Παρασκευή 6 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ - ΗΓΕΣΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Στο επίκεντρο η παραπέρα ενίσχυση των μεγαλοαγροτών και των επιχειρηματικών ομίλων

Οι κυβερνητικές προτεραιότητες σηματοδοτούν την παραπέρα κλιμάκωση της επίθεσης ενάντια στους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους

Από τη χτεσινή συνάντηση Μητσοτάκη - ηγεσίας υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση Μητσοτάκη - ηγεσίας υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
Η παραπέρα ενίσχυση των μεγαλοαγροτών και των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον αγροτοδιατροφικό τομέα βρέθηκε στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης του Κυρ. Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο των συναντήσεων που πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός με κάθε υπουργό, για τον έλεγχο και τον προγραμματισμό του αντιλαϊκού έργου της κυβέρνησης σε κάθε τομέα υπέρ του κεφαλαίου.

Κατά τη συνάντηση σημειώθηκε ότι «βασική στόχευση του υπουργείου είναι να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των αγροτικών επιχειρήσεων, ώστε να διεισδύσει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό της διεθνούς αγοράς». Οπως επισημάνθηκε, «αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της εισαγωγής της καινοτομίας στην παραγωγή και της προώθησης της συλλογικότητας».

Στον απολογισμό του υπουργείου συμπεριλαμβάνονται πλήθος φοροαπαλλαγών και άλλων «κινήτρων» για τους καπιταλιστές που δραστηριοποιούνται στον αγροτοδιατροφικό τομέα, όπως η μείωση του φόρου των αγροτικών επιχειρήσεων από το 28% στο 20%, η μείωση του φορολογικού συντελεστή των αγροτικών συλλογικών σχημάτων κατά 10%, ο νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς, η στενή συνεργασία με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών για τη βελτίωση της ρευστότητας των επενδυτικών σχεδίων.

Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την πολιτική των προκατόχων της, η οποία όχι μόνο δεν έχει σχέση με τα συμφέροντα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, αλλά εξυπηρετεί το στόχο της επιτάχυνσης της συγκέντρωσης της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής στα χέρια λίγων καπιταλιστών, οδηγώντας τους βιοπαλαιστές αγρότες ακόμα πιο γρήγορα στη φτώχεια και την εξαθλίωση, διατηρώντας μόνο εκείνο το τμήμα τους που έχουν ακόμα ανάγκη για να βρίσκουν πρώτη ύλη οι μονοπωλιακοί όμιλοι, όπως επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ.

Ακόμα και με το πολυδιαφημιζόμενο μέτρο της μείωσης του φορολογικού συντελεστή από το 22% στα 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, το κέρδος για τους βιοπαλαιστές αγρότες δεν είναι παρά «ψίχουλα», αν ληφθεί υπόψη ότι με τους αγώνες τους έχουν κατακτήσει αφορολόγητο όριο 8.636 ευρώ. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αύξησε κατά 8% τις ασφαλιστικές εισφορές, οδηγώντας κάθε ζευγάρι αγροτών να πληρώνει 2.700 ευρώ το χρόνο για συντάξεις - ψίχουλα, όταν το 87% ζει με καθαρό εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ...

Το... «νέο μοντέλο αγρότη» είναι κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου

Κατά τ' άλλα, η ΝΔ προβάλλει την κατεύθυνση της ΚΑΠ για συγκέντρωση της παραγωγής μέσω «μορφών συλλογικής ιδιοκτησίας», με αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας μέσω ενσωμάτωσης στην παραγωγή κοινών καλλιεργητικών μεθόδων και τεχνολογικών καινοτομιών. Το περιβόητο «νέο μοντέλο αγρότη», «οργανωμένο σε ομάδες παραγωγών, με περιβαλλοντική συνείδηση και καινοτόμες τεχνολογίες», που προωθεί η κυβέρνηση, απευθύνεται στις ομάδες παραγωγών και τις μεταποιητικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις, αφού αυτοί μπορούν να διαθέσουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για «καινοτόμες τεχνολογίες», και όχι βέβαια στη μάζα των αγροτών, που στενάζει από την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, από τους μεγαλεμπόρους που αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα τους.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει τα συγκεκριμένα άμεσα αιτήματα που προβάλλει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα.

Αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, όπως το αίτημα για αφορολόγητο πετρέλαιο, το οποίο μάλιστα ήταν και προεκλογική της δέσμευση. Απορρίπτει το αίτημα για κατώτατες εγγυημένες τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης. Στο πρόβλημα του ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, καθώς δεν επιδοτείται με τα λεφτά που απαιτούνται, παρουσιάζει ως λύση την εμπλοκή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στο κομμάτι των γεωργικών ασφαλίσεων, που θα έχει ως αποτέλεσμα οι αγροτοκτηνοτρόφοι να πληρώνουν υπέρογκα ποσά σε αυτές, χωρίς αυτό αναγκαστικά να σημαίνει ότι θα αποζημιώνονται έγκαιρα και καλύτερα.

Απέναντι στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και την προπαγάνδα που τη συνοδεύει, οι βιοπαλαιστές αγρότες, συσπειρωμένοι στους Αγροτικούς Συλλόγους και στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, χρειάζεται να στοχεύσουν τον πραγματικό αντίπαλο, τους μονοπωλιακούς ομίλους, τους μεγαλοαγρότες - καπιταλιστές, την ΚΑΠ, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που τους υπηρετούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ