Τετάρτη 27 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει την επέμβαση ΗΠΑ - ΕΕ στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας

Ερώτηση στον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ

Την επέμβαση των ΗΠΑ και την εμπλοκή της ΕΕ στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτησή της στον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος στην Ερώτησή του αναφέρει συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Εχουν περάσει μερικές βδομάδες αφότου απέτυχε το σχέδιο παραστρατιωτικής, μισθοφορικής ομάδας να διεισδύσει στη Βενεζουέλα από την Κολομβία για την οργάνωση πραξικοπήματος κατά του εκλεγμένου Προέδρου της χώρας. Η επιχείρηση αυτή εναντίον της Βενεζουέλας είχε την υποστήριξη των ΗΠΑ, όπως αποκαλύφθηκε από τους ίδιους τους συλληφθέντες παραστρατιωτικούς, σε συνεργασία με τον αρχιπραξικοπηματία Γκουαϊδό που και η ΕΕ έχει αναγνωρίσει ως "μεταβατικό πρόεδρο" της χώρας.

Η κατάσταση μεταξύ ΗΠΑ και Βενεζουέλας βρίσκεται ξανά σε όξυνση, με επίκεντρο 5 ιρανικά πετρελαιοφόρα πλοία με προορισμό τη Βενεζουέλα. Οι προθέσεις των ΗΠΑ αποτυπώνονται στις δηλώσεις των Αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων που μιλούν για "ανησυχητική εξέλιξη" και "εξετάζουν μέτρα που θα μπορούσαν να λάβουν ως απάντηση στην αποστολή καυσίμων από το Ιράν στη Βενεζουέλα".

Πρόκειται για σχεδιασμούς που υπηρετούν την ανατροπή του εκλεγμένου Προέδρου Νικολάς Μαδούρο και την κυβέρνηση της Βενεζουέλας για να στρωθεί το έδαφος στα ενεργειακά μονοπώλια ΗΠΑ - ΕΕ και των συμμάχων τους στην περιοχή να βάλουν στο χέρι τα πλούσια κοιτάσματα της χώρας. Ο συντονισμός της ΕΕ με τις ΗΠΑ, η επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας και η επιβολή κυρώσεων στρέφονται ενάντια στο λαό της χώρας, ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος να καθορίσει τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις, χωρίς ξένες επεμβάσεις και απόπειρες πραξικοπήματος.

Πώς τοποθετείται ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ / αντιπρόεδρος της Επιτροπής

  • σε σχέση με την επέμβαση των ΗΠΑ και την εμπλοκή της ΕΕ στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας, τις κλιμακούμενες αμερικανικές απειλές ενάντια στον εκλεγμένο Πρόεδρο και το λαό της Βενεζουέλας;
  • απέναντι στο σχέδιο δολοφονίας στελεχών της κυβέρνησης Μαδούρο από μισθοφορικές - παραστρατιωτικές ομάδες, υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης της Κολομβίας και με τη συνεργασία των ΗΠΑ;».
Εισαγγελική έρευνα για το κόμμα Γκουαϊδό

Στο μεταξύ, παρέμβαση κατά του κόμματος του Χουάν Γκουαϊδό έκανε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Βενεζουέλας, Τάρεκ Ουίλιαμ Σάαμπ, ζητώντας από το Ανώτατο Δικαστήριο (TJS) να κηρύξει «τρομοκρατική οργάνωση» τη «Λαϊκή Βούληση» (Voluntad Popular), που κατηγορείται ότι πρωτοστάτησε στην απόπειρα εισβολής μισθοφόρων στη χώρα στις αρχές Μάη.

Μεταξύ άλλων η «Λαϊκή Βούληση» κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε «χρήματα βενεζουελανών λογαριασμών στο εξωτερικό» και της «Citgo», της θυγατρικής της κρατικής επιχείρησης πετρελαίου PdVSA στις ΗΠΑ, «με τη βοήθεια των ΗΠΑ», για να χρηματοδοτήσει «μια εισβολή μισθοφόρων στην επικράτειά μας». Στη Βενεζουέλα έφτασε και το 2ο από τα συνολικά 5 δεξαμενόπλοια που στέλνει το Ιράν στη χώρα, μεταφέροντας συνολικά 1,5 εκατομμύριο βαρέλια βενζίνης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εύσημα από τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ στην κυβέρνηση Μητσοτάκη(2020-06-03 00:00:00.0)
Προετοιμάζονται σενάρια επέμβασης των ΗΠΑ(2019-05-22 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η επέμβαση ΗΠΑ και ΕΕ(2019-02-02 00:00:00.0)
«ΗΠΑ», η λέξη που δεν λέγεται...(2019-02-01 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι»(2019-01-31 00:00:00.0)
Συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον επιτετραμμένο της Βενεζουέλας(2019-01-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ