Παρασκευή 15 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Παρεμβάσεις σωματείων για την καταβολή της μισθοδοσίας

Στάση εργασίας (1 μ.μ. - 4 μ.μ.) και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας στις 2 μ.μ. οργανώνει τη Δευτέρα 18/5 το Σωματείο Εργαζομένων «First Data», ενάντια στη μη καταβολή μισθού από την εργοδοσία σε δύο εργαζόμενους που βρίσκονταν σε κατ' οίκον περιορισμό για 14 μέρες, κατόπιν σύστασης του ΕΟΔΥ. Καταγγέλλει επίσης ότι η εργοδοσία σχεδιάζει να αφαιρέσει τους μισθούς από άλλους τρεις εργαζόμενους στην επόμενη μισθοδοσία, για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Το Σωματείο έχει κάνει καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και έχει ζητήσει για τη Δευτέρα συνάντηση με εκπρόσωπο του υπουργείου Εργασίας.

«Ο αγώνας που δίνουμε δεν αφορά μόνο τους 5 συναδέλφους μας, μας αφορά όλους, ενωμένοι πρέπει να δώσουμε αυτή την μάχη», τονίζει το Σωματείο, επισημαίνοντας ότι «θα πιέσει με κάθε τρόπο ώστε να δικαιωθούν οι 5 συνάδελφοί μας, που καλούνται εν μέσω πανδημίας να βγάλουν το μήνα με 250 ευρώ και να τρέχουν σε Επιτροπές ΙΚΑ προκειμένου κάποια στιγμή να πάρουν αυτά που τους οφείλονται».

Το Σωματείο καλεί την εργοδοσία «να πληρώσει κανονικά τους εργαζόμενους και να μη διανοηθεί να βάλει χέρι στη μισθοδοσία των υπόλοιπων συναδέλφων το μήνα Μάιο, διαφορετικά θα λάβει εξέχουσα θέση στη Μαύρη Βίβλο της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και ασυδοσίας εν μέσω πανδημίας. Καλούμε κάθε συνάδελφο να είναι σε ετοιμότητα, να επικοινωνεί με το Σωματείο μας όπως κάνουμε όλο αυτό το διάστημα, να δυναμώσουμε τη φωνή μας ακόμα και αν εργαζόμαστε από το σπίτι, να μην αφήσουμε να πληρώσουμε πάλι εμείς την κρίση τους!».

Σε κέντρα αποκατάστασης στη Θεσσαλία

Να καταβληθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων του κέντρου αποκατάστασης «Αρωγή» στη Λάρισα και στην Καρδίτσα απαιτούν με κοινή ανακοίνωσή τους το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το Σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών Λάρισας και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων «Αρωγής», καταγγέλλοντας ότι τους οφείλονται δεδουλευμένα έως και 12 μηνών.

Οπως επισημαίνουν, «και σε προηγούμενες περιόδους οι εργαζόμενοι αντιμετώπιζαν διαρκώς καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων, παρότι υπήρχε διαρκώς πληρότητα ασθενών και η επιχείρηση είχε δουλειά. Οι συνάδελφοι τότε απάντησαν με την αγωνιστική τους στάση». Πλέον, «εδώ κι ένα τρίμηνο περίπου η εργοδοσία μέσω του εκπροσώπου της προχώρησε σε διαδικασία εκκένωσης των εγκαταστάσεών της από τους ασθενείς που υπήρχαν τελευταία. Στους ίδιους τους εργαζόμενους δεν έχει ανακοινώσει κάτι συγκεκριμένο και μάλιστα για να άρει τις επιφυλάξεις τους έδωσε ένα πολύ μικρό μέρος των χρωστούμενων. Ως αποτέλεσμα, ενώ η εργασιακή σχέση των συναδέλφων με την εταιρεία παραμένει ενεργή, οι ίδιοι δεν εργάζονται, χωρίς να κανείς να τους ενημερώνει τι πρόκειται να γίνει». Παρότι οι εργαζόμενοι έχουν ζητήσει επανειλημμένα εξηγήσεις, «η εργοδοσία παραμένει άφαντη, αποφεύγοντας να απαντήσει τόσο για τις οφειλές της απέναντι στους εργαζόμενους όσο και για το μέλλον της επιχείρησης».

Αντίστοιχα, το Σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών Λάρισας αναδεικνύει τα μεγάλα προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι του ομίλου «Animus», δεκάδες εκ των οποίων τους τελευταίους δυο μήνες δουλεύουν με εκ περιτροπής εργασία, ενώ μεγαλώνει και η εντατικοποίηση της εργασίας. Το Σωματείο απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο Σωματείο και να αντιπαλέψουν την επίθεση που δέχονται.

Στο Σικιαρίδειο Ιδρυμα

Τη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους στο Σικιαρίδειο Ιδρυμα, που βιώνουν εδώ και χρόνια συνεχείς καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας τους και εργασιακή αβεβαιότητα, εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ).

Yπενθυμίζεται ότι 8 χρόνια πριν υπήρξε τρίμηνη αναστολή της λειτουργίας του Ιδρύματος και ακολούθησαν ομαδικές απολύσεις. Συνολικά 22 εργαζόμενοι απολύθηκαν τότε. Το Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς το Σικιαρίδειο δεν άνοιξε κανονικά και έκτοτε διέκοψαν τη φοίτησή τους δεκάδες νέοι με νοητική υστέρηση. Ακολούθησαν κι άλλες απολύσεις.

«Εφόσον η κατάσταση συνεχιστεί, είναι βέβαιο ότι πολύ σύντομα θα έχουμε γεγονότα δραματικά και ίσως μη αναστρέψιμα για το Σικιαρίδειο. Γεγονότα που θα έχουν ως θύματα τις 31 οικογένειες εργαζομένων και τους 85 καταρτιζόμενους - άτομα με αναπηρία του Ιδρύματος και τις οικογένειές τους», επισημαίνει η Ομοσπονδία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ