Πέμπτη 28 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ
Παρεμβάσεις για την «υπεύθυνη διαχείριση» των ελληνοτουρκικών «διαφορών»

Από την επίσκεψη Πάλμερ στον Εβρο τον περασμένο Μάρτη
Από την επίσκεψη Πάλμερ στον Εβρο τον περασμένο Μάρτη
Την ικανοποίηση των ΗΠΑ για τη συμβολή τους στην «υπεύθυνη διαχείριση» των ελληνοτουρκικών «διαφορών» και τη «μείωση των ελληνοτουρκικών εντάσεων» - ως στοιχείο για την προώθηση του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού σε όλη την περιοχή και τη διατήρηση της ΝΑΤΟικής συνοχής απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου - εξέφρασε χτες ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ.

Οπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ από τη Νέα Υόρκη, μιλώντας σε εκδήλωση της «δεξαμενής σκέψης» «German Marshall Fund», ο Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι «εργαζόμαστε με τους συμμάχους και εταίρους μας για την προώθηση του διαλόγου, της υπεύθυνης διαχείρισης των πεδίων όπου διαφωνούν, για την αποκλιμάκωση των σημείων αντιπαράθεσης πριν εμπλακούν σε κρίσεις». Εξήγησε δε ότι «αυτό δεν είναι νέο ζήτημα. Είναι κάτι με το οποίο ασχολούμαστε για πολλά χρόνια και μερικά από αυτά τα σημεία τριβής υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό».

Κατά τ' άλλα διαπίστωσε - και αυτός - ότι «υπάρχουν προκλήσεις με υπερπτήσεις από τουρκικά αεροσκάφη, τις οποίες έχει τονίσει η ελληνική κυβέρνηση» αλλά και ότι, κατά την επίσκεψή του στην Αλεξανδρούπολη, το Μάρτη, ενθάρρυνε «την Τουρκία να εργαστεί για να μειώσει αυτές τις εντάσεις». Υποστήριξε μάλιστα ότι «έκτοτε έχουμε δει την ένταση στα σύνορα να αποκλιμακώνεται...», προφανώς θεωρώντας «αποκλιμάκωση» τις εντεινόμενες προκλήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο, Κύπρο, αλλά και την πρόσφατη αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης και του πρωτοκόλλου για τον καθορισμό των συνόρων στον Εβρο.

Παρέμβαση Πάιατ για «διάλογο»

Παρέμβαση είχαμε χθες και από τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ. Μιλώντας στο «Mega», είπε μεταξύ άλλων ότι Ελλάδα και ΗΠΑ είναι στενοί σύμμαχοι εντός ΝΑΤΟ, ότι η διμερής στρατιωτική σχέση είναι πιο ισχυρή από ποτέ, διανθισμένη και με στενές - όπως τόνισε - προσωπικές σχέσεις μεταξύ κυβερνητικών και στρατιωτικών στελεχών των δύο χωρών, εδραζόμενη επίσης πάνω στη διεύρυνση του «στρατηγικής συνεργασίας», που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ κσι συνεχίζεται επί ΝΔ.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα σε ό,τι αφορά «παράκτιες δραστηριότητες», εξ ου και κάλεσε την Αγκυρα να απόσχει από «μονομερείς ενέργειες», σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες ζώνες, καλώντας ωστόσο τα τέτοια ζητήματα να διευθετηθούν μέσω «διαλόγου», όπου, βέβαια τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μπαίνουν ...υπό συζήτηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Επέμεινε ότι τα ζητήματα στο Αιγαίο οι δυο πλευρές πρέπει να τα αντιμετωπίσουν ως «σύμμαχοι», εκφράζοντας ταυτόχρονα ο Πάιατ υποστήριξη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη στην προσπάθεια να κρατηθούν ανοικτοί οι δίαυλοι «διαλόγου». Δήλωσε, άλλωστε, και την εμπιστοσύνη των ΗΠΑ στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της κατάστασης, με μπούσουλα προφανώς τα αμερικανοΝΑΤΟικά προτάγματα.

Αλλωστε παραπέμποντας στη μεγάλη εικόνα των ανταγωνισμών στην περιοχή και δείχνοντας ευθέως προς «διευθετήσεις» για τη διατήρηση της ΝΑΤΟικής συνοχής χαρακτήρισε «απαράδεκτο» για συμμάχους εντός του ΝΑΤΟ να εμπλέκονται σε καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε κάποιο «ατύχημα», προειδοποιώντας ότι από μια τέτοια κλιμάκωση «οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι αντίπαλοί μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο κάλεσμα ΗΠΑ σε «εποικοδομητικό διάλογο» για τις «εντάσεις στο Αιγαίο»(2022-07-27 00:00:00.0)
ΝΑΤΟική πλατφόρμα διευθετήσεων με τη «σημαντική» Τουρκία(2021-02-20 00:00:00.0)
Διεργασιών συνέχεια υπό ευρωατλαντική εποπτεία(2020-11-06 00:00:00.0)
Στο ΝΑΤΟικό «τραπέζι», για το «ενωμένο μέτωπο» απέναντι στους ανταγωνιστές(2020-08-27 00:00:00.0)
ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ «γκριζάρουν» το Αιγαίο και σπρώχνουν στη συνεκμετάλλευση(2020-07-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ