Παρασκευή 6 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αθώα

Για να δικαιολογήσουν την άθλια πολιτική τους στο Προσφυγικό και την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, η κυβέρνηση της ΝΔ και άλλα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου επικαλούνται τον αντιδραστικό διαχωρισμό ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες και ισχυρίζονται ότι οι περισσότεροι από όσους βρίσκονται σήμερα, ή προσπαθούν να έρθουν στην Ελλάδα, δεν προέρχονται από εμπόλεμες χώρες, όπως η Συρία, ώστε να χαρακτηρίζονται πρόσφυγες. Επομένως, καμιά υποχρέωση δεν προκύπτει απέναντί τους με βάση την πολιτική της ΕΕ. Η ίδια η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Σε καταυλισμό της Κεντρικής Μακεδονίας οι υπεύθυνοι ενημέρωναν πρόσφατα την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ότι οι περισσότεροι φιλοξενούμενοι προέρχονται από το Αφγανιστάν και ότι πολλοί από αυτούς εγκατέλειψαν τη χώρα τους κυνηγημένοι από τους Ταλιμπάν, στην αντιπαράθεση με τον «διεθνή συνασπισμό» και την κυβέρνηση που εγκατέστησαν στη χώρα οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, μετά την επέμβαση το 2001. Στην επιχείρηση «Διαρκής Ελευθερία», όπως ονόμασαν οι ΗΠΑ τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, είχαν χάσει τη ζωή τους πάνω από 100.000 κάτοικοι της χώρας μέχρι το 2014. Σήμερα, διεθνείς καταγραφές αναφέρουν σε ημερήσια βάση 74 νεκρούς κατά μέσο όρο (Αύγουστος 2019), που σημαίνει ότι το μακελειό συνεχίζεται σε συνθήκες ιμπεριαλιστικής «ειρήνης» και «ελευθερίας». Ακόμα και μετά την τελευταία συμφωνία των ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν, οι τελευταίοι είπαν πως οι εχθροπραξίες θα συνεχιστούν. Θυμίζουμε βέβαια ότι η Ελλάδα, ως ΝΑΤΟική δύναμη, συμμετέχει σε όλες τις φάσεις του πολέμου στο Αφγανιστάν, που βγάζει χιλιάδες στο δρόμο του ξεριζωμού, για τους οποίους η κυβέρνηση δηλώνει σήμερα «αθώα του αίματος»...

Επεισόδια

«Ας ελπίσουμε να τα βρει ο Πούτιν με τον Ερντογάν...», «Χρειάζεται αποκατάσταση της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, που τώρα είναι στον αέρα», «Πρέπει να υποστηριχθεί η Τουρκία στην εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της Συρίας». Αυτές είναι μερικές μόνο από τις τοποθετήσεις στελεχών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, άλλων αναλυτών που συντάσσονται με τους κυβερνητικούς χειρισμούς γύρω από το Προσφυγικό και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Την ίδια στιγμή που λαλίστατοι δικαιολογούν την τουρκική επέμβαση και κατοχή στη Συρία, η οποία τροφοδοτεί τα προσφυγικά ρεύματα, παθαίνουν αφωνία όταν ακούνε τις προτάσεις που καταθέτει το ΚΚΕ, όπως να εξετάζονται με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ σε τουρκικό έδαφος τα αιτήματα ασύλου, να εφοδιάζονται με ταξιδιωτικά έγγραφα οι πρόσφυγες και να μεταφέρονται με ασφάλεια στις χώρες προορισμού τους. Τι δείχνει αυτή η στάση; Οτι πρόσφυγες και μετανάστες, συνολικά οι λαοί της περιοχής, είναι εγκλωβισμένοι πρώτα απ' όλα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τα παζάρια, στα οποία συμμετέχουν ως τα μπούνια και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Επομένως, οι αναλύσεις για τους εκβιασμούς της τουρκικής κυβέρνησης και τα μέτρα της ΝΔ στα σύνορα, οι παράτες με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, που έχουν βουτηγμένα τα χέρια στο αίμα των λαών, δεν είναι παρά επεισόδια αυτού του παζαριού, που στόχο έχει να διατηρήσει την Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο, όπως επιδιώκει άλλωστε και η ελληνική κυβέρνηση. Οπότε, κάθε φορά που ο λαός ακούει για την «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», για τα σύνορα που τάχα είναι «ευρωπαϊκά και όχι ελληνικά», πρέπει να ανασκουμπώνεται, γιατί αυτός ο δρόμος μόνο σε διόγκωση των προβλημάτων μπορεί να οδηγήσει.

Κοσμογονία

Με δηλώσεις και διαρροές στον Τύπο, το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να κατασκευάσει την εικόνα μιας δήθεν «κοσμογονίας» αλλαγών και «εκσυγχρονισμών» υπέρ των εργαζομένων στη λειτουργία μηχανισμών παρακολούθησης της αγοράς εργασίας και εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας. Το νέο «πακέτο» που διαφημίζει η κυβέρνηση είναι το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη 2», η εφαρμογή του «ψηφιακού ωραρίου», η χρήση «ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας», η δημιουργία «Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων»... Υποτίθεται ότι όλα αυτά θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση της «μαύρης» εργασίας, για την οποία ετοιμάζει σχετική καμπάνια και η Κομισιόν. Η υποκρισία τους όμως χτυπάει κόκκινο... Πραγματικός τους στόχος δεν είναι να εξαλείψουν τη «μαύρη» εργασία - που είναι η άλλη όψη της έντασης της εκμετάλλευσης, με όλα τα «νόμιμα» μέσα - αλλά να εξωραΐσουν και να νομιμοποιήσουν τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την τεράστια «ευελιξία» και την προσωρινότητα στην εργασία τις οποίες επιβάλλουν οι νόμοι τους και η στρατηγική της ΕΕ. Για παράδειγμα το «ψηφιακό ωράριο», που υποτίθεται ότι γίνεται για να τηρούνται οι υπερωρίες, προσφέρει πολύ περισσότερες δυνατότητες για εφαρμογή της «διευθέτησης» του χρόνου εργασίας, του διαχωρισμού σε «εργάσιμο» και «μη εργάσιμο» χρόνο, επεκτείνοντας μ' αυτόν τον τρόπο τις ανατροπές στον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας. Αλλά και το «Λευκό Μητρώο», που σχεδιάζει η κυβέρνηση, στοχεύει στην επιβράβευση των επιχειρήσεων με πρόσθετες φοροαπαλλαγές και κίνητρα μόνο και μόνο επειδή τηρούν το έτσι κι αλλιώς ξεχαρβαλωμένο «εργατικό Δίκαιο»! Να μην ξεχνάμε άλλωστε ότι πρόκειται για την ίδια κυβέρνηση που πριν από λίγους μήνες παρουσίαζε ως ...φιλεργατικό μέτρο τη διευκόλυνση των απολύσεων από τους εργοδότες, επειδή έτσι θα μπορούν τάχα και να προσλαμβάνουν ευκολότερα...

Προσδοκίες

Την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον «αναμορφωμένο κύκλο» - όπως τον ονόμασαν - του «Προγράμματος Απασχόλησης Κοινωφελούς Χαρακτήρα» υπέγραψαν οι υπουργοί Εργασίας και Εσωτερικών, ανακοινώνοντας την προσωρινή πρόσληψη 36.500 ανέργων σε δήμους, Περιφέρειες και υπηρεσίες υπουργείων, με 8μηνη απασχόληση. Πρόκειται για Πρόγραμμα ανακύκλωσης της ανεργίας και όχι για προσλήψεις σε σταθερές θέσεις εργασίας, με πλήρη δικαιώματα. Γι' αυτό μετά το τέλος του προγράμματος οι «ωφελούμενοι» ξαναβρίσκονται στις ουρές των ανέργων, ή στην καλύτερη περίπτωση σε κάποια θέση υποαπασχόλησης, απ' αυτές που κυριαρχούν στην αγορά εργασίας. Την ίδια ώρα, με προγράμματα όπως αυτό, το κράτος «βουλώνει τρύπες» στον κρατικό μηχανισμό με το ελάχιστο κόστος, συμπιέζει τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα συνολικά των εργαζομένων και κυρίως εμπεδώνει, ιδιαίτερα στους νέους, την ιδέα ότι η εργασία δεν είναι δικαίωμα αλλά ...«ευκαιρία». Θυμίζουμε πάντως ότι αυτά τα προγράμματα, που εμπλουτίζουν τις μορφές «ευελιξίας» στο Δημόσιο, διαφημίστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ ως «απάντηση» στη μεγάλη ανεργία που προκάλεσε η καπιταλιστική κρίση, με το Δημόσιο να αναλαμβάνει ρόλο «εργοδότη τελευταίας καταφυγής» για τους χιλιάδες ανέργους. Το γεγονός ότι στη σημερινή φάση, τέτοια προγράμματα επεκτείνονται, αντί να γίνουν μόνιμες προσλήψεις, και μετατρέπονται μάλιστα σε μοναδικές «διόδους» απασχόλησης στο Δημόσιο, θέτει και τον πήχη σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες που μπορούν να έχουν οι εργαζόμενοι από την καπιταλιστική ανάπτυξη.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1475 Γεννιέται ο μεγάλος Ιταλός γλύπτης, ζωγράφος και αρχιτέκτονας της Αναγέννησης Μιχαήλ Αγγελος.

1910 Ο θεσσαλικός κάμπος βρίσκεται σε αναβρασμό. Οι αγρότες ξεσηκώνονται κατά των τσιφλικάδων. Στο Κιλελέρ οι κολίγοι, που επιχείρησαν να επιβιβαστούν στο τρένο με προορισμό αγροτική συγκέντρωση στη Λάρισα χωρίς να βγάλουν εισιτήριο, αντιμετωπίζονται με ύβρεις και βία από τις αρχές. Το αγροτικό κίνημα μετά το Κιλελέρ φούντωσε σε όλη την Ελλάδα και λίγα χρόνια αργότερα ο Βενιζέλος αναγκάστηκε να δημοσιεύσει διάταγμα για την απαλλοτρίωση των τσιφλικιών.

1918 Αρχίζει τις εργασίες του το 7ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκοι) της Ρωσίας (6 - 8/3/1918), το πρώτο Συνέδριο μετά τη Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917. Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η αλλαγή του ονόματος από Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα σε Κομμουνιστικό.

1928 Γεννιέται ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, βραβευμένος με Νόμπελ (1982) Κολομβιανός συγγραφέας. Εργα του: «Εκατό χρόνια μοναξιάς», «Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου» κ.ά.

1937 Γεννιέται η Βαλεντίνα Τερεσκόβα, Σοβιετική κοσμοναύτης και η πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε στο Διάστημα.

1951 Σε κλίμα έντονου αντικομμουνισμού και «κόκκινης» τρομο-υστερίας (περίοδος μακαρθισμού) αρχίζει η δίκη των Εθελ και Τζούλιους Ρόζενμπεργκ, δύο Αμερικανών κομμουνιστών, που κατηγορούνταν ότι έδωσαν πυρηνικά μυστικά στη Σοβιετική Ενωση. Θα καταδικαστούν σε θάνατο και θα εκτελεστούν στις 19/6/1953.

1958 Πεθαίνει ο κομμουνιστής Μιλτιάδης Πορφυρογένης. Γεννημένος στις 25/2/1903 στην Αγριά Μαγνησίας συνέδεσε τη ζωή του με το Κομμουνιστικό Κόμμα και τους αγώνες του λαού μας. Μέλος του ΚΚΕ από το 1926, διετέλεσε αναπληρωματικό μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής από το 5ο Συνέδριο το 1934. Στο 7ο Συνέδριο (1945) αναδείχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου (έως το θάνατό του). Εκλέχθηκε βουλευτής του ΚΚΕ στις εκλογές του 1932 και του 1936, ενώ διώχτηκε επανειλημμένα για τη δράση του. Ελαβε ενεργό μέρος στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και διετέλεσε υπουργός το 1944 (στην κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας» του Γ. Παπανδρέου) και το 1947 (στην Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση).

1985 Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου εξαγγέλλει θεαματικά τη διαβόητη «αγορά του αιώνα». Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΥΣΕΑ, εγκρίνεται η υπογραφή προσυμφώνων για την αγορά 40 αεροσκαφών «F-16» και 40 «Μιράζ 2000». Υλοποιείται έτσι μια προειλημμένη απόφαση, αγνοώντας το κοινό αίσθημα και τις διαμαρτυρίες για τη ΝΑΤΟική αυτή επιλογή.

1994 Πεθαίνει η ηθοποιός και πολιτικός Μελίνα Μερκούρη.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org