Παρασκευή 29 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Μηνύματα στις ΗΠΑ για τη Λιβύη μέσω Αθήνας

Την παρέμβαση του Ρώσου πρέσβη προκάλεσαν αναφορές του Τζ. Πάιατ και ελληνικών ΜΜΕ για το ρόλο της χώρας του στη Λιβύη

Κατεστραμμένα κτίρια στην Τρίπολη της Λιβύης
Κατεστραμμένα κτίρια στην Τρίπολη της Λιβύης
Στην Ελλάδα μεταφέρθηκε χτες η όξυνση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Ρωσίας για όσα διαδραματίζονται εδώ και καιρό στη Λιβύη, μεταξύ των αντιμαχόμενων ένοπλων οργανώσεων που στηρίζουν την κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού Φ. Σάρατζ και τον «Λιβυκό Εθνικό Στρατό» του στρατηγού Χ. Χάφταρ.

Οι αναφορές ελληνικών (αλλά και ξένων) ΜΜΕ στη χρηματοδότηση ή ανάπτυξη Ρώσων μισθοφόρων στη Λιβύη, που αναπαράγουν τα πλέον επίσημα χείλη της αμερικανικής διπλωματίας, προκάλεσαν την αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, η οποία, σε μία λιτή ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο «Τουίτερ» αναφέρει:

«Οσον αφορά τα δημοσιεύματα σε ορισμένα ελληνικά ΜΜΕ για τις εξελίξεις στη Λιβύη, θα θέλαμε να επισημάνουμε το εξής. Το ρωσικό κράτος ποτέ δεν έστελνε, δεν χρηματοδοτούσε ούτε υποστήριζε με κάποιον άλλον τρόπο δήθεν "Ρώσους μισθοφόρους" στη Λιβύη. Οι ισχυρισμοί περί του αντιθέτου είναι ψευδείς και έχουν στόχο να αποκρύψουν τις ευθύνες άλλων δυνάμεων, πρωτίστως των ΗΠΑ, για τη μακρόχρονη λιβυκή κρίση».

Δύο μέρες πριν (26/5/20) ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, είχε αναπαράγει ανακοίνωση της διοίκησης του αμερικανικού στρατού στην Αφρική (AFRICOM) σχετικά με την πρόσφατη ανάπτυξη ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών στη Λιβύη, κάνοντας λόγο για «Ρώσους μισθοφόρους πιλότους στη Λιβύη».

Οπως δεν είναι τυχαίο ότι η ρωσική πρεσβεία επέλεξε να απαντήσει σε υψηλούς τόνους και στις αναφορές του Τζ. Πάιατ για τα Ελληνοτουρκικά και συγκεκριμένα ότι η ένταση στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας βγάζει «νικητή» τη Ρωσία (βλέπε αναλυτικά στη σελίδα 3).

Νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, μιλώντας σε επιτροπή της γαλλικής γερουσίας διέκρινε «συριοποίηση της Λιβύης», τονίζοντας πως στη βορειοαφρικανική χώρα διαμορφώνεται πλέον «μια πολύ ανησυχητική κατάσταση». Διαπίστωσε, επίσης, πως «η κρίση βαθαίνει», βγάζοντας έξω από το κάδρο τη χώρα του, που έχει ενεργό συμμετοχή σε όλα όσα προκάλεσαν το σημερινό χάος στη Λιβύη, ενώ και σήμερα στηρίζει στρατιωτικά την επέμβαση των ΝΑΤΟ - ΕΕ σε βάρος της χώρας.

Χτες, εξάλλου, οι Πρόεδροι Τυνησίας Καΐς Σαΐντ και Αλγερίας, Αμπντέλ Ματζίντ Τεμπούν τάχθηκαν υπέρ της εξεύρεσης «πολιτικής συμφωνίας δίχως εξωτερικές παρεμβάσεις». Ειδικότερα, ο Αλγερινός Πρόεδρος ζήτησε από διεθνείς παράγοντες «να σεβαστούν τις εσωτερικές φωνές» στη Λιβύη, τις εξελίξεις στην οποία συζήτησε τηλεφωνικά λίγη ώρα αργότερα και με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ.Τ. Ερντογάν.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, ο Ρομπέρτο Αμπέλα, πρωθυπουργός της Μάλτας (χώρας - μέλους της ΕΕ που συμμετέχει και στην αποστολή IRINI της ΕΕ) μετέβη χτες στην Τρίπολη και υπέγραψε με τον Φαγιέζ Σάρατζ μνημόνια κατανόησης για την «καταπολέμηση της μετανάστευσης» και την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Το ακριβές περιεχόμενο του μνημονίου δεν έγινε άμεσα γνωστό. Σε ανακοίνωση της λιβυκής πλευράς, ωστόσο, αναφέρεται πως ο Σάρατζ εκτίμησε δεόντως την υποστήριξη της Μάλτας στην κυβέρνησή του και τους στόχους για «περαιτέρω ανάπτυξη» των διμερών σχέσεων.

Νωρίτερα, η λιβυκή κρατική εταιρεία πετρελαίου (NOC) ανακοίνωσε πως από τις 19 Γενάρη, οπότε εφαρμόζεται πετρελαϊκό εμπάργκο από ένοπλες ομάδες και φύλαρχους κοινοτήτων της ανατολικής Λιβύης που στηρίζουν τις δυνάμεις του LNA, έχουν χαθεί κέρδη τουλάχιστον 5 δισ. δολαρίων. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται η σημαντική μείωση των κρατικών αποθεμάτων και η μείωση ρευστότητας, με πιθανή συνέπεια να μην μπορεί να καλυφθεί το 10% της μισθοδοσίας κρατικών και δημοσίων υπαλλήλων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τρίπολη (2020-09-01 00:00:00.0)
Πιέσεις για «πολιτική λύση» παράλληλα με τη στρατιωτική κινητικότητα (2020-07-09 00:00:00.0)
Πάνω από 3 δισ. δολάρια οι απώλειες από το εμπάργκο πετρελαίου (2020-03-14 00:00:00.0)
Συνέχεια μαχών (2020-02-26 00:00:00.0)
Σε πρώτο πλάνο παραμένουν οι συγκρούσεις (2020-02-06 00:00:00.0)
Εκλογές ζητά το κοινοβούλιο στο Τομπρούκ... (2017-03-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ