Παρασκευή 15 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Αγωνιστική παρέμβαση για τους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Ανάπτυξης
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Ανάπτυξης
Κινητοποίηση στο υπουργείο Ανάπτυξης οργάνωσαν χτες το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας μαζί με εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, απαιτώντας να δοθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων, τα οποία οξύνονται εδώ και χρόνια ενώ εργοδότες και κυβερνήσεις «έστηναν χορό» στις πλάτες τους, οδηγώντας τη ναυπηγική βιομηχανία σε οριακή κατάσταση.

«Οι δικές μας ανάγκες εμπρός. Καμία συναίνεση, κανείς συμβιβασμός», έγραφε το πανό του κλαδικού Συνδικάτου που ξεδίπλωσαν οι εργαζόμενοι μπροστά στην είσοδο του υπουργείου, όπου είχαν πάρει θέση αστυνομικές δυνάμεις. Δίνοντας το στίγμα των διεκδικήσεων, το πανό της «Συσπείρωσης Εργαζομένων» στο επιχειρησιακό σωματείο έγραφε: «Να πληρωθούν τώρα τα δεδουλευμένα. Μόνιμη και σταθερή δουλειά. Καμία απόλυση. Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Μέτρα Υγείας και Ασφάλειας».

«Ηρθαμε εδώ για να απαιτήσουμε λύση, όχι όμως οποιαδήποτε λύση και πολύ περισσότερο σε βάρος των εργαζομένων», τόνισε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Μετάλλου, σημειώνοντας ότι για μια δεκαετία οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της απληρωσιάς. «Δεν πάει άλλο με αυτήν την κατάσταση. Εχουν κλείσει σπίτια και μας κουνάνε και το δάχτυλο, ενώ η επιχείρηση χρωστάει σε κάθε εργαζόμενο δεκάδες χιλιάδες ευρώ», επισήμανε, προσθέτοντας ότι «οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουν τους εκβιασμούς, δεν μπορούν να επιβιώσουν με "έναντι", να μη δείξουν καμία αναμονή και να οργανώσουν τώρα την πάλη τους και για όσο χρειαστεί».

Στη συνάντηση που ακολούθησε με τον υπουργό Ανάπτυξης, Α. Γεωργάδη, η αντιπροσωπεία του Συνδικάτου και των εργαζομένων του ναυπηγείου έθεσε τα αιτήματα της κινητοποίησης. Σε σχετική ανακοίνωση το Συνδικάτο Μετάλλου, αφού σημειώνει ότι ο υπουργός είπε πως τη Δευτέρα θα υπάρξει τροπολογία ώστε να γίνει η πληρωμή μέχρι την Παρασκευή 22/5, υπογραμμίζει: «Απαιτήσαμε από την κυβέρνηση, που είναι και η μοναδική που έχει τη δυνατότητα αλλά και την ευθύνη, να δώσει λύση άμεσα για το Ναυπηγείο. Για να αποτελεί όμως η λύση αυτή, λύση και για τους εργαζόμενους, πρέπει να εξασφαλίζει την λειτουργία του Ναυπηγείου, να συμπεριλαμβάνει την αποπληρωμή των δεδουλευμένων και να εξασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να εργάζονται με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα». Ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία για την εξαγορά των ναυπηγείων από την αμερικανικών συμφερόντων ΟΝΕΧ και «δεσμεύτηκε ότι θα είναι όρος από πλευράς κυβέρνησης προς την πλευρά της ΟΝΕΧ, σε περίπτωση ολοκλήρωσης της συμφωνίας μεταβίβασης του Ναυπηγείου, η ικανοποίηση των αιτημάτων που θέσαμε».

Σε σχέση με τα παραπάνω, το Συνδικάτο ξεκαθαρίζει: «Δεν είναι η πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια που εξελίσσεται το δράμα των εργαζομένων στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας και συνολικά του ναυπηγικού κλάδου, που ακούμε διάφορα από τις κυβερνήσεις και στη συνέχεια διαψεύδονται από τη ζωή. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η κυβέρνηση έχει το μαχαίρι έχει και το καρπούζι... Μοναδικός θεματοφύλακας όμως της ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων μας είναι ο δικός μας αγώνας και η δική μας καθημερινή πίεση μέχρι την οριστική δικαίωση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη στοχοποίηση του προέδρου του(2022-08-02 00:00:00.0)
Στον δρόμο και απλήρωτοι για την «εξυγίανση» των κερδών του επενδυτή(2022-07-29 00:00:00.0)
Διασφάλιση των θέσεων εργασίας, εξόφληση δεδουλευμένων και ΣΣΕ για όλους(2022-07-15 00:00:00.0)
Στο πλευρό των μεταλλεργατών σε Πέραμα και Ελευσίνα(2020-04-16 00:00:00.0)
Αγωνίζονται ενάντια στην απληρωσιά και την εξαθλίωση(2013-01-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ