Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Οι κινεζικές αρχές αναθεώρησαν τα διαγνωστικά κριτήρια

Στους 1.367 οι νεκροί

Από νοσοκομείο στη Γουχάν

Chinatopix

Από νοσοκομείο στη Γουχάν
ΠΕΚΙΝΟ.--

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση του κινεζικού υπουργείου Υγείας (που εκδίδεται καθημερινά, ξημερώματα ώρα Ελλάδας για το 24ωρο που έχει προηγηθεί), χτες το πρωί είχαν καταμετρηθεί στην ηπειρωτική Κίνα 15.152 νέα κρούσματα του ιού COVID-19 και 254 (τα 242 στη Χουμπέι) νέα θύματα. Συνολικά τα κρούσματα έφτασαν τα 59.805 και τα θύματα τα 1.367.

Οι νέες καταγραφές έγιναν με βάση νέα διαγνωστικά κριτήρια που θα χρησιμοποιούν στο εξής οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές. Ουσιαστικά ασθενείς με συμπτώματα πνευμονίας που θα δείχνει μια αξονική τομογραφία (και όχι με τεστ DNA, όπως γινόταν μέχρι τώρα) θα θεωρούνται περιστατικά παθόντων από τον κορονοϊό (ακόμα κι αν αυτό δεν είναι πάντα σωστό, αφού μπορεί τα συμπτώματα να προέρχονται από άλλο ιό). Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με το κρατικό κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», «θα μπορεί να δοθεί σε όσους έχουν διαγνωστεί κλινικά η έγκαιρη, διαμορφωμένη θεραπεία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ώστε να βελτιωθεί το ποσοστό επιτυχίας της θεραπείας».

Ετσι, η αλματώδης έκρηξη των κρουσμάτων θεωρείται ότι οφείλεται σε αυτόν το λόγο, στα νέα διαγνωστικά κριτήρια, που αποσκοπούν στο να ενισχυθεί η προσπάθεια μη εξάπλωσης του ιού.

Πάντως, τόσο εκτός όσο και εντός Κίνας αναπτύσσεται μία συζήτηση για το πόσο έγκαιρα εντοπίστηκαν οι ρυθμοί εξάπλωσης της επιδημίας και τα χαρακτηριστικά της. Στη Χουμπέι απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους στελέχη του κυβερνώντος ΚΚ.

Στο μεταξύ, στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) υποδέχτηκαν με επιφυλακτικότητα εκτιμήσεις Κινέζων επιστημόνων και αξιωματούχων ότι μέχρι τέλη Φλεβάρη η επιδημία θα έχει κορυφωθεί και μετά θα αρχίσει η «εκτόνωση» της κατάστασης. Ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής της Διεύθυνσης Υγειονομικών Κρίσεων του ΠΟΥ, δήλωσε ότι «είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προσπαθήσουμε να προβλέψουμε (...) το μέσον ή το τέλος αυτής της επιδημίας». Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς συνέστησε «τη μέγιστη σύνεση», καθώς «αυτή η επιδημία μπορεί να κατευθυνθεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση».

Σε καραντίνα και κωμόπολη στο Βιετνάμ

Χτες έγινε γνωστό ότι τέθηκε σε καραντίνα και η κωμόπολη Σον Λόι στο Βιετνάμ, με 10.000 κατοίκους, μετά την επιβεβαίωση 5 νέων κρουσμάτων του COVID-19, που ανέβασαν το σύνολο των κρουσμάτων σε όλη τη βιετναμέζικη επικράτεια σε 15. Τα μέτρα θα ισχύσουν αρχικά για 20 μέρες.

Στη Βόρεια Κορέα, ο Ερυθρός Σταυρός απηύθυνε επείγουσα έκκληση για εξαίρεση της χώρας από τις διεθνείς κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί (για την ανάπτυξη του πυραυλικού της προγράμματος), ώστε να οργανωθεί σωστά η θωράκισή της από τον ιό.

Στο μεταξύ, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) μείωσε κατά 365.000 βαρέλια τις προβλέψεις για ημερήσια αύξηση της ζήτησης αργού πετρελαίου, εκτιμώντας ότι ο COVID-19 θα έχει «σημαντικές συνέπειες» στη διεθνή ζήτηση αργού πετρελαίου.

Συνάντηση υπουργών της ΕΕ

Στην ύπαρξη ενός «εθνικού πλάνου με 13 νοσοκομεία αναφοράς και 3 εργαστήρια για την αποστολή δειγμάτων» αναφέρθηκε χτες ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ, που έγινε στις Βρυξέλλες, για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Βέβαια αυτό που... «παρέλειψε» να αναφέρει ο υπουργός είναι ότι τα παραπάνω αποτελούν σχέδια επί χάρτου, καθώς οι ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό στα νοσοκομεία της χώρας - συνολικά αλλά και στα νοσοκομεία αναφοράς - «χτυπούν κόκκινο»: Λείπουν 2.500 κρεβάτια ΜΕΘ, οι ΜΑΦ είναι σχεδόν ανύπαρκτες, η εκπαίδευση προσωπικού είναι ελλειμματική, η ουσιαστική δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για τη θωράκιση του πληθυσμού είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Προσπερνώντας όλα τα παραπάνω αποτελέσματα της διαχρονικής πολιτικής εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης της Υγείας, ο Β. Κικίλιας πρότεινε τον ψηφιακό συγχρονισμό μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ, με τη δημιουργία ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας επιστημονικών δεδομένων, που θα ανταλλάσσονται άμεσα μεταξύ τους «για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης». Από τη μεριά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοινώθηκε ότι «θα είναι έτοιμη να προβεί σε κοινή προμήθεια φαρμάκων και προστατευτικών μέσων, εάν αυτό στο μέλλον απαιτηθεί».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org