Την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο αντιπαραθέτει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ) στην «ειδυλλιακή» εικόνα της καπιταλιστικής ανάπτυξης που σκιαγράφησε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην επιχείρηση «PHARMATHEN».
Ο Κυρ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το εργοστάσιο του ομίλου στις Σάπες Ροδόπης στις 25/2, «εξαίροντας την επενδυτική δραστηριότητα της εταιρείας και εκφράζοντας τη στήριξη της κυβέρνησης στην "υγιή επιχειρηματικότητα"», σημειώνει η Ομοσπονδία. Υπενθύμισε μάλιστα τις «δεσμεύσεις» της κυβέρνησης συνολικά για τις επιχειρήσεις και ειδικότερα για τη φαρμακοβιομηχανία, ενώ όσον αφορά τους εργαζόμενους, έπλεξε το εγκώμιο στην εργοδοσία που «πληρώνει πολύ καλούς μισθούς» και επανέλαβε τα γνωστά τσιτάτα, σύμφωνα με τα οποία «δεν υπάρχει επιτυχημένη εταιρεία χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους»...
«Ολα τα παραπάνω βέβαια δεν αποτελούν καμιά πρωτοτυπία της σημερινής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού της. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός, άλλωστε, από τότε που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον δικό της πρωθυπουργό επισκεπτόταν άλλους αντίστοιχους επιχειρηματικούς ομίλους κι "έπλεκε" τα δικά της εγκώμια στην εργοδοσία», σχολιάζει η Ομοσπονδία και προσθέτει ότι οι εργαζόμενοι έχουν να αντιπαραθέσουν στην «ειδυλλιακή» εικόνα της καπιταλιστικής ανάπτυξης τη δική τους πραγματικότητα: Τις συνθήκες εργασίας που χειροτερεύουν, την αύξηση της εντατικοποίησης, τα εξοντωτικά ωράρια, τις ελαστικές μορφές εργασίας και τη διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων.
Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι, στο έδαφος του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις «εδώ και μια δεκαετία δεν υπογράφουν την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην έχουν συλλογικά κατοχυρωμένο κλαδικό μισθό, ωράριο και όρους εργασίας», ενώ παράλληλα επιτίθενται στον σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας και θέλουν «να επιβάλουν κυλιόμενα ωράρια για δουλειά 7 μέρες τη βδομάδα, 24 ώρες τη μέρα».
«Η "PHARMATHEN" όχι μόνο δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά πρωτοστατεί σε αυτή την προσπάθεια της μεγαλοεργοδοσίας στον κλάδο του φαρμάκου», ξεκαθαρίζει η Ομοσπονδία. Επισημαίνει ότι η επιχείρηση προέκυψε «με την εξαγορά από το βρετανικό fund BC PARTNERS του 70% και πλέον των μετοχών της ελληνόκτητης φαρμακοβιομηχανίας και με κρατικές και ευρωενωσιακές επιδοτήσεις, όπως η εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 25 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».
«Με νύχια και με δόντια δίνουμε τη μάχη της υπεράσπισης των κλαδικών μας μισθών, αυτών που κατά τα λεγόμενα του πρωθυπουργού είναι "πολύ πάνω από το μέσο όρο"», δηλαδή από το αίσχος των 650 ευρώ, τονίζει και προσθέτει πως οι μισθοί «δεν αποτελούν "ευγενική προσφορά" της εργοδοσίας, αντίθετα είναι απόρροια της κερδοφορίας τους, των απαιτήσεών τους από τους εργαζόμενους, καθώς και της πάλης των εργαζομένων για να υπερασπίσουν τις κατακτήσεις τους ενάντια στην αντεργατική λαίλαπα».
Καλεί τους εργαζόμενους απέναντι στο μέτωπο εργοδοσίας, κυβερνήσεων και ΕΕ να αντιτάξουν τον αγώνα τους «για καλύτερους όρους και συνθήκες δουλειάς, για την ανάκτηση των απωλειών μας, για την υπογραφή της κλαδικής μας ΣΣΕ, για την ικανοποίηση των δικών μας σύγχρονων αναγκών».