Πέμπτη 28 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
ΒΟΥΛΗ
Ψηφίζεται την Παρασκευή ένα ακόμα πακέτο αντεργατικών μέτρων

Με την ψήφιση δύο ακόμα ΠΝΠ αύριο Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής συνεχίζεται το αντεργατικό ντελίριο της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία βρήκε ευκαιρία με την πανδημία για να κάνει νόμο - και μάλιστα με διαδικασίες εξπρές - κάθε αξίωση των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των μεγαλοξενοδόχων κ.ο.κ., για την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης.

Πρόκειται για τις ΠΝΠ που εκδόθηκαν στις 13 Απρίλη και 1η Μάη και κατατέθηκαν με μορφή νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας.

Ενδεικτικά προβλέπονται η παράταση αναστολής των συμβάσεων εργασίας και η καταβολή του επιδόματος των 543 ευρώ για τις 45 μέρες της παράτασης, ενώ με εξαίρεση το πρώτο 45ήμερο, μετά το πέρας της αναστολής συμβάσεων, οι επιχειρήσεις έχουν το ελεύθερο να απολύουν χωρίς τον παραμικρό περιορισμό. Αυτό σημαίνει ότι το αργότερο μετά τα μέσα Ιούλη, οι εργαζόμενοι θα βρεθούν μπροστά σε ένα νέο κύμα απολύσεων. Μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής, η επιχείρηση μπορεί να κάνει άρση αναστολής του ελάχιστου 40% των εργαζομένων. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, δηλαδή το 60%, μπορούν να παραμένουν σε αναστολή.

Μπορεί, επίσης, το τμήμα των εργαζομένων που θα επαναφέρει η εργοδοσία στη δουλειά μετά την αναστολή να είναι σε καθεστώς υποαπασχόλησης, διατηρώντας το δικαίωμα να του επιβάλλει «εκ περιτροπής εργασία» για δύο βδομάδες κάθε μήνα και άρα τη μισή αμοιβή, να επιβάλλει μειωμένο ωράριο και μειωμένο μισθό, αλλά και να «δανείζει» εργαζόμενους σε άλλες επιχειρήσεις, πέραν του δανεισμού στο εσωτερικό των ομίλων.

Με το άρθρο 13, προσαρμόζεται το ωράριο εργασίας των εργαζομένων με το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Ενώ το άρθρο 14 προβλέπει και το πάγωμα του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με τη σχετική ΠΝΠ.

Στις ΠΝΠ προβλέπεται επίσης η παράταση της δυνατότητας στους εφοπλιστές των ποντοπόρων πλοίων να μην εφαρμόζουν ακόμα και τις κουτσουρεμένες οργανικές συνθέσεις.

Προβλέπουν ακόμα ότι Γενικές Συνελεύσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων μπορούν να γίνονται με τηλεδιάσκεψη, υπονομεύοντας την ίδια τη λειτουργία των σωματείων.

Δεν λείπουν και από αυτές τις ΠΝΠ και έξτρα «δωράκια» στους επιχειρηματικούς ομίλους, με παραπέρα φοροαπαλλαγές, επιχορηγήσεις κ.ο.κ.

Κατά τη χτεσινή και τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής επί του νομοσχεδίου, ο εισηγητής της ΝΔ, Σπ. Πνευματικός, προκλητικά έλεγε ότι «στηρίζουμε τις επιχειρήσεις και με τον τρόπο αυτό στηρίζουμε και τους εργαζόμενους», ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Παπαχριστόπουλος, απαντούσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει περισσότερα για τις επιχειρήσεις.

Εργασιακός Αρμαγεδδώνας

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης ανέφερε ότι τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση το ένα μετά το άλλο με τις ΠΝΠ, αξιοποιώντας πέρα από την πανδημία και τη συναίνεση που επιδεικνύουν ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, είναι εργασιακός Αρμαγεδδώνας για τους εργαζόμενους. «Δεν υπάρχει νέο αίτημα των επιχειρηματικών ομίλων που να μην το έχετε ενσωματώσει στις ΠΝΠ», ανέφερε, θυμίζοντας ότι «το ίδιο κάνατε όλοι σας, ιδιαίτερα με τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους». Και πρόσθεσε ότι και τότε οι κυβερνήσεις έλεγαν ότι θα είναι προσωρινοί, όμως οι μνημονιακοί νόμοι είναι όλοι σε ισχύ και τώρα σε αυτούς έρχονται να προστεθούν και τα νέα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα.

«Ολοι σας - ανέφερε προς την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα - έχετε ευθύνη για την επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων και του λαού, υπόλογοι για τη φτώχεια και εξαθλίωση που απλώνονται σε μεγάλο μέρος του λαού μας. Αυτό διασφαλίζει η πολιτική σας, τα θέλω των επιχειρηματικών ομίλων, τις ανάγκες τους για φτηνό εργατικό δυναμικό, για ένταση της εκμετάλλευσης για να έχουν αυξημένη την κερδοφορία».

«Αυτή η πολιτική», επισήμανε ο Χρήστος Κατσώτης, «τσακίζει τις ζωές χιλιάδες ανέργων, εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων. Αυτή η πολιτική φέρνει την κρίση, αυτή κλείνει και τα εργοστάσια, την ΤΕΡΝΑ, την ΣΝΑΪΝΤΕΡ, τη ΛΑΡΚΟ».

«Αυτό λοιπόν δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα, η εργατική τάξη δεν έχει άλλο δρόμο από τη μαχητική διεκδίκηση για την κατάργηση των μέτρων των ΠΝΠ, των μνημονίων», τη διεκδίκηση για την ικανοποίηση των αναγκών της. Ενώ δήλωσε τη στήριξη του ΚΚΕ στους αγώνες των εργαζομένων που αναπτύσσονται αυτή την περίοδο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ