Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ
Νέα ευχολόγια για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Την παρουσίαση της στρατηγικής της ΕΕ στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ψηφιοποίηση, αξιοποίηση μεγάλων τραπεζικών δεδομένων, ρομποτική κ.ά.) έκανε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την πρόεδρό της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να προτρέπει για μια «υπεύθυνη προσέγγιση» που δήθεν «θα προστατεύει τον άνθρωπο». Με το βλέμμα στον σφοδρό ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και την Κίνα, που έχουν κάνει πολύ περισσότερα βήματα σε αυτόν τον στρατηγικό τομέα, η Κομισιόν παρουσίασε τη λεγόμενη «Λευκή βίβλο» της για την Τεχνητή Νοημοσύνη με τομείς δράσης, που θα θέσει σε διαβούλευση έως τις 19 Μάη με επιχειρήσεις, συνδικάτα, κυβερνήσεις, υποτίθεται για να βρεθεί μια λύση έως το τέλος του χρόνου που θα τους «ικανοποιεί όλους» και μέχρι το τέλος του έτους θα θεσμοθετηθεί.

Ως βασικοί στόχοι περιγράφονται «η τεχνολογία να λειτουργεί για τους ανθρώπους», να υπάρχει «μια δίκαιη και ανταγωνιστική οικονομία και μια ανοικτή, δημοκρατική και βιώσιμη κοινωνία» και τα νέα ψηφιακά συστήματα να αποτελέσουν «βασικό παράγοντα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την επίτευξη της πράσινης μετάβασης». Προφανώς και η λεγόμενη «πράσινη μετάβαση» αποτελεί άλλο ένα κρίσιμο μελλοντικά πεδίο ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού (ηλεκτροκίνηση, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κ.λπ.).

Ωστόσο η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, των νέων μέσων παραγωγής στον καπιταλισμό δεν γίνεται με κριτήριο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του εργαζόμενου, αλλά με κριτήριο το κέρδος των μονοπωλιακών ομίλων και τη χειραγώγηση των πλατιών λαϊκών μαζών, ώστε να μην μπορούν να απεγκλωβιστούν από το εκμεταλλευτικό σύστημα. Τα επαναλαμβανόμενα ευχολόγια περί «κανόνων» και «προστασίας των εργαζομένων, των προσωπικών δεδομένων τους» δεν αλλάζουν την κατάσταση. Οι νέες τεχνολογίες μπορούν πράγματι να συμβάλουν στην απελευθέρωση του ανθρώπου και στη λαϊκή ευημερία, μόνο να αφαιρεθούν από τους εκμεταλλευτές, με την εργατική - λαϊκή εξουσία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ