Πέμπτη 30 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ
ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τώρα ... τρέχει για τεστ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Μπροστά στον ασίγαστο σάλο που προκαλούν οι τελευταίες αποκαλύψεις για τον υψηλό αριθμό θανάτων ηλικιωμένων σε γηροκομεία της Αγγλίας και της Ουαλίας από την πανδημία κορονοϊού, το βρετανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χτες τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ σε όλους τους οίκους ευγηρίας της χώρας ώστε να περιοριστούν περαιτέρω θανατηφόρα κρούσματα σε προσωπικό και τρόφιμους. Παράλληλα παραδέχθηκε ότι περίπου το ένα τρίτο των θανάτων από την πανδημία καταγράφηκε σε γηροκομεία της Αγγλίας και της Ουαλίας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Τζορτζ Γιουστίς, μιλώντας στο δίκτυο «Sky News» παραδέχθηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «ίσως» έχει τον χειρότερο απολογισμό σε ό,τι αφορά τα θύματα της πανδημίας σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

Από την άλλη, η υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, ανακοίνωσε ότι από σήμερα τίθεται σε ισχύ εκτάκτως άρση των περιορισμών που ισχύουν για ισχυρά, συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως είναι τα οπιούχα και η μεθαδόνη. Τα φάρμακα αυτά θα μπορούν να δίνονται από τα φαρμακεία χωρίς συνταγή γιατρού ώστε να ελαφρύνει το βάρος που σηκώνει, σε ό,τι αφορά τη συνταγογράφηση, το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ωστόσο, ο κίνδυνος να γίνει αλόγιστη χρήση αυτής της «διευκόλυνσης» είναι ορατός. Επιπροσθέτως ανακοινώθηκε ότι από σήμερα θα διενεργούνται ημερησίως περίπου 100.000 διαγνωστικά τεστ σε όλη τη χώρα, από τα περίπου 43.000 που διενεργούνταν έως τις αρχές της βδομάδας. Στόχος, όπως διευκρινίστηκε, είναι να εξεταστούν (κατόπιν ραντεβού) όλοι οι ενήλικες άνω των 65 ετών και οι Βρετανοί που επιστρέφουν στους χώρους δουλειάς.

Παράλληλα, ο νέος αρχηγός των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, προκάλεσε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να παρουσιάσει εκτενές σχέδιο εξόδου από την κρίση της πανδημίας προβλέποντας πως η Βρετανία «κινδυνεύει να μείνει πίσω» από άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία που το έχουν κάνει ήδη. Επέκρινε επίσης για μία ακόμη φορά την κυβέρνηση για τον υψηλό αριθμό θανατηφόρων κρουσμάτων που πλέον ξεπερνούν τις 27.500.

Στο μεταξύ, η καταιγίδα απολύσεων και αρνητικών επιπτώσεων σε διάφορους τομείς της οικονομίας εξαιτίας της πανδημίας στη Βρετανία συνεχίζεται, με τον όμιλο της αεροπορικής εταιρείας «British Airways» (ΒΑ, που συμπεριλαμβάνει τις μικρότερες αεροπορικές «Iberia» και «Vueling») να σχεδιάζει έως και 12.000 απολύσεις εργαζομένων λόγω μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στα έσοδα που προκαλεί η παρατεταμένη απαγόρευση πτήσεων. Ο Μπράιαν Στρούτον, γενικός γραμματέας του συνδικάτου των πιλότων, BALPA, σχολίασε ότι «οι πιλότοι και το προσωπικό της BA είναι καταρρακωμένοι από αυτήν την απροσδόκητη ανακοίνωση (...) από μια αεροπορική εταιρεία που ισχυρίστηκε ότι ήταν αρκετά εύπορη για να αντέξει την καταιγίδα Covid και αρνήθηκε κυβερνητική βοήθεια».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ