Πέμπτη 28 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Στο «ναρκοπέδιο» των σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Σύσκεψη με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας είχε χτες στο Μαξίμου ο Κυρ. Μητσοτάκης. Κατά κυβερνητικές πηγές, «μεγάλο μέρος της αφορούσε τις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία».

Οσον αφορά το περιεχόμενο, παρέπεμπαν σε όσα είπε ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα στο «STAR», όπου θυμίζουμε πως ανέφερε σχετικά με πρόσφατα περιστατικά στον Εβρο πως «δεν εκτιμώ ότι συνέβη τίποτα που να είναι αξιοσημείωτο, που να χρήζει τέτοιας συζήτησης», επιχειρώντας έτσι να υποβαθμίσει την ανοιχτή αμφισβήτηση των συνόρων από μεριάς της Τουρκίας και το γεγονός ότι η Αγκυρα αποθρασύνεται ενθαρρυμένη από το εν εξελίξει ευρωατλαντικό παζάρι για όλα τα ανοιχτά ζητήματα στην περιοχή, παζάρι όπου συμμετέχει και η ελληνική αστική τάξη. Κάλεσε δε να πέσουν οι τόνοι και πρόσθεσε ότι υπάρχει μεν διαφωνία με την Αγκυρα σε μια σειρά από ζητήματα, «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας».

Στην ίδια προπαγανδιστική γραμμή συσκότισης της πολιτικής της εμπλοκής και του επικίνδυνου εφησυχασμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, είπε χτες, αξιοποιώντας και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων αστικών πολιτικών δυνάμεων, στο κρατικό ραδιόφωνο, ότι «το ζήτημα που προβλήθηκε τις τελευταίες ημέρες, όπως αποδείχτηκε, τουλάχιστον στις βασικές του πτυχές, δεν είχε βάση», ενώ στο έδαφος και της κοινής ευρωατλαντικής βάσης κάλεσε τις υπόλοιπες αστικές πολιτικές δυνάμεις «να μένουμε όλοι ενωμένοι, κυβέρνηση και αντιπολίτευση».

Ξανά το «χαρτί» του Μεταναστευτικού στο τραπέζι

Δεν απέκλεισε, πάντως, ότι μπορεί η τουρκική πλευρά να στρέψει ξανά μεταναστευτικές ροές στον Εβρο ή νησιά του Αιγαίου, στον απόηχο και των πρόσφατων δηλώσεων Τσαβούσογλου. «Γι' αυτό είμαστε πάντα σε μια κατάσταση εγρήγορσης», είπε, ενώ όσον αφορά τη μετακίνηση πρόσθετων αστυνομικών δυνάμεων στον Εβρο (συνολικά 400 αστυνομικών), υποστήριξε ότι «είναι στην ουσία μια αντικατάσταση προσωπικού, που ήταν εκεί τους τελευταίους μήνες».

Περιοδεία στη συνοριακή γραμμή του Εβρου πραγματοποίησε χτες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος μετέβη στις Φέρες Εβρου, όπου μεταξύ άλλων είχε σύσκεψη με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και τους επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης στις Φέρες, δηλώνοντας κατόπιν πως «χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση, κανένας εφησυχασμός και καμία ολιγωρία», συμπληρώνοντας ωστόσο πως «δεν συμβαίνει τίποτα το έκτακτο, τίποτε το οποίο πρέπει να μας ανησυχεί».

Ενώ παρουσιάζοντας για ακόμα μία φορά τις δυνάμεις της FRONTEX ως δήθεν εγγυητές της ασφάλειας και των συνόρων, ανοίγοντας έτσι πολύ επικίνδυνους δρόμους, δήλωσε πως «θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι φύλακες είναι εδώ. Οι δυνάμεις του Frontex είναι εδώ και η μεθόριος είναι ασφαλής και θα παραμείνει ασφαλής γιατί η κυβέρνηση είναι παρούσα, έχει σχέδιο, έχει στρατηγική».

Θυμίζουμε, στο μεταξύ, πως η «στρατηγική» της κυβέρνησης περνάει μέσα από τα παζάρια ΕΕ - Τουρκίας για μια νέα συμφωνία εγκλωβισμού των ξεριζωμένων, παζάρια που δίνουν «αέρα» στην Τουρκία να αξιοποιεί το ζήτημα ως επιπλέον μοχλό για τις διεκδικήσεις της, με τον πρωθυπουργό μόλις προχτές σε συνέντευξή του στην «Bild» να επαναλαμβάνει πως η Τουρκία «δικαιούται να λάβει βοήθεια από την Ευρώπη (...) αλλά είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς εκβιασμού».

Αξίζει εξάλλου να καταγραφεί και η χτεσινή τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη σε εκδήλωση του «Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής"» που συνδιοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτικών Ιδρυμάτων (ENOP EU) η οποία υπογράμμισε πως «χρειαζόμαστε μια συνολική συμφωνία με την Τουρκία... Μια συμφωνία που θα αφορά θέματα οικονομίας, ασφάλειας, συνόρων» προσθέτοντας ότι «οι ευρωτουρκικές σχέσεις πρέπει να καθοριστούν με αυτή την καθολική συμφωνία, η ΕΕ δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο, πρέπει να δράσει προς την κατεύθυνση αυτή».

«Παρούσα» σε επικίνδυνα σχέδια και διευθετήσεις η κυβέρνηση

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μιλώντας χτες στο ρ/σ «Θέμα» είπε ότι «υπήρξαν από την τουρκική πλευρά δηλώσεις αρμοδίων παραγόντων που είναι λογικό να προκαλούν ανησυχίες στη χώρα μας».

Μιλώντας γενικότερα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε ότι «μια είναι κρύο και μια ζεστό, περνάμε από κλιμάκωση στην αποκλιμάκωση. Η Ελλάδα θέλει την αποκλιμάκωση και τη χείρα φιλίας στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Εφόσον η Τουρκία θέλει να συναντηθούμε σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα είναι πρόθυμη», πάντα επί ευρωΝΑΤΟικής βάσης όπου εξυφαίνονται επικίνδυνες διευθετήσεις για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Ο Ν. Δένδιας αναφέρθηκε εξάλλου και στη Λιβύη, όπου η Τουρκία με τις πλάτες ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ενισχύει τα πατήματά της στο πλευρό της κυβέρνησης Σάρατζ κατά των δυνάμεων Χάφταρ, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ διεκδικεί ρόλο στο «ναρκοπέδιο» για τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Είπε συγκεκριμένα ο Ν. Δένδιας για τη Λιβύη ότι «δεν τη θεωρούμε ελληνοτουρκική διαφορά. Θέλουμε ειρήνευση στην χώρα αυτή και να αποφασίσουν οι πολίτες με εκλογές». «Εμείς υπολογίζαμε την εφαρμογή της νομιμότητας στη Λιβύη και αυτό φέρνει ως λογικό παρακολούθημα την κατάργηση του μνημονίου Λιβύης - Τουρκίας. Αυτό που επιδιώκει η Ελλάδα και το έχει πετύχει σε κάποιο βαθμό είναι να είναι παρούσα στην Λιβύη», συμπλήρωσε, επιβεβαιώνοντας έτσι την παρουσία της κυβέρνησης στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή που εκθέτουν το λαό σε μεγάλους κινδύνους για τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα παρουσίασε την ευρωενωσιακή επιχείρηση «Irini» στα ανοιχτά της χώρας και τη συμμετοχή της Ελλάδας ως «εχέγγυο» προάσπισης της ελληνικής κυριαρχίας νότια της Κρήτης, όταν είναι ακριβώς το παζάρι ΕΕ - Τουρκίας που βάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο κρεβάτι του Προκρούστη. Είπε ο υπουργός: «Αυτό που έχει αποφασιστεί είναι να υπάρξει δύναμη ευρωπαϊκή νότια της Κρήτης (...) Το γεγονός ότι έχουμε για ένα 6μηνο τη διοίκηση του στόλου (της ΕΕ που θα αναπτυχθεί εκεί) είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα».

Στην παρατήρηση, τέλος, ότι η Τουρκία είναι παρούσα στη Λιβύη, βρήκε να απαντήσει πως «η Τουρκία βρίσκεται και στη Σομαλία και στο Κατάρ, μην θεωρείτε πολύ ευφυές την υπερεπέκταση της Τουρκίας που ζει με τον νεοοθωμανισμό», συνεχίζοντας τον επικίνδυνο εφησυχασμό.

Να σημειωθεί στο μεταξύ πως όπως ανακοινώθηκε χτες «καθ' οδόν» για την συμμετοχή στην ευρωενωσιακή αποστολή «Irini» στα ανοιχτά της Λιβύης, βρίσκεται η φρεγάτα «Σπέτσαι», αντί της «Υδρα» όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί η οποία υπέστη βλάβη.


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ