Αυξάνονται οι ρυθμοί εξάπλωσης στον υπόλοιπο κόσμο
Yonhap |
Η Ν. Κορέα παραμένει η σημαντικότερη εστία μόλυνσης εκτός Κίνας |
Στον υπόλοιπο κόσμο, βέβαια, αυξάνονται οι ρυθμοί εξάπλωσης του COVID-19, καθώς μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, είχαν καταγραφεί κρούσματα σε πάνω από 36 χώρες, με συνολικά 40 θύματα και πάνω από 2.700 κρούσματα. Από τη μεριά του, ο ΠΟΥ συνεχίζει να αξιολογεί την κατάσταση διεθνώς ως «Διεθνούς Εμβέλειας Επείγουσα Κατάσταση Δημόσιας Υγείας (Public Health Emergency of International Concern - PHEIC)» και να χαρακτηρίζει τον κίνδυνο για την Κίνα «πολύ υψηλό», αλλά ακόμα «υψηλό» για την περιφέρειά της και τον κόσμο γενικά. Την ίδια στιγμή, στελέχη του Οργανισμού έχουν εξηγήσει ότι «η απρόσεκτη χρήση της λέξης "πανδημία" δεν έχει κανένα απτό όφελος, αλλά περιέχει σημαντικό κίνδυνο εξάπλωσης φόβου και στίγματος που δεν χρειάζεται και δεν αιτιολογείται, δημιουργώντας παράλυση. Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συγκρατήσουμε τον ιό, κάτι που δεν αληθεύει. Δίνουμε μια μάχη που μπορεί να κερδηθεί αν λάβουμε τα σωστά μέτρα».
Η Νότια Κορέα παραμένει η σημαντικότερη εστία μόλυνσης εκτός Κίνας, αφού τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 1.595. Τα θύματα παραμένουν 11, ανάμεσά τους και ένας 36χρονος από τη Μογγολία που προσβλήθηκε ενώ νοσηλευόταν μετά από μεταμόσχευση ήπατος. Μετά από την προσβολή ενός 23χρονου Αμερικανού στρατιώτη αλλά και την καταγραφή κρουσμάτων στις Ενοπλες Δυνάμεις και της Νότιας Κορέας, αναβλήθηκαν μέχρι νεοτέρας οι κοινές ασκήσεις των δύο χωρών που κανονικά ξεκινούν στις αρχές Μάρτη. Στην Ιαπωνία, ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε πρότεινε χτες να κλείσουν όλα τα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας από τις 2 Μάρτη μέχρι τις επικείμενες εαρινές διακοπές.
Στη Μέση Ανατολή, το Ιράν συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (245) και 26 νεκρών. Στα κρούσματα περιλαμβάνονται η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μασουμέχ Εμπτεκάρ, και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικών Υποθέσεων του ιρανικού Κοινοβουλίου, Μοτζταμπά Ζολνούρ. Στη Σαουδική Αραβία, οι αρχές ανακοίνωσαν την προσωρινή απαγόρευση της εισόδου στην επικράτεια προσκυνητών που κατευθύνονταν προς Μέκκα και Μεδίνα (πρόκειται για τις δύο «ιερές πόλεις» των μουσουλμάνων).
Στην Ευρώπη, τα πρώτα κρούσματα ταυτοποιήθηκαν - εκτός από την Ελλάδα - και σε Ρουμανία, Δανία, Εσθονία. Στην Ιταλία, τα θύματα ήταν χτες 14, ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 400. Στη Γερμανία, όπου μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρχε θύμα, την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Γιενς Σπαν δήλωσε ότι η χώρα «βρίσκεται στην αρχή επιδημίας κορονοϊού», αναφερόμενος στους όρους ανίχνευσης της εξάπλωσης του ιού. Οπως πρόσθεσε, «οι αλυσιδωτές μολύνσεις είναι εν μέρει ακατανόητες» και η κατάσταση «αποκτά μια νέα ποιότητα σε σύγκριση με τις παλαιότερες γνωστές περιπτώσεις. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που έχουν έρθει σε επαφή με τους ασθενείς». Μεταξύ άλλων κατέληξε ότι «σε αυτό το πλαίσιο, είναι αμφίβολο εάν η τρέχουσα στρατηγική μας να περιορίσουμε τον ιό και να σπάσουμε την αλυσίδα της μόλυνσης θα συνεχίσει να λειτουργεί» και δήλωσε ότι θα επικαιροποιηθούν τα σχέδια αντιμετώπισης της κατάστασης.
Στις ΗΠΑ, τα κρούσματα έφτασαν τα 60. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «μπορεί σε εύθετο χρόνο» να επιβληθούν νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί προς και από χώρες οι οποίες πλήττονται από τον COVID-19, αλλά τώρα «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή». Ο Τραμπ υποστήριξε πως ο κίνδυνος για τους Αμερικανούς είναι «πολύ χαμηλός», ωστόσο ο υπουργός Υγείας Αλεξ Αζάρ είπε ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι πιθανό να «αυξηθεί πάρα πολύ γρήγορα».
Σημειωτέον ότι η μελέτη των χαρακτηριστικών του ιού συνεχίζεται, ως ανάγκη και για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Στην Ιαπωνία, μία τουριστική οδηγός βρέθηκε θετική στον COVID-19 για δεύτερη φορά (αντίστοιχα περιστατικά έχουν καταγραφεί και στην Κίνα πάντως), δυναμώνοντας στην επιστημονική κοινότητα μια συζήτηση για το αν η ασθένεια που προκαλεί ο νέος ιός μπορεί να επανέρθει ενώ φαινόταν ότι υποχωρεί.