Παρασκευή 29 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Ο νέος νόμος για το Χονγκ Κονγκ στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης

Παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του καταγγέλλει το Πεκίνο

Γιγαντοοθόνη στο Χονγκ Κονγκ αναμεταδίδει την ομιλία του Κινέζου Προέδρου στη Λαϊκή Εθνοσυνέλευση

Associated Press

Γιγαντοοθόνη στο Χονγκ Κονγκ αναμεταδίδει την ομιλία του Κινέζου Προέδρου στη Λαϊκή Εθνοσυνέλευση
Συνεχώς ανεβαίνουν οι τόνοι στην αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας. Μετά τις κατηγορίες για την προέλευση και διαχείριση της πανδημίας, οι δύο πλευρές διασταυρώνουν τώρα τα ξίφη τους για το καθεστώς στο Χονγκ Κονγκ, με αφορμή τον νέο «νόμο για την εθνική ασφάλεια», που αναπροσαρμόζει τις σχέσεις του Πεκίνου με ένα από τα σημαντικότερα χρηματοπιστωτικά κέντρα του πλανήτη.

Χτες, η Λαϊκή Εθνοσυνέλευση (Βουλή) της Κίνας κατά την ετήσια συνεδρίασή της ενέκρινε τον επίμαχο νόμο, προκαλώντας κλιμάκωση των αντιδράσεων από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και όχι μόνο.

Ηδη από προχτές οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, αναφέροντας ότι ανησυχούν «έντονα για τις ενέργειες του κινεζικού κοινοβουλίου, οι οποίες υπονομεύουν θεμελιωδώς τον υψηλό βαθμό αυτονομίας και ελευθεριών που απορρέει από τη σινοβρετανική Διακήρυξη του 1984», την οποία έχει επικυρώσει ο ΟΗΕ «και κατά συνέπεια αποτελεί διεθνή Συνθήκη».

Στη επιστολή της η αμερικανική αντιπροσωπεία στο ΣΑ προσθέτει ότι «πρόκειται για επείγον παγκόσμιο πρόβλημα, που έχει συνέπειες για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Τα χαρακτηριστικά του «ειδικού καθεστώτος» που ισχύει στο Χονγκ Κονγκ - από το 1997 που η Βρετανία το «επέστρεψε» στην Κίνα - αφορούν τους όρους δραστηριοποίησης μιας σειράς μονοπωλιακών ομίλων που διατηρούν ακόμα την έδρα τους εκεί. Σύμφωνα με την κινεζική κυβέρνηση, η αναπροσαρμογή του καθεστώτος, που επιχειρείται με τον νέο νόμο, γίνεται για λόγους «εθνικής ασφάλειας».

Τελικά το ΣΑ του ΟΗΕ δεν συνεδρίασε, μετά από διαφωνία της Κίνας, ο εκπρόσωπος της οποίας Τζανγκ Τζουν χαρακτήρισε «ανυπόστατο» το αμερικανικό αίτημα και πρόσθεσε ότι «η νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ αφορά αποκλειστικά και μόνο εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας» και «δεν έχει καμία σχέση με την εντολή του ΣΑ».

Ακολούθως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο δήλωσε πως «κανένα λογικό άτομο δεν μπορεί να υποστηρίξει σήμερα ότι το Χονγκ Κονγκ διατηρεί υψηλό βαθμό αυτονομίας από την Κίνα», ενώ καταγγέλλοντας την Κίνα για «μονομερή και αυθαίρετη» επιβολή του νέου νόμου πρόσθεσε ότι «το Χονγκ Κονγκ δεν αξίζει πια την ίδια μεταχείριση» που η Ουάσιγκτον του παρείχε μέχρι τώρα (π.χ. ειδικό εμπορικό καθεστώς).

Από τη μεριά της Ρωσίας, ο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ σχολίασε ότι «για το Χονγκ Κονγκ οι ΗΠΑ κάνουν πολύ θόρυβο για κάτι που επί της ουσίας αποτελεί εσωτερικό θέμα της Κίνας». Τις δικές της «σοβαρές ανησυχίες» εξέφρασε η Ιαπωνία, της οποίας το ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε το Χονγκ Κονγκ «εξαιρετικά σημαντικό εταίρο».

Αμερικανικές κυρώσεις για τους Ουιγούρους

Χτες, εξάλλου, η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ενέκρινε νομοσχέδιο, με 413 ψήφους υπέρ και μία κατά, με το οποίο προωθούνται κυρώσεις κατά συγκεκριμένων Κινέζων κρατικών αξιωματούχων και ανώτερων στελεχών του ΚΚ Κίνας, καταγγέλλοντας τη λεγόμενη «πολιτική καταστολής» και διακρίσεων σε βάρος Μουσουλμάνων Ουιγούρων της βορειοδυτικής επαρχίας Σιντσιάνγκ (όπου δρα ισχυρό αυτονομιστικό κίνημα, το οποίο επίσης προβληματίζει έντονα την κινεζική κυβέρνηση).

Το νομοσχέδιο, που είχε ψηφιστεί προ ημερών από τη Γερουσία, χρειάζεται την υπογραφή του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ για να γίνει νόμος. Πέρα από τις κυρώσεις που επιδιώκει σε βάρος Κινέζων αξιωματούχων, καλεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ενημερώνει με έκθεση το Κογκρέσο «για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία Σιντσιάνγκ, για τις τυχόν συλλήψεις και τη μαζική παρακολούθηση Ουιγούρων μέσω συστημάτων υψηλής τεχνολογίας».

Ο Τραμπ έχει υποστηρίξει το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων έναντι της Κίνας και δεν αποκλείεται να υπογράψει σύντομα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, προκαλώντας νέες αντιδράσεις στο Πεκίνο.

Μέσα σε όλα αυτά, χτες ο 7ος Στόλος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού έστειλε στη Νότια Κινεζική Θάλασσα το πλοίο «USS Mustin», που μάλιστα έπλευσε κοντά στις νήσους Παρασέλ, για τις οποίες η Κίνα διαφιλονικεί με χώρες της περιοχής. Ανακοίνωση του 7ου Στόλου ανέφερε ότι συνεχίζονται οι λεγόμενες «περιπολίες για την υπεράσπιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας», με τις οποίες «οι ΗΠΑ δείχνουν ότι αυτή η περιοχή δεν ανήκει σε όσα η Κίνα παράνομα διεκδικεί ως δικά της χωρικά ύδατα».


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ