Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ενδοαστικές διεργασίες

Οι εξελίξεις στο κρατίδιο της Θουριγγίας φανερώνουν ευρύτερες πολιτικές διεργασίες, μετά την πρόταση του επικεφαλής της «Αριστεράς» (Die Linke) και μέχρι πρότινος πρωθυπουργού του κρατιδίου, Μπόντο Ράμελο, να αναλάβει υπηρεσιακή πρωθυπουργός στη μεταβατική κυβέρνηση η χριστιανοδημοκράτης (CDU) - πρώην πρωθυπουργός - Κριστίνε Λίμπερκνεχτ, η οποία όμως απέρριψε την πρόταση.

Να σημειωθεί ότι τα δύο κόμματα δεν έχουν συνεργαστεί ποτέ στο παρελθόν, ενώ η CDU απέρριπτε μέχρι τώρα «επί της αρχής» μια κυβερνητική σύμπραξη τόσο με το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα «Αριστερά» όσο και με το εθνικιστικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD). Οι εξελίξεις όμως δείχνουν πως μπροστά στο κυβερνητικό «αδιέξοδο» και καθώς σοσιαλδημοκρατικά και «συντηρητικά» κόμματα συγκλίνουν όλο και περισσότερο σε στρατηγικά ζητήματα για την καπιταλιστική ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα στη Γερμανία, τέτοιες συμπράξεις δεν αποκλείονται.

Η CDU δεν θέλει άμεσα νέες εκλογές γιατί, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, θα μειωνόταν το ποσοστό της, ενώ τάσσεται υπέρ μιας πλήρους υπερκομματικής κυβέρνησης διορισμένων εμπειρογνωμόνων για να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2021. Η Κρ. Λίμπερκνεχτ δήλωσε πως «όποιος δεν θέλει τώρα νέες εκλογές, πρέπει να βοηθήσει τον Μπόντο Ράμελο να επιστρέψει στο αξίωμα του πρωθυπουργού με αξιόπιστη πλειοψηφία και μετά να πάει μαζί του σε κυβέρνηση».

Ο Μπ. Ράμελο απάντησε στη συνέχεια πως ο μειοψηφικός συνασπισμός Αριστεράς - Σοσιαλδημοκρατών (SPD) - Πρασίνων είναι έτοιμος για «άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης» στη Θουριγγία και πρόθυμος «να συνεργαστεί ενεργά με τη CDU για βιώσιμες λύσεις μέχρι τις νέες εκλογές».

Κατά τ' άλλα την πρώτη επίσημη υποψηφιότητα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) για την προεδρία και την καγκελαρία κατέθεσε προχτές ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν. Ο 54χρονος βουλευτής από τη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής (Bundestag), ενώ είχε διατελέσει έως το 2012 υπουργός Περιβάλλοντος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org