Ακόμα 10 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα ανακοινώθηκαν χτες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 2.576 (το 55,7% είναι άνδρες). Οι διασωληνωμένοι είναι 41, με διάμεση ηλικία τα 67 έτη, εκ των οποίων το 29,3% είναι γυναίκες και το 88% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και είναι μεγάλης ηλικίας. 71 άνθρωποι έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Αλλος ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, με το σύνολο των νεκρών να φτάνει τους 139 (μέσος όρος ηλικίας 74 έτη, ενώ το 91,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ήταν άνω των 70 ετών). Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 72.130 δείγματα.
Στο μεταξύ, μετά την απογείωση της περιβόητης «ατομικής ευθύνης» και για την επιτυχή έκβαση στην «επάνοδο προς τη μερική κανονικότητα» - για να κρυφτεί η ευθύνη των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου για την κατάσταση του συστήματος Υγείας και για τις άλλες πλευρές που σχετίζονται με την πανδημία - χτες ήρθε η σχετική παραδοχή του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Σ. Τσιόδρα: «Το βάρος από την αρχή ήταν στον πολίτη, δεν αλλάζει κάτι τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά...
Σε ό,τι αφορά τα διαγνωστικά τεστ, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επαναλάμβαναν διαρκώς ότι δεν τίθεται θέμα επάρκειας (την ίδια ώρα που ακόμα και υγειονομικοί με συμπτώματα κατήγγειλαν ότι δεν τους γινόταν εργαστηριακός έλεγχος), χτες ο Σ. Τσιόδρας ανέφερε ότι μέχρι τώρα ο εργαστηριακός έλεγχος «έγινε με κριτήρια επάρκειας των τεστ». Από εδώ και πέρα, είπε, ο δειγματοληπτικός και εργαστηριακός έλεγχος θα επεκταθεί, θα αφορά και ειδικές κατηγορίες ασυμπτωματικών, που ζουν σε δομές, πρόσφυγες, ανθρώπους με ειδικές ανάγκες κ.ά.
Μιλώντας για τη χρήση μάσκας στο γενικό πληθυσμό, ανέφερε ότι επιβάλλεται «πάνινη, υφασμάτινη ή και χάρτινη» μάσκα σε κλειστούς χώρους ή χώρους με ιδιαίτερο συγχρωτισμό, όπως τα ΜΜΜ, ενώ για τις μάσκες υψηλής προστασίας με βαλβίδα ανέφερε ότι η χρήση τους από το γενικό πληθυσμό είναι λάθος και δεν συστήνεται. Θα ακολουθήσουν σχετικές οδηγίες από τον ΕΟΔΥ.