Πέμπτη 30 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ
ΓΑΛΛΙΑ
Συνεχίζεται η «κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

Διατηρούνται περιορισμοί σε μετακινήσεις και συναθροίσεις, όπως και αυξημένα περιθώρια για επιβολή τηλεργασίας

Η γαλλική κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο που θα προβλέπει την παράταση της «κατάστασης έκτακτης ανάγκης», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ, ενώ παρουσίασε το κυβερνητικό σχέδιο για τη σταδιακή άρση μέτρων που ίσχυαν έως τώρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο θα επιτρέπει στην κυβέρνηση με την έκδοση διατάγματος να περιορίζει μετακινήσεις και συναθροίσεις, όπως επίσης να προσαρμόζει τη λειτουργία των επιχειρήσεων, ανάλογα με την εξέλιξη στην εξάπλωση της νόσου.

Ο Φιλίπ είπε ότι στις 11 Μάη θα ξεκινήσει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, εφόσον όμως ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων έχει μειωθεί σταθερά κάτω των 3.000 (τις δύο τελευταίες βδομάδες τα νέα κρούσματα είναι κατά μέσο όρο 2.162 τη μέρα).

Ξεκαθάρισε πάντως ότι η τηλεργασία ήρθε για να μείνει, απευθύνοντας έκκληση «όπου είναι δυνατό» (δηλαδή όπου μπορέσουν να το δικαιολογήσουν - επιβάλουν - οργανώσουν οι εργοδότες) οι πολίτες να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι, ανεξάρτητα από τους ρυθμούς αύξησης των κρουσμάτων.

Ανακοίνωσε επίσης ότι σε περίπτωση που διατηρηθεί χαμηλά ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων, από τις 11 Μάη θα ξεκινήσει το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, για το οποίο όμως είναι πολύ «θολές» οι κατευθύνσεις της κυβέρνησης. Ο Φιλίπ αναφέρθηκε σε «εθελοντική βάση» του ανοίγματος, ανάλογα με την εξάπλωση της νόσου σε κάθε περιοχή, συνθήκες που είναι δύσκολο να διασφαλίσουν τον ενιαίο χαρακτήρα της εκπαιδευτικής διαδικασίας για τα παιδιά. Οι μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα ανοίξουν από τις 18 Μάη, με υποχρεωτική χρήση μάσκας. Ανάμεσα σε άλλα ο Φιλίπ ανέφερε ότι τα μαθήματα θα ξαναρχίσουν μόνο αν δεν υπάρχουν περισσότεροι από 15 μαθητές στην τάξη οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, αλλά είναι αμφίβολο πώς θα διασφαλιστεί επαρκής αριθμός αιθουσών, καλά αεριζόμενων και με επαρκές προσωπικό καθαριότητας.

Επιπλέον, θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς κ.λπ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε χτες ότι η Γαλλία θα εντείνει τον έλεγχό της επί των ξένων επενδύσεων προκειμένου «να προστατεύσει τις επιχειρήσεις της που αντιμετωπίζουν δυσκολίες» λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Το όριο για την έναρξη ελέγχων επί των μη Ευρωπαίων επενδυτών που αποκτούν τμήματα μιας μεγάλης γαλλικής επιχείρησης «θα μειωθεί από το 25% στο 10%» έως το τέλος του έτους, ενώ ο έλεγχος θα επεκταθεί και στον τομέα της βιοτεχνολογίας, δήλωσε ο Λεμέρ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ