την προοπτική για τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και την αξιοποίηση συνολικά του ορυκτού πλούτου της χώρας προς όφελος του λαού.

Εκτός από έναν σημαντικό αριθμό εργαζομένων και των οικογενειών τους, στο κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση - συζήτηση που διοργάνωσε το ΚΚΕ στη Λάρυμνα με θέμα τον αγώνα των εργαζομένων, τις προτάσεις του Κόμματος για τη λειτουργία της επιχείρησης και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, ανταποκρίθηκαν μεταξύ άλλων τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ με τη συμμετοχή και παρεμβάσεις εκπροσώπων τους, τα κλαδικά Συνδικάτα Μετάλλου Φθιώτιδας, Εύβοιας και Βοιωτίας, το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας, εκπρόσωποι συλλόγων της περιοχής, καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής Διοίκησης, όπως ο δήμαρχος Λοκρών, Θ. Ζεκεντές, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και πρώην δήμαρχος, Ν. Λιόλιος, πρόεδροι και μέλη των συμβουλίων τοπικών κοινοτήτων και εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και σε δήμους της περιοχής.

«Συνεχίζουμε να παλεύουμε ενωμένοι!»

Στις παρεμβάσεις των εκπροσώπων σωματείων κυριάρχησαν η αγανάκτηση και η οργή για τις εξελίξεις, η αναγνώριση στη στήριξη που δίνει το ΚΚΕ στον αγώνα τους αλλά και η αποφασιστικότητα για συνέχιση των κινητοποιήσεων.

«Ο,τι κέρδισαν οι πατεράδες μας με αγώνες το κατήργησαν μέσα σε μια νύχτα», ανέφερε ο Γιώργος Κάζας, γραμματέας του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της ειδικής εκκαθάρισης που επέβαλε η κυβέρνηση. Σημείωσε επίσης ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να παλεύουν ενωμένοι ενάντια στην πολιτική που προωθείται και στοχεύει στη διάλυση της ΛΑΡΚΟ και την εκποίησή της σε επιχειρηματικά συμφέροντα, ενάντια στη συκοφαντική επίθεση που δέχονται από την κυβέρνηση και τα «παπαγαλάκια» της, την προσπάθεια να στηθεί απεργοσπαστικός μηχανισμός και να καμφθούν οι αντιστάσεις των εργαζομένων. Συνεχίζουν να παλεύουν για την κατάργηση του νόμου της ειδικής εκκαθάρισης, για τον δημόσιο χαρακτήρα της ΛΑΡΚΟ, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Στα συμφέροντα που συνδέονται με την εκποίηση της επιχείρησης και του ορυκτού πλούτου της χώρας αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο Δημήτρης Καραγιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων και μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ στον Αη Γιάννη Βοιωτίας. Σημείωσε παράλληλα το ρόλο της ΕΕ και τις πιέσεις που ασκεί σε αυτή την κατεύθυνση, την ώρα που για τους εργαζόμενους δεν υπάρχει ίχνος κρατικής προστασίας. Κατήγγειλε επίσης τις προσπάθειες διάσπασης του αγώνα των εργαζομένων και το στήσιμο απεργοσπαστικού μηχανισμού που προωθούν κυβέρνηση και ειδικός εκκαθαριστής.

Στις τεράστιες δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ, στην απαξίωση στην οποία την έχουν οδηγήσει οι επιλογές όλων των κυβερνήσεων και στον αγώνα των εργαζομένων αναφέρθηκε στην παρέμβασή της η γραμματέας του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στα μεταλλεία της Εύβοιας, Ολυμπία Ματσούκα, απευθύνοντας κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο το Σάββατο στην Αθήνα.

«Να χαλάσουμε το παιχνίδι που παίζουν στην πλάτη μας!»

«Η ΛΑΡΚΟ αυτήν τη στιγμή έχει έρθει στην πιο κρίσιμη και δύσκολη καμπή στα χρόνια λειτουργίας της, με μελετημένες και στοχευμένες ενέργειες απαξίωσής της από τις εντεταλμένες διοικήσεις χρόνων που την έχουν φέρει σε μια κατάσταση σήψης», ανέφερε στην παρέμβασή του ο Νίκος Ρήννας, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λαμίας και εργαζόμενος της ΛΑΡΚΟ. Από τη μία, σημείωσε, έχουμε μια καπιταλιστική κυβέρνηση που τάσσεται ανοιχτά υπέρ του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου της Ελλάδας σε ιδιωτικά κεφάλαια και μας βάζει το δίλημμα ή πώληση σε κομμάτια ή λουκέτο. «Από την άλλη», ξεκαθάρισε, «είμαστε εμείς οι εργαζόμενοι, που σύσσωμοι αντιστεκόμαστε και λέμε ότι η ΛΑΡΚΟ μπορεί να κρατηθεί κάτω από δημόσιο έλεγχο, να χρηματοδοτηθεί, ότι έχει τεράστιες δυνατότητες».

Αναφέρθηκε στον μεγάλο και νικηφόρο αγώνα του 1977, σημειώνοντας ότι «ο Μποδοσάκης είχε τεράστια κέρδη και στους εργαζόμενους έδινε ψίχουλα, που δεν φτάνανε καλά - καλά για να ζήσουν τις οικογένειές τους». Ο αγώνας, σημείωσε, ήταν μονόδρομος για τη διεκδίκηση κάποιων αυξήσεων ώστε να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες τους. «Και νίκησαν, γιατί πρώτα απ' όλα έβαλαν το δικό τους συμφέρον και της οικογένειας και δεν έβαλαν το συμφέρον της κυβέρνησης (...) Οι πατεράδες μας είχαν συνειδητοποιήσει ένα πράγμα: Οτι δεν θα γινόντουσαν ποτέ βιομήχανοι, αλλά και ούτε οι βιομήχανοι θα γίνουν ποτέ εργάτες. Ετσι έμειναν δεμένοι, μια γροθιά, γιατί γνώριζαν ότι για να βγούνε νικητές με το σύστημα έπρεπε να αντέξουν».

Πρόσφατα στη ΛΑΡΚΟ έγιναν περικοπές σε μισθούς, σε δώρα, σε αποζημιώσεις, πρόσθεσε. «Είδατε πουθενά, συνάδελφοι, να μη γίνονται περικοπές σε εργαζόμενους που στηρίζουν την κυβέρνηση; Το κεφάλαιο μας βλέπει όλους το ίδιο, εργάτες, κατώτερη κοινωνική τάξη. Πιστεύετε ότι σε ένα ενδεχόμενο κλείσιμο του εργοστασίου θα σκεφτούν ότι εδώ δουλεύουν εργαζόμενοι που στηρίζουν την κυβέρνηση και θα το έχουν βάρος στη συνείδησή τους που τους πέταξαν στο δρόμο; (...) Πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε ότι έχουμε ταξικές διαφορές, μας κάνουν ταξικό πόλεμο. Εμείς σαν εργαζόμενοι δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι από τον συνάδελφο. Το μεροκάματο θέλουμε για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια».

«Μας έχουν σκυμμένους και παίζουν στην πλάτη μας παιχνίδι. Αν το καταλάβουμε μόνοι μας και σηκωθούμε, τους το χαλάσαμε το παιχνίδι», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι και στις πρόσφατες καταλήψεις των γραφείων της διοίκησης, «η παραγωγή στο εργοστάσιο βγήκε, χωρίς τους εργαζόμενους όμως η παραγωγή δεν βγαίνει. Αυτή είναι η απόδειξη ότι οι εργάτες κρατάνε τα εργοστάσια».

«Αυτός εδώ ο τόπος ξέρει να αγωνίζεται...»

«Ηρθαμε μικρά παιδιά εδώ και γεράσαμε, άσπρισαν τα μαλλιά μας. Ερχεται τώρα μια κυβέρνηση να μας πετάξει σαν στυμμένες λεμονόκουπες, σαν να μην είμαστε τίποτα», κατήγγειλε ο Δημήτρης Καραμέρης, μέλος της διοίκησης του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα: «Θα αγωνιστούμε με όλους εσάς δίπλα μας, για να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση, να ανατρέψουμε αυτή την τροπολογία που μας εξοντώνει και ηθικά και οικονομικά (...) Το χρωστάμε στους πατεράδες μας, σ' εμάς τους ίδιους και τις οικογένειές μας».

«Οι μέρες που έρχονται θα είναι δύσκολες για όλους. Αυτός εδώ ο τόπος όμως ξέρει να αγωνίζεται, έχει εμπειρία από αγώνες. Θυμάμαι μικρός τον αγώνα του '77, τη μαζική συμμετοχή και την ενότητα των κατοίκων όλης της περιοχής προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον Μποδοσάκη, το κράτος, το κεφάλαιο, τον καπιταλισμό. Ολοι μαζί ενωμένοι, σαν μια γροθιά, εργάτες, αγρότες, μαγαζάτορες, μαθητές, εναντιώθηκαν στο ρουσφέτι, στις απειλές, στον εκβιασμό, στην τρομοκρατία», ανέφερε ο Αλέκος Νικολόπουλος, εργαζόμενος στη ΛΑΡΚΟ. «Τότε ο αγώνας ήταν για καλύτερη ποιότητα ζωής. Τα καταφέραμε. Σήμερα, παλεύουμε για την επιβίωσή μας, για την ύπαρξη του μεροκάματου, για το μέλλον των παιδιών μας», σημείωσε. «Οι εργάτες έχουν δώσει τη ζωή τους γι' αυτό το εργοστάσιο. Ποιος δεν έχει νεκρό αδερφό, φίλο, γνωστό ή συγγενή (...) Να δώσουμε να καταλάβουν οι κυβερνώντες ότι με τα ψέματά τους δεν μπορούν να συκοφαντούν και να εκβιάζουν τους εργαζόμενους. Σας καλώ όλους να σταθούμε δίπλα στα σωματεία στις 13 του μήνα και να κάνουμε το Σύνταγμα να σειστεί από το σύνθημα: Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ