Τετάρτη 27 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Το βασικό ερώτημα είναι ποιος έχει στα χέρια του την τεχνολογία

«Το βασικό ερώτημα είναι ποιος αξιοποιεί την τεχνολογία για ποιο σκοπό, και από την άποψη αυτή η τεχνολογία δεν είναι κάτι ουδέτερο, αλλά αποκτά ταξικά χαρακτηριστικά», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, παρεμβαίνοντας χτες στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, τα μέλη της οποίας ενημέρωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, για τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση για τον λεγόμενο «ψηφιακό μετασχηματισμό» του κράτους και πώς η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής αυτής της διαδικασίας.

Ο υπουργός σημείωσε ότι με επιταχυντή τον κορονοϊό τακτοποιείται μία «εκκρεμότητα ετών» που ήταν «η μείωση της γραφειοκρατίας που αποτελεί στρατηγική της κυβέρνησης», στόχος που κατά τον υπουργό ήταν πολύ πίσω από τις απαιτήσεις που έθετε ο ΟΟΣΑ. Η αναφορά αυτή δείχνει βέβαια και τον προσανατολισμό των «εκσυγχρονισμών» που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, για να διευκολύνει τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων, παρά την προσπάθεια και χτες του υπουργού να προβάλει τις αλλαγές που αφορούν την επέκταση π.χ. των ψηφιακών ραντεβού στα ΚΕΠ, στους δήμους και τον ΕΦΚΑ κ.ο.κ. Ειδική αναφορά έκανε και στα δίκτυα 5G, λέγοντας ότι «η δημοπρασία του 5G θα συμβεί κανονικά βάσει χρονοδιαγράμματος πριν το τέλος του έτους».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μ. Κάτσης, αφού ισχυρίστηκε ότι επί κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έγινε το «άλμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό», πρότεινε στην κυβέρνηση «να αναλάβετε κάποιες δράσεις, ούτως ώστε οι επιχειρήσεις να μην σηκώσουν το κόστος και το βάρος» του «μετασχηματισμού» αυτού, όπως π.χ. για το ηλεκτρονικό εμπόριο κ.ο.κ.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι η τεχνολογία στις συνθήκες του καπιταλιστικού συστήματος «αντί να απελευθερώνει τον εργαζόμενο, να βελτιώνει τη θέση των λαϊκών στρωμάτων, δυστυχώς επιδεινώνει και τους όρους εργασίας, αλλά και διευρύνει ακόμη περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες».

Ανάμεσα στα άλλα αναφέρθηκε και στο πώς ενώ η τεχνολογία αυξάνει την παραγωγικότητα της εργασίας, άρα χρειάζονται λιγότερα χέρια, στον καπιταλισμό τα χέρια που «περισσεύουν» πάνε στην ανεργία, ενώ στο πλαίσιο μιας άλλης κοινωνίας με κεντρικό σχεδιασμό και κοινωνικό έλεγχο στα μέσα παραγωγής οι εργαζόμενοι θα δούλευαν λιγότερο και θα αμείβονταν περισσότερο.

Οσο για τη «μείωση της γραφειοκρατίας» ανέφερε ότι το κύριο για την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα «είναι να διευκολύνετε τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων», ενώ τόνισε και πως «στο όνομα της πάταξης της γραφειοκρατίας, πάνε περίπατο οι όποιες προστασίες υπήρχαν είτε στο περιβάλλον, είτε στο σύστημα της δημόσιας Υγείας, είτε σε άλλα θέματα». Υπενθύμισε δε ότι η μείωση της γραφειοκρατίας ήταν από τα βασικά ζητήματα που έθετε το ΣΕΒ, «για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων».

Ανέδειξε ακόμα ότι όποιος έχει στα χέρια του αυτή την τεχνολογία μπορεί να ελέγξει έναν τεράστιο όγκο στοιχείων, προσωπικών δεδομένων που μπορεί να τον αξιοποιήσει αναλόγως και έκανε ειδική αναφορά στον πόλεμο που μαίνεται κυρίως ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα για το ποιες πολυεθνικές θα έχουν τη διαχείριση των δικτύων 5G.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ