Τετάρτη 27 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΙΣΡΑΗΛ - ΚΥΠΡΟΥ
Συνομίλησαν με επίκεντρο την «ιδιαίτερη συγκυρία»

Συμφωνώντας για τη σημασία της τριμερούς Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι, είχε ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συνεχάρη τον πρώτο για την ανάληψη των καθηκόντων του «σε μια ιδιαίτερη συγκυρία για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις». Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Λευκωσίας, οι δύο υπουργοί «αντάλλαξαν απόψεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στην Κύπρο και το Ισραήλ, τις σχέσεις ΕΕ - Ισραήλ, ενώ ανασκόπησαν, ανάμεσα σε άλλα, τις στρατηγικής σημασίας σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και την προοπτική περαιτέρω εμβάθυνσής τους σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος». Ειδικότερα, συζήτησαν «για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, δεδομένης και της κοινής προσέγγισης των δύο χωρών για οικοδόμηση κλίματος ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή». Αναδεικνύοντας πώς εννοούν το «κλίμα ασφάλειας», «οι υπουργοί συμφώνησαν για τη σημασία του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας ανάμεσα στην Κύπρο, το Ισραήλ και την Ελλάδα, όπως επίσης για την ad hoc θεματική συμμετοχή των ΗΠΑ».

Σημειωτέον, ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης στο Ισραήλ συμπίπτει με την όξυνση των ανταγωνισμών αλλά και την προώθηση των σχεδίων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με στόχο την «απόκρουση» της επιρροής της Ρωσίας, της Κίνας κ.ά. στην περιοχή (και όχι μόνο), ιεραρχώντας ψηλά σε αυτήν την κατεύθυνση και τη διατήρηση της Τουρκίας στο δυτικό στρατόπεδο.

«Φλερτ» Ισραήλ - Τουρκίας

Σ' αυτό το πλαίσιο δεν είναι τυχαία η συζήτηση που δυναμώνει για τα περιθώρια αναθέρμανσης των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ, όπως και οι κινήσεις που γίνονται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Λίγες μέρες απ' όταν ο διπλωματικός επιτετραμμένος του Ισραήλ στην Αγκυρα, Ρ. Γκίλαντ, έγραφε πως μια αποκατάσταση των σχέσεων «μπορεί να αποφέρει οφέλη τόσο στην Τουρκία όσο και στο Ισραήλ για να αντιμετωπίσουμε τις κοινές μας προκλήσεις με μεγαλύτερη επιτυχία, όπως μπορεί κανείς να δει στη Συρία. Αλλά όχι μόνο στη Συρία», ενδιαφέρον προκάλεσε η εξέλιξη επανέναρξης (μετά από 10ετία) των πτήσεων ισραηλινών μεταγωγικών αεροσκαφών προς την Τουρκία.

Την αρχή έκανε την Τρίτη μεταγωγικό αεροσκάφος των ισραηλινών αερογραμμών, «El Al», που μετέφερε ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό από την Κωνσταντινούπολη στη Νέα Υόρκη. Εκπρόσωπος της εταιρείας επιβεβαίωσε την προσγείωση αεροσκάφους της «El Al Dreamliner» στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, μεταφέροντας περίπου 24 τόνους εμπορευμάτων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μάλιστα, η ισραηλινή αεροπορική εταιρεία «El Al» έχει ζητήσει από τις τουρκικές αρχές να επαναλάβει κανονικά τις τακτικές πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών, στο πλαίσιο ευρύτερου ανασχεδιασμού των δραστηριοτήτων της για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες από την πανδημία.

Ενδιαφέρον είχε και το σχετικό ρεπορτάζ του «Μπλούμπεργκ», σύμφωνα με το οποίο εκπρόσωπος της ισραηλινής πρεσβείας στην Τουρκία (που βέβαια είναι υποστελεχωμένη τα τελευταία χρόνια λόγω των διμερών εντάσεων) σε tweet σχολίασε ότι η επανάληψη των πτήσεων μεταξύ Τελ Αβίβ και Κωνσταντινούπολης θα βοηθήσει να φτάσει το διμερές εμπόριο σε «επίπεδα ρεκόρ». Το πρακτορείο μετέδωσε ακόμα ότι τον Απρίλη, η Τουρκία είχε στείλει ιατρικό εξοπλισμό και στο Ισραήλ, στο πλαίσιο της «διπλωματίας του κορονοϊού», σε «μια απρόσμενη έκφραση αλληλεγγύης που άνοιξε το δρόμο για μια βελτίωση στις τεταμένες σχέσεις των κάποτε στρατηγικών συμμάχων...».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ