Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέα 24ωρη απεργία σήμερα

ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε νέα 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι της Γαλλίας, ζητώντας την απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης Μακρόν που φέρνει περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις, αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ταχύτερη εξάπλωση της επαγγελματικής και καθαρά ιδιωτικής ασφάλισης κ.λπ.

Η σημερινή απεργία αποτελεί συνέχεια πολύμορφων κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν στις αρχές Δεκέμβρη και σε πολλούς κλάδους έχουν καταγράψει πολύ μαζική και δυναμική συμμετοχή (σιδηρόδρομοι, αστικές συγκοινωνίες Παρισιού, Χημική Βιομηχανία, Ενέργεια, λιμάνια κ.α.), μετρώντας αθροιστικά δεκάδες μέρες απεργιών.

Οι νέες ανατροπές άρχισαν να συζητιούνται στο Κοινοβούλιο πριν από λίγες μέρες και στόχος είναι να έχουν γίνει νόμος του κράτους μέσα στην άνοιξη. Επιπλέον, την Τρίτη η κυβέρνηση εγκαινίασε νέο γύρο «κοινωνικού διαλόγου» στον οποίο καλεί εργοδοτικές και εργατικές οργανώσεις για να συζητήσουν τρόπους χρηματοδότησης της Κοινωνικής Ασφάλισης. Στόχος είναι η νέα μείωση του «μη μισθολογικού κόστους», ο περαιτέρω «εξορθολογισμός» των κοινωνικών δαπανών, δηλαδή η μεγαλύτερη «απόσυρση» κράτους και εργοδοσίας από τη διασφάλιση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων για τους εργάτες, διευρύνοντας ταυτόχρονα περιθώρια «αξιοποίησης» των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, όπως μεθοδεύει η ΕΕ ενιαία σε όλα τα κράτη - μέλη, κατ' επιταγή των σύγχρονων αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ