Πέμπτη 28 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΙΝΑ
Στρατιωτική προετοιμασία για «πολυδιάστατους κινδύνους»

Από την ετήσια συνεδρίαση της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης ανακοινώθηκε ότι οι στρατιωτικές δαπάνες για τη νέα χρονιά θα αυξηθούν κατά 6,6%

Από τη συνεδρίαση της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης στην Κίνα

Copyright 2020 The Associated

Από τη συνεδρίαση της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης στην Κίνα
Την ετοιμότητα της Κίνας να αντιμετωπίσει «νέους κινδύνους και προκλήσεις στην εθνική της άμυνα» τονίζουν όλο και πιο συχνά αξιωματούχοι της κυβέρνησης Σι Τζινπίνγκ, με αφορμή και την ετήσια συνεδρίαση της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, όπου εκτός των άλλων ανακοινώθηκε ότι οι στρατιωτικές δαπάνες για τη νέα χρονιά θα αυξηθούν κατά 6,6%.

Σε μια περίοδο που η αντιπαράθεση πρώτα απ' όλα με τις ΗΠΑ οξύνεται σε όλα τα «μέτωπα», ο Γου Κιαν, εκπρόσωπος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA), δήλωσε ότι «η εθνική άμυνα της χώρας θα πρέπει να αναπτυχθεί σε συντονισμό με την οικονομική της ανάπτυξη». Μιλώντας για τους «νέους κινδύνους και προκλήσεις», υπερασπίστηκε τη θωράκιση της Κίνας για να αντιμετωπίσει τους ανταγωνιστές της.

Οπως είπε, «η προσπάθεια ηγεμονίας και η πολιτική ενίσχυσης της εξουσίας διαφόρων πλευρών αυξήθηκαν κατά καιρούς, καθώς ορισμένες χώρες λειτουργούν μονομερώς, αυξάνονται οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και αμφισβητείται το διεθνές σύστημα ασφάλειας και τάξης». Ο Γου κατήγγειλε τις «ξένες δυνάμεις» (δείχνοντας σαφώς τις ΗΠΑ) που στηρίζουν τις «αποσχιστικές προσπάθειες» στην Ταϊβάν και μίλησε για «πολυδιάστατους και περίπλοκους κίνδυνους», που εκθέτουν σε «πραγματικές απειλές» την «ασφάλεια της Κίνας και τα συμφέροντά της στο εξωτερικό».

Ο Γου σημείωσε ακόμα ότι η Κίνα «πρέπει να έχει ξεκάθαρο μυαλό όσον αφορά την εθνική άμυνα και να είναι έτοιμη για κίνδυνο σε καιρό ειρήνης», για να καταλήξει ότι απαιτείται αύξηση των αμυντικών δαπανών, «ώστε ο στρατός να μπορεί να εκπληρώσει περισσότερες διεθνείς ευθύνες», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ενεργότερη εμπλοκή σε μια σειρά από στρατιωτικές παρεμβάσεις και επιτάχυνση των σχεδίων αναμόρφωσης και εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αμερικανικές απειλές για νέες κυρώσεις

Στο μεταξύ, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η αμερικανική κυβέρνηση θα επιβάλει κυρώσεις στην Κίνα, αντιδρώντας στο νέο νόμο για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για «δυναμικές» εξελίξεις «πριν από το τέλος της εβδομάδας». Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ενημέρωνε το Κογκρέσο πως για τις ΗΠΑ το Χονγκ Κονγκ «δεν είναι πλέον αυτόνομο» και ότι «δεν συνεχίζει να έχει την ίδια μεταχείριση» που είχε μέχρι τώρα.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κάιλι Μακ Ενάνι, είχε σχολιάσει ότι «είναι δύσκολο να δει κανείς πώς θα παραμείνει το Χονγκ Κονγκ χρηματοπιστωτικό κέντρο αν αναλάβει η Κίνα». Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ είναι τόσο «ενοχλημένος» με τους χειρισμούς του Πεκίνου σχετικά με την πανδημία και άλλα θέματα, που η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας δεν είναι πια τόσο σημαντική γι' αυτόν.

Συμπλήρωσε ότι «προς το παρόν», η «Φάση 1» της εμπορικής συμφωνίας που Κίνα - ΗΠΑ έκλεισαν το Γενάρη είναι ακέραιη, αλλά η κυβέρνηση Τραμπ παρακολουθεί για να δει αν το Πεκίνο θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του. Ο ίδιος ανέφερε ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα καλωσορίσει κάθε αμερικανική εταιρεία που θέλει να επιστρέψει από το Χονγκ Κονγκ ή την ηπειρωτική Κίνα στις ΗΠΑ...

Με την αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας να οξύνεται, μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι χτεσινές δηλώσεις Τραμπ για την «προθυμία» της χώρας του να αναλάβει ρόλο «επιδιαιτητή» μεταξύ Κίνας - Ινδίας, στην πραγματικότητα για να μπει «σφήνα», καθώς τα τελευταία χρόνια ενισχύει τις σχέσεις της με την Ινδία.

Και άλλα κομμάτια στο παζλ

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο των κλιμακούμενων ανταγωνισμών, αποκτά άλλη διάσταση η ενδεχόμενη έκδοση στις ΗΠΑ, από τον Καναδά, της κόρης του ιδρυτή της μεγαλύτερης κινεζικής εταιρείας τεχνολογικών προϊόντων και υπηρεσιών αιχμής, «Huawei», και οικονομικής διευθύντριας του ομίλου, Μενγκ Ουανγκζού. Η 47χρονη, που ζει στον Καναδά, συνελήφθη το Δεκέμβρη του 2018 στο αεροδρόμιο του Βανκούβερ με πολλές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και της παραβίασης αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

Χτες βράδυ, ανακοινώθηκε ότι η δικαστής του Ανώτερου Δικαστηρίου της (καναδικής πολιτείας) Βρετανικής Κολούμπια αποφάσισε να συνεχιστούν κανονικά οι διαδικασίες έκδοσης της 47χρονης, απορρίπτοντας το επιχείρημα ότι τα φερόμενα ως αδικήματα δεν συνιστούν έγκλημα στον Καναδά. Οι τελικές αγορεύσεις αναμένονται πάντως το φθινόπωρο.

Ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις του Πεκίνου δήλωσε την Τρίτη πως η κυβέρνησή του δεν είναι αναγκασμένη να εξηγεί οποιαδήποτε δικαστική απόφαση στην Κίνα, επικαλούμενος το «ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα» της χώρας του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ